Japonlardan Büyükşehir´e tam not

Depremin yıldönümünde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin projelerini incelediler

Yaşanan 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Kocaeli`ni yakın markajına alan Tokyo Metropolitian Üniversitesi son dönemde Büyükşehir Belediyesi`nin yeniden yapılanma konusunda gerçekleştirdiği çalışmalara tam not verdi. Japon heyet, Büyükşehir Belediyesi`nin deprem ile ilgili aldığı önlemler ile zemin araştırmaları konusunda yaptığı çalışmaların projelerine yansıdığını gördüklerini belirterek, “Sağlam kentleşmenin adımlarını atmışsınız” dedi.

BÜYÜKŞEHİR PROJELERİ ANLATILDI
2001 yılından bu yana belirli periyotlarla bölgeye gelerek imar ile ilgili çalışmaları inceleyen Tokyo Metropolitan Üniversitesi`nden Dr. Hsukuki Nakbayaski ve 7 kişilik akademisyen heyeti önceki gün Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile bir araya geldi.  Japon heyete Büyükşehir Belediyesi`nin projeleri hakkında İngilizce sunum yapıldı.

SEKA`YA BÜYÜK İLGİ
Sunumu büyük bir dikkatle izleyen Dr. Hsukuki Nakbayaski ve akademik heyetin özellikle SEKA projesi konusuna büyük ilgili duydukları gözlendi. Japon heyet, sunumun ardından Büyükşehir Belediyesi`nin söz konusu alanla ilgili projeleri hakkında Başkan Karaosmanoğlu`na çeşitli sorular yöneltti. Kentin yeniden yapılanması konusunda önemli gelişmeler olduğunu belirten Nakbayaski, alınan önlemlerin yaşanabilecek yeni bir depremde önemli olduğunu belirterek, “Aldığınız önlemler gelecekte bir çok hayat kurtaracaktır” dedi.

KOBE`DE AYNISI YAPTIK
Kobe depreminin ardından SEKA`ya benzer bir fabrikanın yıkılarak yerine yeşil alan yapıldığını ifade den Dr. Hsukuki Nakbayaski, “Siz de SEKA için çok önemli projeler üretmişsiniz. Aynı bizim yaptığımız gibi siz de bu fabrika alanını halka kazandırıyorsunuz. Büyük kentlerde bu tür alanlara ihtiyaç var” şeklinde konuştu. Nakbayaski ayrıca, deprem sonrasında özellikle bu tip yeşil alanların halkın barınması ve bir arada kalması anlamında da büyük önem taşıdığını söyledi.

Başkan Karaosmanoğlu ise, 17 Ağustos depreminden büyük dersler çıkarttıklarını kaydederek, özellikle Kentsel Dönüşüm Projesi`nin ana hedefinin depreme dayanıklı sağlam yapılarak yapmak olduğunu söyledi.

KARŞILIKLI HEDİYELER
Öte yandan Başkan Karaosmanoğlu Dr. Hsukuki Nakbayaski`ye Kocaeli`ne gösterdiği ilgiden dolayı şehrin simgesi olan saat kulesi maketini hediye etti. Dr. Nakbayaski de Başkan Karaosmanoğlu`na 2001 yılından beri yaptıkları çalışmaları içeren bir Kocaeli raporu sundu. Dr. Nakbayaski ayrıca Başkan Karaosmanoğlu`na geleneksel bir Japon tatlısı hediye etti.


 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!