SDKM´de “Engelsiz” film keyfi

Görme engelliler sesli betimlemesi yapılan “Çarpışma” adlı filmi izledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Yerel Gündem 21 Özürlüler Meclisi, görme engellilere tatil gününde sinema keyfi yaşattı. İstanbul Engelsiz Erişim Grubu tarafından, sesli betimleme yöntemiyle seslendirilen “Çapışma” adlı filmi dün SDKM´de gösterildi. Filmi büyük bir ilgiyle izleyen görme engelliler yıllardır Amerika ve Avrupa ülkelerinde kullanılan yöntemin Türkiye´de vizyona giren her filmde uygulanmasını istedi.

SESSİZ ANLARDA DEVREYE GİRİYOR
Sesli Betimleme, görselliğin olduğu, ses duyulmayan anlarda devreye giriyor. Bu tip sahnelerde neler olduğu, oyuncunun hangi hareketleri yaptığı, mimikleri görme engelliye anlatılıyor. Böylece görme engelli, filmin takibinde boşluklara düşmekten kurtuluyor.

BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİLER
Öte yandan dün gerçekleştirilen film gösterimine çok sayıda görme engellinin yanı sıra Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice ve eşi Nesrin Yenice, Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Meclisi Başkanı Emine Cebeci ile İstanbul Engelsiz Erişim Grubu Başkanı Engin Yılmaz katıldı.

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN YÖNTEM
Gösterim öncesinde bir konuşma yapan İstanbul Engelsiz Erişim Grubu Başkanı Engin Yılmaz, sesli betimleme yönteminin engellilerin hayatını kolaylaştıracak projelerden biri olduğunu söyledi. Sisteminin yurt dışında uzun yıllardan beri uygulandığına dikkat çeken Engin Yılmaz, “Sesli betimle yönteminin Türkiye´de yaygınlaştırılması için Boğaziçi Üniversitesi ile bir çalışma yaptık. Yöntem, görme engelliler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Çarpışma filminin sesli betimlemesi yapıldı. Bundan sonra da biri klasik olmak üzere 5 filmin daha sesli betimlemesini yapacağız” dedi.

YENİCE FİLMİ YARIŞMAYA DAVET ETTİ
Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice de sesli betimleme yönteminin görme engelliler için önemine değinerek, bu çalışmanın her film için yapılması gerektiğini söyledi. Başkan Yenice, sesli betimlemesi yapılan “Çarpışma” adlı filmi, Saraybahçe Belediyesi´nin kısa metrajlı film yarışmasında görmek istediğini kaydetti.
Filmin bitiminin ardından görme engelliler SDKM fuayesinde bir süre oyun üzerinde sohbet etti. Filmdeki her detayı seslim betimleme yöntemi sayesinde yakalayan görme engelliler söz konusu çalışma için İstanbul Engelsiz Erişim Grubu ve filmi Kocaeli´ne getiren Özürlüler Meclisi´ne teşekkür etti.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!