Su zirvesi

Thames Water, İSAŞ toplantısına “mücbir sebep” i izah edemedi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kısa adı İSAŞ olan İzmit Su A.Ş´nin yönetim kurulu toplantısına katılarak, Thames Water Şirketi´nin yöneticilerinden susuzluğun hesabını sordu. Daha önce suyun tükenmesini kuraklığa bağlayan şirket yetkilileri, toplantıda bu bahaneden vazgeçerken, Büyükşehir Belediyesine yazılı olarak bildirdikleri mücbir sebebi bir türlü izah edemedi.

KONU SUSUZLUK
İSAŞ´ın aylık olağan yönetim kurulu şeklinde başlayan toplantıda, kaynağı yetersiz olduğu için kuruyan ve kentimizi susuz bırakan Yuvacık Barajı´nın susuz kalması ele alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nda bulunduğu toplantıya, İSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, yönetim kurulu üyeleri Ergül Ersü, Evren Köprülü, Frank Pawley, Steven Skelton, Kemal Altunel, Yoshio Kometani´nin yanı sıra, yaşanan susuzluğu görüşmek için İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ve Thames Water Şirketi´nin Uluslararası Bölge Direktörü Werner Boettcher´de katıldı. Sıradan maddelerin kısaca görüşüldüğü toplantıda 3 saat boyunca yaşanan susuzluğun nedenleri tartışıldı.

“KURAKLIK” TELAFFUZ EDİLEMEDİ
Toplantıda, şirketin yıllık 142 milyon metreküp su bedelini tahsil ettiği halde, Büyükşehir Belediyesinin istediği 128 milyon metreküp suyu dahi verememesinin nedenleri de ele alındı. Sorunun cevabı aranırken, barajdan bu yıl içinde kente verilen su miktarının 112 milyon 979 bin metreküp olduğu açıklanarak, kayıtlara geçti. Toplantı sırasında Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nün bu yıl hazırladığı rakamlar masaya yatırıldı. Rakamsal verilere göre yıl içinde kuraklık yaşanmadığı ortaya çıktı. Çevre illerdeki barajların yüzde 55 ile yüzde 70 arasındaki doluluk oranları, kuraklık yaşanmadığının diğer bir göstergesi olarak toplantıda kabul edildi. “Aynı coğrafyada bulunan diğer barajlar dolu iken, Yuvacık Barajı´nın suyu tükendi” sorusunun cevabı aranırken, şirket yetkilileri yine mücbir sebebi izah edemedi. Şirket yetkilileri, toplantı boyunca kuraklık kelimesini telaffuz bile etmekten kaçındı.

İZAH EDİLEMEYEN “OLAY”
Daha önce Büyükşehir Belediyesine yaptığı yazılı müracaatta mücbir sebebi kuraklık olarak yorumlayarak, su kesintisine gidilmesini isteyen Thames Water Şirketi yetkilileri, bu kez mücbir sebebi izah ederken “olay” olarak niteledi. Şirket yetkilileri, tüm ısrarlara rağmen “olay” ile neyin kastedildiği sorusunun cevabını ise bir türlü vermedi. Mücbir sebebin arkasına sığınan şirket yetkililerine, mücbir sebep tanımının, kuraklık, savaş, deprem gibi olağanüstü durumları kapsadığı, Kocaeli ve yöresinde bunların hiç birinin yaşanmadığı, yazılı metne geçirdikleri bu gerekçede neyi anlattıkları soruldu. Sorulan bu sorunun da cevabı alınamadı.

HAKSIZ KAZANÇ
Mücbir sebep olayına cevap alınamayınca, şirket yetkililerine, barajda suyun tükenmesi ve istenilen suyu karşılayamamasının, daha önce DSİ raporlarında belirtilen “baraja gelen su kaynakları yılda 142 milyon metreküp su üretmez” raporunu haklı çıkardığı hatırlatıldı. Bu rapora rağmen yapılan sözleşme ile haksız kazanç sağlandığı ifade edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, barajın maliyetinin bütün kentin kaderini mahkum ettiğini, kentin çıkarlarını korumak için sonuna kadar hak arayacaklarını, fakat sözleşmenin ellerini kollarını bağladığını  söyledi. Toplantıda ayrıca Sapanca Gölü´nden Yuvacık Barajı´na hat çekilmesi konusu görüşüldü.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!