“Yerelsen popülist olmadı”

Başkan Karaosmanoğlu, birinci kuruluş yıl dönümünde sendikanın kazanımlarını anlattı

Merkezi İstanbul´da bulunan MİKSEN´den sonra Türkiye genelindeki ikinci yerel yönetimler iş veren sendikası olan Yerelsen, birinci kuruluş yıl dönümünü dün il dışından davetlilerin de katılımıyla kutladı. Büyükşehir Meclis Salonunda gerçekleştirilen programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Yerelsen ile artık yasal mevzuata uygun, kamu yararı ve bütçe imkanları gözetilen, objektif düzenlemeler içeren sözleşmeler imzalanıyor” dedi.

YERELSEN´İN AMACI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Yerelsen´in organizasyonunda ilk konuşmayı, sendikanın genel başkanlığı görevini yürüten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu yaptı. Vali Yardımcısı Metin Yahşi, üye belediye başkanları ve sendika yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıda Karaloğlu, Yerelsen´in kuruluş gerekçelerini ve önemini anlattı. Münir Karaloğlu, “Yerelsen olarak toplu iş sözleşme görüşmelerini uzman ve profesyonel bir ekiple yürütmeyi, üye belediyeler arasında iş ve güç birliği oluşturmayı, belediye başkanlarımızın esas işleriyle ilgilenip ayrı bir uzmanlık gerektiren bu konuda gereksiz vakit ayırmalarını önlemeyi amaçladık” diye konuştu.

“ALDATMADIK, ŞEFFAF OLDUK”
Kocaeli´nin işçi sendikacılığı hareketi bakımından köklü ve dinamik bir yapıya sahip bulunduğunu belirten Genel Başkan Karaloğlu, “Yerelsen olarak bu yapıya kolayca intibak ettik. Muhataplarımızın eksiklik ve zayıflıklarını fırsata çevirip aldatmadık, kandırmadık. Şeffaflık içinde görev yaptık. Sendikamız ile işçi sendikaları arasında güvene dayalı bir ilişki oluşmuştur” şeklinde konuştu.
Kuruluşunun ilk yılında 37 üyeye ulaştıklarını hatırlatan Karaloğlu, “Kocaeli´ndeki yerel yönetimlerde çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 90´ı sendikamıza üye belediyelerde istihdam edilmektedir” ifadesini kullandı.

“İŞÇİLER TAKIM ARKADAŞLARIMIZ”
Bir yıl süre içinde 15 toplu iş sözleşmesine imza attıklarını, 2007 yılında ise 20´ye yakın sözleşme müzakeresine katılacaklarını kaydeden Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “En iyi sözleşme masa başında bitirilen sözleşmedir. Amacımız belediyelerimizin yasalar içindeki hak ve menfaatlerini korumaktır. İşçilerimiz de, hizmet etmemize katkı sağlayan takım arkadaşlarımızdır. Onların haklarını korumak da bizim görevimizdir. Biz var olanı çalışanlarımızla paylaşmaktan zevk alırız.”

POPÜLİST SÖZLEŞMELER
Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise Yerelsen´in popülist yaklaşımlardan kaçındığını belirtti. Karaosmanoğlu, “Belediye başkanlarımız bütçelerinin el verdiğini çalışanları ile paylaşmıştır. Ellerinde olmayanların sözünü de hiçbir zaman vermemiştir. Bu tip popülist yaklaşımların ne kadar sıkıntılar ortaya çıkardığını hep birlikte yaşadık, gördük. Yerelsen ile birlikte geçmiş dönemlerdeki popülist mantıkla hazırlanan sözleşmeler dönemi ortadan kalktı. Ayağı yere basan, yasal mevzuata uygun, kamu yararı ve bütçe imkanları gözetilen, işçilerin hak ve menfaatlerini koruyan, objektif düzenlemeler içeren sözleşmeler imzalandı” dedi.

“BAŞKANLARIN YÜKÜ HAFİFLEDİ”
Yerelsen´in yerel yönetimlerde çalışma barışının tesisi ve geliştirilmesi yanında verimliliğe de büyük katkı sağladığını belirten Başkan Karaosmanoğlu, “Yerelsen belediye başkanlarımızın yükünü hafiflettiği gibi belediyeler arasında iş ve güç birliği oluşturmuştur. Toplu iş sözleşmeleri dışında belediyelerimize iş hukuku ve uygulamaları konusunda da danışmanlık yapmıştır. Kısaca yerel yönetimlerde örgütlenmiş işçi sendikalarımızın karşısında, onlarla aynı dili konuşan, sadece işle ilgilenen bir ekibe ihtiyaç vardı. Yerelsen bu ihtiyacı en iyi biçimde gidermiştir” ifadesini kullandı.

PANEL DÜZENLENDİ
Protokol konuşmalarının ardından Yerelsen´in birinci kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen panele geçildi. Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Yusuf Bayraktutan “Sosyal Ekonomik Yeniden Yapılanma ve Yerel Yönetimlerde Endüstri İlişkileri”, Yrd. Doç. Dr İbrahim Subaşı ise “Yerel Yönetimlerde İşveren Sendikacılığı” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!