BÜYÜLEYİCİ GÜZELLİKLER

ORMANYA DOĞAL YAŞAM PARKI

Doğal çevresiyle birlikte 2 bin dönümlük alana yayılan Ormanya; Çocuk Hayvanat Bahçesi, Yaban Yaşam Alanı, Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları, Kamp Alanı, Kuş Gözlem Alanı, Kuş Gözlem Alanı, Doğa Okulu ve Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’yle hayalle gerçeğin birbirine karıştığı bir masal diyarını andırıyor.

Ormanya, yediden yetmişe herkesin ilgisini çekecek, hayvanların doğal ortamlarına yakın koşullarda yaşadığı hayvanat bahçesiyle, ziyaretçilerini büyülü bir yolculuğa davet ediyor. Çocuk Hayvanat Bahçesi’nde hayvanların beslenme, sosyal zenginleştirme, hastalık ve tedavileri konularında üniteler bulunuyor. Alanda; alageyikten zebraya, lamadan tavus kuşuna toplam 67 türde 768 adet hayvan, insanlarla kolay temas halinde olabilecek şekilde yer alıyor. Ormanköy isimli alan ise orta dünya romanlarından alınan ilhamla inşa edilmiş Hobbit evleriyle, büyük ilgi çekiyor.

Ormanya’da 26 kilometre yürüyüş parkuru, 15 kilometre bisiklet parkuru ve 5000 kişilik mesire alanı mevcut. Ayrıca 100 çadır ve 25 karavan kapasitesi bulunan kamp alanı, doğaseverlere yirmi dört saat güvenli kamp yapma imkanı sunuyor.

 

SEKAPARK

Kağıt Müzesi, Bilim Merkezi, Kongre Merkezi, gösteri ve görsel sanat atölyeleri, sergi salonları, festival mekanlarıyla Kocaeli’deki pek çok sanat aktivitesine ev sahipliği yapmaktadır. Sproseverler için de tam bir cazibe merkezi olan Sekapark’ta basketbol sahası, tenis kortu, futbol sahası, mini basketbol sahası, kaykay pisti, kondisyon alanı, çocuk oyun alanları, kapalı spor salonları, bisiklet yolu, koşu, jogging ve yürüme bantları gibi pek çok spor alanı bulunuyor.

Atlı karınca, çim amfi, uçurtma tepesi, kumsal, suni tepe, gül bahçesi, balıkçı restoranları, kafe ve büfeleri ve 2 bin araçlık otoparkıyla Sekapark, misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaktadır.

BALLIKAYALAR TABİAT PARKI

Gebze Tavşanlı Köyü yakınlarında bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı, 1603 hektarlık bir alanda 416 bitki türü, su samuru ve yaban kedisi gibi nesli tükenmekte olan hayvan türleri başta olmak üzere 100’den fazla kuş ve 50’den fazla kelebek türünü faunasında barındırmaktadır.

Ballıkayalar hem yapısı hem de yoğun insan yerleşiminin bulunduğu bölgelere yakınlığı nedeniyle dağcılık sporu açısından da çok özeldir. Sağlam kireçtaşından oluşan duvarları sayesinde Marmara’nın en önemli kaya tırmanışı alanı olma özelliğine sahiptir.

BEŞKAYALAR TABİAT PARKI

Başiskele’de bulunan Tabiat Parkı derin bir vadi boyunca uzanan eşsiz doğal güzellikleri, nefes kesici manzaraları, şelaleleri, saklı mağaralarıyla gizemli bir doğa harikasıdır. Günübirlik ziyaretler, yürüyüşler ve çadır kampları için macera tutkunlarının ilk tercihleri arasındadır.

ERİKLİTEPE TABİAT PARKI

Samanlı Dağları’nda, kayın ağaçları arasında saklanan Eriklitepe Tabiat Parkı, şehrin keşmekeş ve gürültülü atmosferinden uzaklaşıp günlük ya da uzun süreli tatil yapmak isteyenler için akla ilk gelen doğal yaşam alanlarındandır.

Gölcük sınırlarında yer alan Eriklitepe; doğal yapıya uygun olarak tasarlanmış bungalov tipi evleri, restoran, kafe, yürüyüş parkurları, seyir terası, oyun ve macera parkları ile her yaş grubuna hitap ediyor ve doğanın tüm renkleriyle iç içe çadır kampı yapma imkanı da var.

KUZUYAYLA TABİAT PARKI

Eşsiz Sapanca Gölü manzarasıyla Kuzuyayla Tabiat Parkı koruma altına alınmış bir alandır. Kayın, orman gülü, kestane, gürgen ve meşe gibi zengin bitki örtüsüyle süslenmiştir. Yer yer varlık gösteren karaçam ve sarıçam ağaçları da güzelliğini taçlandırmaktadır. Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Kuzuyayla, günübirlik doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, yaban hayat gözlemciliği ve bisiklet sürüşü için yeterli altyapı ve doğal ortama sahiptir. Ayrıca alan içerisinde kır lokantaları ve piknik alanları da mevcut.

SUADİYE TABİAT PARKI

Kartepe ilçesi sınırları içerisinde bulunan Suadiye Tabiat Parkı, zengin doğal bitki örtüsü, iklimi, ulaşım kolaylığı, günübirlik piknik ve konaklama olanakları ile zengin bir rekreasyon potansiyele sahiptir. Park, Eğreltidüzü olarak da bilinmektedir. Doğanın cazibesi ile günübirlik piknik amaçlı kullanımlar ve yürüyüş, bisiklet gibi spor aktivitelerinin yapıldığı parkta Seyir Terası’da bulunur.

FARUK YALÇIN HAYVANAT BAHÇESİ VE BOTANİK PARKI

Türkiye’nin en çok türe sahip modern hayvanat bahçesidir. 140 bin metrekarelik alana yayılan park, nesli tükenme tehlikesi altında 62 hayvan türü başta olmak üzere 250’den fazla türden 3000’in üzerinde hayvana; 400’ü aşkın bitki türüne ve 8.000’in üzerinde bitki nüfusuna ev sahipliği yapıyor.

DARICA SAHİLİ ŞEHİT ER GÖKHAN HÜSEYİNOĞLU PARKI

Darıca ile Gebze Eskihisar sahillerinin birleştirilmesiyle oluşturulan Park, Kocaeli’nin en keyifli köşelerinden biri olarak dikkat çekiyor. 3.325 metre sahil uzunluğuna sahip parkta; yürüyüş yolundan kafeteryasına, bisiklet yollarından, futbol, basketbol, tenis ve voleybol sahalarına birçok aktivite alanı mevcut. En dikkat çeken bölümü ise; hobbit evleri ve masal evleri.

Macera parkuru, engelsiz oyun grubu ve akülü araç parkuruyla bu parkta her şey çocuklar için! Çınar, manolya, vişne, kiraz, yasemin, leylak gibi on binlerce bitki ve ağacın süslediği parkın ayrıca iki adet, 3.600 m2 kumsalı bulunuyor.

HARİKALAR SAHİLİ

Derince ilçesinde 30 bin metrekarelik alanda yer alan Harikalar Sahili’nde masal kahramanlarından ilhamla tasarlanan tesisler, ziyaretçileri büyülü bir yolculuğa davet ediyor. Ziyaretçiler; mantar, Nuh’un Gemisi, yel değirmeni ve korsan gemisi şeklinde yapılan restoran ve kafeteryalarda deniz manzarasının tadını çıkarabiliyor.

BAŞİSKELE SAHİLİ

Sahil boyunca sıralanan palmiye ağaçları, yürüyüş ve bisiklet yolu, gözlemevi, çocuk oyun alanları, her zevke uygun cafe ve restoranlarıyla Başiskele’nin en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biridir sahili. 5 yıldızlı otellerin, iskele ve tekne limanlarının süslediği sahilde balık tutabilir, Körfez’i tarifsiz renklere boyayan gün batımının tadını çıkarabilirsiniz.

KOCAELİ KENT ORMANI

Umuttepe mevkiindeki Kent Ormanı, şehir merkezine 12 km mesafede. Tertemiz havasıyla tabiat harikası olan Kocaeli Kent Ormanı’nda; karaçam, maritima ve radiata çamlarıyla beraber doğal olarak yetişmiş meşe ve kayın türleri de bulunuyor.

Özenle düzenlenmiş ve aynı özenle korunan orman, şehrin en önemli dinlenme ve mesire yerlerinden bir tanesi. 300 dönümlük araziye yayılan ormanda 150 m2’lik göletin yanı sıra, orman evi, spor tesisleri, gezinti yolları da doğanın ahengine uygun tasarlanmış. En dikkat çekici yeri ise seyir kulesi.

ÇINARLIDERE MESİRE ALANI

Elmadan armuda, kirazdan duta binlerce meyve ağacının süslediği vadi; çocuk oyun grupları, büfeler, piknik alanları ile yılın her mevsimi şehirden kaçıp huzuru doya doya içine çekmek isteyenler için bulunmaz bir doğa harikası ve Derince’de ziyaretçilerini bekliyor.

MAŞUKİYE

Doğanın sunduğu nimetlerle yemyeşil bir cenneti andırır. Güzelliğiyle gözleri; organik serpme kahvaltıları, şelaleler arasındaki alabalık tesisleriyle de ziyaretçilerinin karnını doyurur.

Elma, ceviz ve kiraz ağaçlarıyla kaplı Maşukiye, ismiyle müsemmadır; adını aşık olunan anlamına gelen maşuktan alır. Her mevsim ziyaretçileri kendine çeken Maşukiye’de dileyenler suların sesine dalıp huzurla istirahat edebilir, dileyenler maceraya atılıp engebeli arazilerde, tepelerde, paintball, ATV ve cip safarisinin tadını çıkarır.

YUVACIK

İki büyük derenin birleştiği vadide inşa edilen Yuvacık Barajı, çevresindeki alabalık ve turistik tesislerle, ormanlık alanlar ve dere kenarlarındaki mekanlarla, yerli ve yabancı turistlerin, izcilerin, kampçıların ve günübirlik gezginlerin gözde uğrak yeri.

Kıvrıla kıvrıla uzanan yolu takip edenler, Körfez ve İzmit manzarası eşliğinde tepeleri ve köyleri aşarak Aytepe köyüne ulaşır. Zipline, paintball gibi aktivitelere de sahip konaklamalı kamp alanlarında, kızak pisti dahi bulmak mümkün. Samanlı Dağı’nın eteğindeki Aytepe, iklimi, coğrafyası ve insanlarıyla adeta küçük Karadeniz.

NÜZHETİYE ŞELALESİ

Nüzhetiye Şelalesi, Kocaeli’deki irili ufaklı onlarca şelale arasında, güzelliğiyle en çok dikkat çekeni. Yürüyüş parkurunun kısa olmasına karşın, şelale ve çevresinin vadettiği ferahlık, burayı doğaseverler için son derece cazip kılıyor.

PEMBEKAYALAR

Tarih boyunca gemilerin uğrak yeri olan Pembe Kayalar, jeolojik yapısı sebebiyle, suyun içinden yumuşak çıkıp, daha sonra sertleşmektedir. Bu özelliği nedeniyle Osmanlı devrinde insan gücüyle dikdörtgenler şeklinde kesilerek İstanbul’a gönderilmiş, Sultanahmet başta olmak üzere birçok camide ve Anadolu Hisarı’nın yapımında kullanılmıştır. Gün batımında eşsiz manzaralar sunan Pembe Kayalar, olta balıkçılığı meraklılarının ve fotoğrafçıların Kocaeli’deki favori mekanlarının başında geliyor.

BABALI SAHİLİ VE MAĞARASI TARİHİ SİT ALANI

Türkiye’nin en büyük kumsallarından 27 kilometrelik bir sahil şeridi, Babalı’dan başlayarak Karasu’ya kadar devam eder. Kuzey rüzgarlarına hakim bölge, rüzgar ve dalga sörfü sevenler için heyecan vericidir. Balıkçılık açısından da oldukça zengin bölgenin doğası el değmemişe yakındır. Bereketli denizi tekir, barbun, kalkan, lüfer, palamut, iskorpit gibi birçok balık türüne ev sahipliği yapar.

Böylesine güzel doğasının arka planında, bir de hüzünlü tarihi vardır Babalı’nın. Çarlık Rusya’nın sürgün ettiği Abhaz, Çerkes ve diğer Kafkas halkları Osmanlı topraklarına doğru göçe zorlanır. Ne yazık ki kapasitesinin çok üstünde yolcu bindirilen gemiler, emniyetli değildir. 1,5 milyon insandan 500 bine yakını yollarda hayatını kaybeder. Sürgün edilen bir grup 21 Mayıs 1864 tarihinde Kandıra’nın Babalı sahiline ayak basar ve burada bulunan mağaraya sığınırlar. Daha sonra yine aynı bölgede bulunan Karaağaç köyüne yerleşmiş, ölülerini bu köyün mezarlığına defnetmişlerdir. Her yıl 21 Mayıs günü Kafkas halkları Karaağaç Köyü Mezarlığı’nda mevlit okutarak atalarını yad eder, sürgünün ve yaşanan acıların unutulmaması için Babalı sahilinde tören düzenler.

İNÖNÜ YAYLASI

Samanlı Dağları’nda Sakarya-Kocaeli il sınırında yer alan İnönü Yaylası, 1080 metre yüksekliği, geniş çayırları, etrafını çevreleyen ormanlar ve temiz su kaynakları ile doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Yaylada, irili ufaklı mağaralar ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Yayla evlerinin de bulunduğu alana, Başiskele sınırlarında bulunan diğer kamp alanları gibi kamp yapmayı seven doğaseverler oldukça rağbet gösteriyor.

MENEKŞE YAYLASI

Doğanın olabildiğince cömert davrandığı ve menekşelerle süslediği Yuvacık bölgesindeki Menekşe Yaylası, yeşilin binbir tonunu barındıran güzelliğiyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor. Karadeniz yaylalarının atmosferini Samanlı Dağları’nın eteklerine taşıyan yayla, doğa sporları meraklıları için bir cazibe merkezi.

MOLLA YAKUP ÇAYIRI

Kartepe sırtlarındaki nefes kesici bir ormanın içine gizlenmiş bu küçük düzlük, ruhunu arındırmak ve tazelenmek isteyenleri bekliyor. Yüksek kayın ağaçlarıyla çevrili, el değmemiş doğal güzellikleri ile kampçıların yaz - kış uğrak yerleri arasında bulunan Molla Yakup Çayırı, eşsiz manzaralara sahip trekking parkurlarıyla da görülmeye değer.

AŞIKLAR TEPESİ

İzmit Körfezi’nin en güzel manzaralarına ev sahipliği yapan, güneşin en güzel battığı yerdir Aşıklar Tepesi... Karamürsel’e 7 kilometre mesafede, İznik yolu üzerinde, 5 dönümlük bir araziye kurulmuş tesiste dağ ve deniz manzarasıyla beraber, Körfez’in gerdanlığı Osmangazi Köprüsü de izlenebilir.

İZMİT SULAK ALANI

İzmit Körfezi’nin doğu bölgesinde 42,35 ha’lık alanı kapsayan İzmit Körfezi Sulak Alanı “flamingolar” başta olmak üzere 170’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca uluslararası göç zinciri üzerindeki alanlardan biri olması nedeniyle, göçmen kuşların beslenme ve barınma ihtiyaçlarını gideren önemli bir alandır. Kuş gözlem kulesinden eşşiz Körfez manzarasını ve şah kartal, angıt, kılıçgaga, balık kartalı, halkalı cılıbıt, küçük karabatak, yalıçapkını gibi birçok kuş türünü gözlemlemek mümkün.

KARTEPE KAYAK MERKEZİ

İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’ne bakan dağın zirvesinde, bembeyaz örtüsüyle etkileyici güzelliğin sahibi, Kartepe. Yeşilin bin bir tonunu barındıran Maşukiye’den başlayan, 17 kilometre uzunluğundaki kıvrımlı orman yolunu takip ederek yapılan yolculukta, 3000’e yakın bitki çeşidi ile geyik, ayı, çakal ve tavşan gibi hayvanlar da görülebilmektedir.

Aralık ayında kayak sezonunun açıldığı 1602 rakımlı Kartepe; 4 mekanik kayak tesisi, 42 kilometrelik pist alanı ve 14 pistiyle, kayağın yeni cazibe merkezi. Kayağa yeni başlayanları kolay pistler beklerken; usta kayakçılar, dik tepelerde yüksek dozda adrenalini tecrübe ediyorlar. Telesiyeje binilerek havadan Kartepe’nin güzelliği izlenebilmekte. Kayak yapmanın dışında snowboard, big foot, kar motorsikleti, hiking ve atv gibi birçok spor aktivitesini de yapmak mümkün. Sisli Vadi’de gerçekleşen ve geleneksel hale gelecek olan Kar-Fest ise, festival ve kar tutkunları için marka olmaya aday.

AYTEPE

Saklı bir cennet gibi, içinde barındırdığı ormanlık alanı, ırmakları, baraj gölü, doğa yürüyüş ve kızak parkurları, konaklamalı ve günübirlik tesisleriyle yeni bir cazibe merkezidir Aytepe. Jeep safari, ATV, paintball, kızak gibi birçok alternatif, doğa içerisinde ziyaretçilerine göz kırpar.

Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Aytepe Yaylası’nda inşa edilen Diriliş Gençlik Kampları da bungalov evleri, izcilik eğitimleri, farklı spor dallarındaki etkinliklerle de adından sıkça söz ettirmekte.

 

ALTINKEMER PLAJI

Kocaeli’nin İzmit Körfezindeki tek mavi bayraklı plajı olan Karamürsel Altınkemer Halk Plajı, denizin berraklığı ve Körfez’in incisi Osmangazi Köprüsü manzarasıyla yaz mevsiminin en gözde rotalarından. 200 metreye yakın kumsala sahip plajda, engelliler için de her türlü olanak sağlanıyor.

CEBECİ PLAJI

Kandıra’daki 5 kilometre uzunluğa sahip mavi bayraklı Cebeci Plajı’nda herkes için yer var! Dileyenler plaj çevresindeki kamp alanlarında çadır kurup kamp yapabilirken, çevredeki pansiyon ve butik otellerde konaklamak da mümkün. Cebeci Plajı’nda sörf, dalga sörfü, tüplü dalış gibi sportif aktiviteler de gerçekleştirilebiliyor.

KERPE

Kocaeli’deki altı mavi bayraklı plajdan biri olan Kerpe Plajı, günübirlik ziyaretler için en çok tercih edilen sahillerin başında geliyor. 500 metre uzunluğa sahip plajda; tuvalet, duş ve soyunma kabini, şezlong, şemsiye ve otopark gibi imkanlar mevcut. Engellilerin unutulmadığı Kerpe Plajı; güvenli denize girme sahası, cankurtaran ekibi, sağlık ekibi ve özel güneşlenme

alanlarıyla çocuklu aileler için de öncelikli tercih sebebi. Karadeniz’in hırçın, dalgalı sularından etkilenmeyen Kerpe Plajı, tertemiz denizi ve incecik kumsalıyla ziyaretçilerini bekliyor.

KUMCAĞIZ

Kefken ile Kerpe arasındaki en büyük plaj olan Kumcağız Halk Plajı, mavi bayrağa sahip. Adeta bir göl kadar duru deniziyle Kumcağız’ın sığ suları, hem çocuklar hem de yüzmeye yeni başlayanlar için son derece ideal. İncecik ve yumuşacık kumsalıyla denizin tadını çıkarıp, yorucu ama keyifli gününüzü nefes kesici bir gün batımıyla taçlandırabilirsiniz.

MİÇO KOYU KADINLAR PLAJI

Miço Koyu, rahat ve korunaklı plajı, 700’den fazla şezlonguyla yalnızca kadınlara hizmet veriyor. Ziyaretçilerin yeme - içme ihtiyacını karşılamak adına hizmet veren 250 kişi kapasiteli kafeteryasıyla Kadınlar Plajı’nda gün boyu denizin tadını çıkarmak mümkün. 81 dönümlük araziye sahip mavi bayraklı Miço Koyu Kadınlar Plajı; yürüyüş parkurları, spor alanları, ağaçlık mesire alanları ve tertemiz deniziyle keyifli bir gün vadediyor.

SARDALA KOYU VE CENNET HAVUZU

Karadeniz’in keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerinden biri de Kandıra-Bağırganlı köyüne bağlı Sardala Koyu ve Cennet Havuzu. 1,5 kilometreye yaklaşan sahil şeridindeki bitişik üç koy, yöre sakinlerince Sardala Koyu olarak adlandırılıyor. Doğa yürüyüşü, yüzme, su altı dalışı, kuş gözlemciliği, mağara gezisi, kano gibi aktivitelere imkan sağlayan Sardala Koyu, kampçıların da gözde mekanı. Koyun arkasındaki ormanda kalan ve 1 kilometrelik bir yürüyüşle erişilen egzotik doğa oluşumu Cennet Havuzu, denizin dalgalı olduğu zamanlarda bile rahatlıkla yüzme imkanı sunuyor.

BAĞIRGANLI PLAJI

Kocaeli’nin en büyük plajlarından biri olan Kandıra ilçesindeki Bağırganlı Koyu, Kerpe’ye yarım saatlik mesafede. Mavi bayraklı plaj, tamamen doğal kumdan meydana geliyor. Kampçılar için de popüler bir rota olan Bağırganlı’da yemyeşil çayırlar üzerine yayılmış kamping alanları bulmak mümkün.

KARTALKAYALAR

Kerpe, Kandıra’nın en özel tatil beldelerinden biri... Kerpe kıyı şeridinde bulunan “Kartal Kayalar” falez oluşumları doğa harikası... İster balık tutun, ister kamp kurun, ister masmavi sulara dalın. Burası; doğa ve fotoğraf tutkunları için de olağanüstü fırsatlar sunuyor.

KEFKEN

Kandıra’daki Kefken, Batı Karadeniz’in en gözde sahillerinden. Kefken’de keşfedilmeyi bekleyen plaj ve koylara ek olarak konaklamak için kamp alanları, pansiyon ve oteller de bulunuyor. Civardaki Yeşil Koy, Pembe Kayalar, Kapri Plajı, Kefken Limanı ve Midye Koyu gibi diğer turistik mekanlarla Kefken, Kocaeli’de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Ayrıca üzerinde insanın yaşadığı tek ada olan Kefken Adası da Helenistik, Roma ve Bizans Döneminden kalma mimari kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.

SARISU PLAJI

Sarısu Plajı, 1 kilometre uzunluğunda sahil şeridine sahip. Karadeniz yeşilinin her tonunu barındıran benzersiz atmosferiyle, özellikle kamp tutkunlarınca rağbet edilen harika bir yerleşim. İncecik kumsalıyla doğa harikası olan plaj, kamp ve karavan tutkunlarının öncelikli rotaları arasında yer alıyor.

Ağaçlar arasından süzülerek gelen Sarısu Deresi’nde ise sazan, tatlısu levreği ve çeşitli su balıkları ve dere kuşları eşliğinde kano ile gezmek de ayrıca keyifli.

ÖMERAĞZI KOYU

Kandıra-Kerpe’de, Karadeniz kıyısında yer alan Ömerağzı Koyu, kamp yapmayı sevenler için bir hayli cazip. Yan yana sıralanan iki ücretli kamp ve piknik alanından oluşan koy, geniş çayırı ve yemyeşil ormanlarıyla doğa yürüyüşü, bisiklet sürüşü ve off-road gibi aktiviteler için de oldukça uygun.

DÜMBÜLDEK SUYU

Derince ilçesi Karagöllü köyünde yer alan Dümbüldek suyu insan sağlığı için önemli kabul edilen doğal PH düzeyine sahiptir. Zengin mineral içerikli suyun muhteviyatında nitrat olmaması yosunlaşmanın önüne geçer. Dümbüldek suyunun namını duyup Türkiye’nin dört bir yanından gelenler, böbrek taşı, şeker hastalığı, prostat başlangıcı, tansiyon rahatsızlıkları, idrar yolu hastalıkları gibi pek çok hastalığa şifa arıyorlar. Herkesin rahatça suya erişebileceği bölgede kır kahvesi, piknik alanı ve yürüyüş parkurları da mevcut. Suyun adı, köy civarındaki bir tepede mezarı bulunan Dümbüldek Dede’den geliyor.

YAZLIK ILICA AYAZMA

Yazlık Ilıca’nın ilk defa Roma Dönemi’nde inşa edildiği, Bizans ve Osmanlı Dönemlerinde de sağlık merkezi olarak kullanıldığı biliniyor. Ilıca bir zamanlar, Nikomedia’nın güney bölgesinde kurulan Astakos, Eribolos, Heraklion antik yerleşimlerine kültür ve sağlık hizmeti veren bir merkezdi. Gölcük’e bağlı Yazlık bölgesindeki Ilıca, denize 3 kilometre mesafede yer alıyor.

SERİNDERE KANYONU

Samanlı Dağları’ndan doğan Müflizderesi ve Karpuzçatlatan derelerinin birleşmesiyle oluşuyor. Parkurun tamamını geçmek için ileri düzeyde dağcılık eğitimi almış olmak gerekiyor. Yeşilin ve mavinin tüm tonlarını barındıran Serindere Kanyonu, şelale ve akarsuları ile zorlu bir parkurda kanyoning yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan.

8 kilometre uzunluğundaki kanyon, boyları 10 ile 20 metre arasında değişen 6 şelaleye sahip. Sarp kayalıklar ve yer yer suyun derinleştiği noktalar farklı yürüyüş ve tırmanış tekniklerinin kullanılmasını gerektiriyor.

SICAKDERE KANYONU

Kanyon, Menekşe Yaylası yolu üzerinde 763 metre yükseltide bulunan köprüden başlayıp, Yuvacık Barajı’nın su toplama havzasında 200 metre yükseltide sona eriyor. Yer yer gökyüzünün bile görünmediği, üşümeden ve ıslanmadan dönülemeyecek bir alan. Bunun yanında ilginç yapıda şelaleler ve gizli göller barındırıyor.

 

 

 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!