Ortak dil için ilk adım

Türk Dünyası Sosyologlar Kurultayı sonuç bildirgesinden tarihi karar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 25-27 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 1. Türk Dünyası Sosyologları Kurultayı, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında yıllardır yaşanan ortak dil kullanımına geçiş sürecini başlattı. Kurultayın sonuç bildirgesinde, Türk devletleri arasında ortak dil ve alfabe kullanımı için çalışma başlatılması karara bağlandı.

KRİSTALİ TOPLAMAK İÇİN ÖNEMLİ ADIM
Bağımsızlıklarını 1990`lı yılların başında kazanan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye arasında çeşitli nedenlerle kurulamayan birliktelik için en büyük adım Kocaeli`nde atıldı. Bütünleşmenin önemli bir ayağını dilde birlik olarak tespit eden Büyükşehir Belediyesi, bu sebeple geçen hafta bir araya gelen 1. Türk Dünyası Sosyologlar Kurultayı`nın sonuç bildirgesinde konuyla ilgili akademik bir çalışma başlatma kararı aldırdı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından “etrafa dağılmış kristal”e benzetilen Türk Dünyası, alınan bu kararla aynı çatı altında toplanmaya başlayacak. Özellikle dilde ve alfabede birliktelik sağlanması için atılan ilk adım, bu birlikteliğin ilk adımı olacak.

İLK ADIM AKADEMİK SÖZLÜK
Öte yandan akademisyenler söz konusu kararın ilk etabı olarak, kendi aralarındaki iletişimi kolaylaştırmak adına ortak bir bilimsel sözlük hazırlama konusunda anlaşmaya vardı. Türk sosyologlar bundan sonra yapacakları araştırma ve çalışmalarda iletişimlerini kolaylaştırmak adına sosyoloji sözlüğü hazırlayacak. Sosyologlar arasında kullanılacak ortak sözlük ve alfabe, bu ülkelerde yaşayanlar arasında kullanılabilecek ortak alfabe ve dilin ilk habercisi olacak.

DERNEK KURULACAK
Üç gün süren ve Türk dünyasının önde gelen akademisyenlerinin bir araya geldiği kurultayın sonuç bildirgesinde ayrıca, Türk Dünyası Sosyologlar Birliği Derneği kurulmasına da karar verildi. Merkezi İstanbul`da olacak dernek özellikle dilde birlik konusundaki çalışmaların öncülüğünü yapacak.

2008`DE ASTANA`DA
Türk dünyasında büyük bir adım olarak nitelendirilen kurultayın sonuç bildirgesinde, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri`nde özellikle aile ve gençlik konusundaki sosyal farklılıklar da araştırılacak. Sosyal farklılıklar ele alınarak, insanların daha kolay kaynaştırılabilmesi için çalışmalar yapılması karara bağlandı. Ayrıca yılda iki kez dergi çıkarılarak, yapılan çalışmalar dile getirilecek. Kurultayın ikincisi ise 2008 yılında Kazakistan`ın başkenti Astana`da yapılacak.

KONUKLARA KÖRFEZ TURU
Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kurultayın sona ermesinin ardından Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden gelen bilim adamlarını şehir turuna çıkardı. Pembe Köşk`teki yemeğin ardından konuk sosyologlar Ertuğrul Gazi Deniz otobüsü ile körfez turu yaptı. Körfez`e hayran kalan konuklar daha sonra Yarımca`ya geçerek buradaki Türk Kahvesi`nde kahve içti.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!