Kamuoyuna Duyuru

Konu: Gebze Pelitli Köyü`nde hafriyat dökme tartışması

Kamuoyuna Duyuru

Konu: Gebze Pelitli Köyü´nde hafriyat dökme tartışması

Gebze´nin Pelitli Köyü´nde, köylüler ile merkezi İstanbul Pendik´te bulunan İz-Yap Boya Gıda Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti. elemanları arasında hafriyat dökme gerginliği, üzüntü verici boyutlara ulaşmıştır.

Bazı siyasi çevreler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´ni olayların gelişmesine neden olan taraf gibi göstermek istemektedir. Oysa konunun Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile hiçbir ilgisi yoktur.

Merkezi İstanbul Pendik´te bulunan İz-Yap Boya Gıda Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti., Çevre ve Orman Bakanlığı´na müracaat ederek, Gebze´nin Pelitli Köyü´nde bulunan 327.76 dekarlık alanın özel ağaçlandırma alanı olarak 49 yıllığına kendilerine tahsis edilmesi talebinde bulunmuştur. Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü bu talebi yerinde bularak, 6831 sayılı Orman Kanunu´nun 57 nci maddesi uyarınca, 13.09.2006 tarihinde gerekli izni vermiştir. Şirket tarafından hazırlanan arazinin ağaçlandırma projesi ise yine Çevre ve Orman Bakanlığı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır.

Şirket, proje kapsamında Pelitli Köyü sınırlarındaki arazide, aldığı ağaçlandırma izin talebi doğrultusunda servis yolu ve toprak dökme çalışmaları için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´ne müracaat etmiştir. Talebi yerinde inceleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehircilik ve İmar Daire Başkanlığı mühendisleri, servis yolunun ihtiyacın bir bölümüne cevap verebilecek düzeyde olduğunu, 475 nolu arazinin büyük bir bölümü üzerine yığınlar halinde toprak döküldüğünü belirlemiş, şirket yetkililerini uyarmıştır. Şirket ise yığın halinde duran toprağı yayarak, ağaçlandırma sahasını düzenleyeceğini beyan etmiştir.

Yapılan inceleme sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak şirket yetkililerine gönderdiğimiz 23.07.2007 tarih ve 2412 sayılı yazıyla, toprağın depolanması sırasında çevre kirliliğine ve görüntü kirliliğine yol açılmaması, arazinin topoğrafik yapısının zorlanmaması, bunlara uyulmaması halinde yasal işlemin yapılacağı uyarısı yapılmıştır.

Tüm bu yazışmalar ve alınan önlemler göstermektedir ki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, verilen izin talebinin dışında, üzerine düşen yasal sorumluluğu yerine getirmiş bir konumdadır.

Resmi olarak bütün önlemleri alan ekiplerimiz, şirkete gerekli uyarıları yapmıştır. Buna rağmen bazı çevrelerin başta Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz ve İmar Komisyonu Başkanımız Sayın İlyas Şeker ile bazı yetkililerimizi hedef alacak açıklamalar yapması, iftira ve karalama kampanyasından başka bir şey değildir.

Pelitli Köyü sakinleri ile şirket çalışanları arasında yaşanan olay tasvip edilemeyecek, üzüntü verici bir olaydır.

Adli makamlar tarafından sürdürülen soruşturma sonunda, yargı suçluları gerekli şekilde cezalandıracaktır.

Tamamen dışımızda gelişen bu olaylarda taraf gibi gösterilmek istenmemiz, kasıtlı ve bilinçli yıpratma kampanyasıdır.

Tüm bunları yapanları kınarken, olayda yaralanan köylülere acil şifalar dileriz.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı

Bizi;
sosyal medyada takip edin!