Ulaşımda para devri bitti

“Kocaeli KentKart” başladı, ücretler elektronik kartla ödenecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Paris`te dünya birinciliğini kazanan projeyi hizmete soktu. Toplu taşıma araçlarında para dönemi tamamen bitiyor. Otobüslerde  hizmete sokulan “Kentkart” ile elektronik ortamda ücret ödemesi yapılacak. Sistem deniz ulaşımı ile özel halk otobüslerinde de uygulamaya konulacak.

ÇAĞDAŞ HİZMET
Türkiye`de sadece 4 ilde uygulamaya konulan “Kentkart” sistemi 16 Ocak tarihinden itibaren Kocaeli`nde uygulanmaya başladı. Sistemi tanıtım amacıyla Otel Altınnal`da bir basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, insan hayatını kolaylaştırmak için gerekli bütün projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Ulaşım konusunda büyük bir çilenin bu sistem ile sona ereceğini belirten Başkan Karaosmanoğlu, “Çağdaş kentlerde ulaşım için kimse para kullanmıyor. Kocaeli`nde artık bu kentler arasında yerini alıyor. Bu sistem ile vatandaşımız ve sürücü arasında para alışverişi ortadan kalkmış olacak. İnsanlar para değil, kart taşıyacak” dedi.

KARALOĞLU TANITTI
Başkan Karaosmanoğlu`nun konuşmasından sonra “Kocaeli KentKart” sistemini tanıtan Genel Sekreter Münir Karaloğlu, ulaşımın il genelindeki en büyük çileler arasında yer aldığını söyledi. Karaloğlu, “Çilenin büyük kısmı bitiyor. Ama bu tamamen çözüldüğü anlamına gelmez. Bu belediyede sadece ulaşım konusunda bir ekip bile yoktu. Yıllarca birikmiş sorunları bir yılda çözmeniz mümkün olmuyor. Zamanla hepsi çözülecek” şeklinde konuştu. Kent Kart Genel Müdürü Ercan Ünal, sistem sayesinde para devrinin kapandığını söyledi.

 

BELEDİYE ARAÇLARINDA BAŞLADI
Bankamatik kartı gibi olan “Kocaeli Kent Kart”, tamamen elektronik ortamda kullanılan bir kart. Kart, belli bayilerden 2.5 YTL karşılığında satın alınabiliyor. Satın alınan karta aynı merkezden ücret yüklemesi yapılıyor. Herhangi bir ücret sınırlaması bulunmayan karta isteyen istediği kadar ücret yükleyebiliyor. Büyükşehir Belediyesi`ne ait 69 otobüse takılan “Validatör” adlı cihaz, temas edilmeden, hiçbir kablo bağlantısı olmadan, uydu üzerinden kartı okuyarak, ücreti elektronik ortamda tahsil ediyor. Güzergahın fiyatına göre kart üzerindeki ücretten rakam aşağı düşüyor. Kart tam ise yeşil, öğrenci ise sarı ışık yanarak, sürücüye hangi kart kullanıldığını ikazla bildiriyor. Kart içinde yeterli bakiye yoksa sesli sinyalizasyon devreye girip, bakiyenin yetersiz olduğunu söylüyor.

DAHA UCUZA YOLCULUK
Belediye otobüslerinin tamamında uygulamaya konulan “Kocaeli Kentkart” sistemi ile yolculuk yüzde 20 oranında daha ucuza yapılacak. Şehir için ulaşım ücreti sivile 1 YTL, öğrenciye 75 kuruş iken, kart kullananlar aynı güzergahı sivil 80 kuruş, öğrenci 50 kuruşa yapabiliyor. Darıca - İzmit arasındaki hattı siviller 3, öğrenciler ise 1.5 YTL`ye giderken, kart kullananlarda siviller 2.5 YTL, öğrenciler 1.25 YTL ile yolculuk yapabilecek.

KART 15 YIL KULLANILIYOR
Tamamen elektronik ortamda olmasına karşın, bütün sistemleri kendi içinde yedekli olduğu için sistemin arıza yapması hemen hemen olanaksız. Araçlara takılan cihazların arıza yapması halinde bile sistem yarım saat içinde yedek sistemi devreye sokuyor. Kartlar hiçbir şeyden etkilenip, bozulmuyor. Sadece yırtılma anında kullanılamaz duruma gelen kartlar, en az 15 yıl süreyle kullanılabiliyor. Bir kartın 100 bin kez kullanım ömrü var.

ÇALINAN KARTLAR BLOKE EDİLİYOR
Sistemin diğer bir özelliği kaybolan veya çalınan kartları bloke edebilme özelliği. Her kullanılışında kendi şifresini otomatik olarak değiştiren kartların çalınması veya kaybolması durumunda, sahibinin Ulaşım Daire Başkanlığı`na müracaat etmesi halinde kart bloke ediliyor. Bulduğu veya çaldığı kartı kullananlar, o kartla otobüse binmesi halinde cihaz tarafından otomatik olarak belirlenerek, sürücü tarafından karta el konuluyor.

DENİZ ULAŞIMI KARTA GEÇİYOR
Kara ulaşımında 69 aracına sistemi taktıran Büyükşehir Belediyesi, deniz ulaşımını da sisteme sokmak için çalışmalarını sürdürüyor. İskeleler de bulunan turnikelere sistemin takılma çalışmaları devam ederken, önümüzdeki günlerde aynı uygulama denizde başlayacak.

2 KOOPERATİF KABUL ETTİ
İzmit şehir merkezinde çalışan 5 ve 13 nolu özel taşıma kooperatifleri, sistemi kabul ederek, araçlarına taktırma işlemini başlattı. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yeni sisteme geçmeye hazırlanan iki kooperatif, bu sayede vatandaş ile sürücü arasında para alışverişini kesmiş olacak. Özellikle araç sahipleri, sürücüler ile aralarında yaşanan para tartışmalarını da bitirmiş olacak. Özel araç sahipleri sistemlerine elektronik ortamda yüklenen ücretleri Büyükşehir Belediyesi`nden tahsil edecek.

ARAÇLAR TAKİP EDİLECEK
Sistem gereği Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesinde “Araç Takip Merkezi” oluşturulacak. Bu merkezde bulunan ekrandan hangi plakalı aracın nereden gittiği, hangi durağa uğradığı, kaç kilometre ile seyrettiği ekrandan gözükecek. Plakası ile takip edilecek olan araç sürücüsünün duraktan yolcu almaması veya sürat yapması durumunda hakkında cezai işlem yapılacak. Sistemin kayıtları bir hafta bekletilecek ve bu süre içinde şikayet söz konusu olursa görüntülerden bulunabilecek. Özel halk otobüslerinde kullanılmaya başlandığında, hiçbir hattın aracı, diğer hattın yolcusunu alamayacak ve kavgalar yaşanmayacak. Alanlar anında belirlenip, cezalandırılabilecek.

TAKLİDİ İMKANSIZ
Hiç bir temas ve kablo bağlantısı bulunmayan ve tamamen uydu üzerinden hareket ederek ücret ödemesi yapılan kartların taklidinin yapılması imkansız. Şu ana kadar hiçbir yerde taklidi yapılamayan kartlar, sistemin arıza yapmasından bile etkilenmiyor. Özellikle yedek sistemle çalışan kartlar da ücret kaçağının olması bile söz konusu değil.

DÜNYADA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ
Dünyanın bütün çağdaş kentlerinde kullanılmaya başlanan sistemin projesi, Paris`te 2000 yılında birincilik ödülü kazandı. Günümüzde ulaşım konusunda en rahat, en kolay ve hiçbir kaçağı olmayan sistem olarak gösterilen “Kocaeli Kentkart”, hayatı büyük oranda rahatlatıyor. Sistem, modern ve çağdaş kentlerin kartı olarak tanınıyor.

NASIL DOLDURULACAK?
Kartların satışı için belli noktalarda işyeri sahipleri ile antlaşma yapıldı. “Kocaeli Kentkart” satmak isteyen işyeri sahipleri, sözleşme imzalayarak, yüzde 2 komisyon alarak kartı satabilecek. Kart satan bayiler, Büyükşehir Belediyesi`ne yatırdıkları teminat kadar kart yükleyebilecek. Vatandaş ise bu bayilerden 2.5 YTL karşılığında aldığı kartı aynı yerden yükleyebildiği gibi, başka bayilerden de biten kartını yeniden yükleyebilecek.

ŞOFÖRLERE KART
Genel Sekreter Münir Karaloğlu, belli bir süre için şoförlere içi belli miktarda ücret doldurulmuş kart verileceğini söyledi. Karaloğlu, “Kartını evinde unutan, kartının bakiyesi bitmiş olanlar, ya araçta başka bir yolcunun kartını kullanacak, ya da otobüs sürücüsüne ücret ödeyip, ondaki kartı kullanacak. Bu durumlarda otobüs sürücüsü topladığı parayı mesai bitiminde merkeze teslim ederken, kart içinden kullandığı ücret ile topladığı ücretin birbiri ile aynı rakam olması gerekiyor. Fark olursa cebinden ödemek zorunda kalır” dedi. Karaloğlu, bu uygulamanın sisteme vatandaşın uyum sağlayacağı süreye kadar devam edileceğini, daha sonra kaldırılacağını söyledi. 

FARKLI YERLERDE KULLANILACAK
“Kocaeli Kentkart” kentin her yerinde satılacak. Şu anda özellikle otobüs duraklarına yakın toplam 15 yerde satış başladı. Satış noktaları giderek yaygınlaştırılarak, Kocaeli`nin her köşesine yaygınlaştırılacak. Kartın kullanılacağı alan ise zaman içinde ulaşımın dışına çıkacak. Özellikle fuar zamanı, fuar girişine takılacak olan sistem sayesinde bilet devri tamamen kapanacak. Fuara girenler kartla ücret ödeyip, giriş yapabilecek. Alışveriş için de yine aynı kart belli anlaşmalı mağazalarda kullanılabilecek. “Kocaeli Kentkart” zaman içinde hayatımızın her noktasında etkili olup, para yerine geçecek.

Kent Kart Dolum ve Satış yerleri:

1) ÇİSE GIDA ve TEM.ÜR.PAZ.TİC.
   Güngör YILMAZ
   Atatürk Bulvarı No:11  İZMİT

2) PARK BÜFE
   Ali TOKGÖZ
   Hacı Hızır Mah. İnönü Cad. Cumhuriyet Çocuk Parkı
   Doğu Büfe     İZMİT

3) AKPINAR BÜFE
   Osman ÖZGEN
   Turan Güneş Cad. No:51     İZMİT

4) GİMPA MARKET
   Nihat DURAN
   Demiryolu Cad. No:166     İZMİT

5) YENİ KOCAELİ KURUYEMİŞ
   Cengiz KARANFİL
   Bekirdere Mah. Başaran Cad. No:4     İZMİT
6) ÖZAL BÜFE
   Z.Özkan ÖZAL
   Cumhuriyet Cad. Demiryolu Geçidi
    35/B       İZMİT

7) VOL-KAR İNŞ. TAAH.TİC.PAZ.TEKS.ve GIDA
   Kudret KARAGÖZ
   Karabaş Mah. Cengiz Topel Cad. No:18    İZMİT  

8) ÇINARLI KURUYEMİŞ
   Özkan ŞAHİN
   Çukurbağ Mah. İnönü Cad. No:177/A     İZMİT

9) KÖRFEZ BÜFE
   Berat ECE
   Yeni Cuma Camii Önü Demiryolu Cad.     İZMİT

10) CANLAR BÜFE
    Murat BARLAK
    Cedit Mah. Galip Cad. Belediye Dükkanları
    No:1        İZMİT

11) ÖZCAN KURUYEMİŞ
    Tuncay KILIÇ
    İsmet Paşa Cad. No:34/B      GEBZE

12) LAZ BAKKAL
    Bağlarbaşı Mah. Sakızağacı Sok. No:3/B     DARICA

13) ALTIN ŞARKÜTERİ GIDA ÜR.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
    Agah Ateş Mah. Cumhuriyet Cad. No:2      HEREKE

14) CİHAN BÜFE
    O. Cihan DALGAYARAN
    Karabaş Mah.Cengiz Topel Cad. No:18        İZMİT

YARIN HALKA TANITILACAK
Bu arada bugün basına yapılan tanıtımın ardından Büyükşehir Belediyesi yarın da Kentkartı Kocaelililere tanıtacak. Cumhuriyet Parkı`na getirilecek olan iki adet vadilatör takılı araç ile vatandaşlara sistem uygulamalı olarak anlatılacak. Başkan Karaosmanoğlu`nun da katılacağı tören saat 15.00`te başlayacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!