Kadın Meclisi´nden siyasi partilere 8 Mart anketi

Seçilmiş kadın temsilcisi sayısından, kadının siyasetteki yerine kadar birçok soruya cevap aranıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediye bünyesinde faaliyet gösteren Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kocaeli´ndeki siyasi partilere ziyaret turu başlattı. Kadın Meclisi bu çerçevede “Kadının siyasi yaşama katılımına ilişkin” 13 maddelik anketini de siyasi parti temsilcilerine sorma fırsatı yakaladı. Ankette siyasi partilerin Kocaeli ve Türkiye genelinde kaç adet seçilmiş kadın temsilcisi olduğu ve aktif siyasi hayatın içinde yer alan kadın sayısının nüfusa göre yeterli olup olmadığı sorgulanıyor. Kadın Meclisi anket sonucunda belirli bir yargıya varacak. Ortaya çıkan veriler önümüzdeki günlerde Antakya´da gerçekleştirilecek olan Kadın Zirvesi´nde masaya yatırılacak.

İLK DURAK DSP
Öte yanda Oya Tuncel başkanlığındaki Kadın Meclisi dün ilk olarak Demokratik Sol Parti´nin İzmit merkezdeki binasını ziyaret etti. Kadın Meclisi´ni DSP İl Başkanı Hasan Ertuğ karşıladı. Ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu kaydeden Hasan Ertuğ, “Türk kadının siyasetin içinde daha fazla yer almasını istiyoruz. Özellikle ev hanımlarımız aktif siyasetin içinde olmalı. DSP olarak parti kadrolarımızın yüzde 50´sinde kadınlar yer alıyor” dedi. DSP İl Başkanı Hasan Ertuğ, anket içinde yer alan, “Kadınlar siyasi yaşamda yer almak için sizce ne yapmalılar” şeklindeki soruya da, “Hanımlar öncelikli olarak kendi siyasi düşüncelerine yakın partilere kayıt yaptırmalılar. Siyaset ile ilgili bilgiler elde etmeliler. Düşüncelerini ve haklarını bu siyasi örgütlenmeleri içinde seslendirmeliler” dedi.

ANKETİ ANAP DA YANITLADI
Kadın Meclisi daha sonra ANAP İlçe Başkanlığı´na giderek İlçe Başkanı Orhan Sarısüleyman ile biraraya geldi. İlçe Başkanı Sarısüleyman da Kadın Meclisi tarafından hazırlanan anketi yanıtladı. Sarısüleyman,  bu çerçevede partide görev alan kadın sayısı hakkında bilgi verdi. Sarısüleyman, “Sizce kadınlar aktif siyasi hayatın içinde neden yer almıyor” sorusuna, “Gelenek, göreneklerden dolayı olabilir. Babaya bağlılık ve ‘kadının yeri evidir” inanışından dolayı bu gelenek yer etmiş. Bu nedenle bayanlar aktif siyasi hayattan hep uzak kaldılar” şeklinde yanıt verdi. İlçe Başkanı Orhan Sarısüleyman “Partinizde seçilmiş kaç kadın milletvekiliniz var”  sorusuna da “İki hanım milletvekilimiz” var cevabını verdi.
Kadın Meclisi siyasi parti turu çerçevesinde dün ayrıca DYP ve AK Parti İl Başkanlıklarını ziyaret etti. Kadın Meclis yarın da MHP, SP ve CHP´nin parti temsilciliklerini ziyaret edecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!