Enerjide biyogaz dönemi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye`de bir ilke imza atarak, TÜBİTAK-MAM ve 4 üniversitenin desteği ile biyogaz dönemini başlattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye´de bir ilke imza atarak, TÜBİTAK-MAM ve 4 üniversitenin desteği ile biyogaz dönemini başlattı. Toplam 5 milyon 731 bin YTL´ye 36 ayda hayata geçirilecek olan projede, hayvan dışkılarından yılda 2 milyon KW enerji üretimi yapılacak. Dışkılar ise daha verimli gübre haline dönüştürülecek.

TÜRKİYE´YE YENİ DÖNEM
Dünyada doğal ve enerji kaynaklarının her geçen gün azalması nedeniyle bilimsel çalışmalar yeni arayışlara yönelirken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi dünyada var olan ama Türkiye´de henüz yapılmayan bir projeyi hayata geçiriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAKMAM, Kocaeli Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi´nin ortak çalışması ile hayata geçirilecek olan projede, kümes hayvanları ile küçük ve büyük baş hayvanların dışkılarından enerji üretimi sağlanacak.

PROJENİN TANITIMI YAPILDI
 Hayvan dışkısından enerji üretim projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, TÜBİTAKMAM Kimya ve Çevre Enstitüsü Müdürü Mustafa Tırıs´ın ortak basın toplantısı ile tanıtıldı. Büyükşehir Belediyesi´nde düzenlenen toplantıya, projeye çalışmaları ile destek verecek olan üniversitelerden çok sayıda bilim adamı ile basın mensupları da katıldı.

YENİ İŞ SAHASI
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, dünyada her geçen gün enerji kaynaklarının tükendiğine dikkat çekerek, yapılacak bu tesis sayesinde kentin büyük oranda enerji tüketiminin karşılanacağını söyledi. Kocaeli genelinde 8.5 milyon kümes hayvanı, 30 bin küçük ve büyükbaş hayvan bulunduğunu belirten Karaosmanoğlu, “Seçkin üniversetiler ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmada hem bu hayvanların atıklar enerjiye dönüşecek, hem de yeni bir iş sahası oluşacak. Kendi enerjimizi karşıladığımız gibi, insanlara istihdam alanları oluşacak, yeni gelir kapıları kurulmuş olacak. Türkiye´de bir ilke imza atmanın sevinci ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu protokolü imzalarken milletim, ülkem ve kentim adına seviniyorum” dedi.

“GURURLA İMZALIYORUM”
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, göreve başladıktan sonra en anlamlı imzasını bu projeyi imzalamakla attığını söyledi. “Bu projeyi imzalamaktan gurur duyuyorum” diyen Komsuoğlu, “Türkiye´de insanlar yazmayı, proje üretmeyi, ekip ruhu ile çalışmayı yeni yeni öğreniyor. Ben hem Türkiye´de bir ilki gerçekleştirmekte, hem de bilim dünyasının saygın 5 kurumu ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ortak proje yapılmasının sevincini yaşıyorum. Ortak çalışma ve proje üretimi yaygınlaştırılmalı. Kocaeli Türkiye´de sanayinin kalbi. Bu vadide bulunan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu illerindeki üniversitelerin ortak çalışması ile burası bilim vadisi olabilir. Benim en çok sevindiren, 6 büyük kurumun bir çatı altında ortak proje üretmesidir” şeklinde konuştu.

YILDA 1 MİLYAR DOLAR
TÜBİTAKMAM Kimya ve Çevre Enstitüsü Müdürü Mustafa Tırıs, Türkiye´nin 2006 yılında 29 milyar dolarlık enerji ithal ettiğini, bu konuda yüzde 74 dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi. Enerji kaynaklarında kullanılan teknolojinin de ithal edildiğini ve ülkemize büyük bir mali külfet getirdiğini söyleyen Tırıs, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesini bu proje için kutlamak gerek. Bu proje yerel kaynakları enerjiye dönüştürecek, çevre sorunlarına katkı yapacak önemli bir çalışmadır. Türkiye´de çok sayıda kümes hayvanı var. Sadece bu kaynaklar değerlendirilirse, ülkemiz yılda 2 milyon ton petrole eş değer enerji üretimi elde eder. Bu da yılda 1 milyar dolara yakın kazanç demektir” diye konuştu.

2 MİLYON KW ENERJİ
Proje yürütücüsü Doç.Dr. Durmuş Kaya, konuşmaların ardından projeyi tanıttı. Kocaeli genelinde bulunan 8 bin kümes hayvanı ve 30 bine yakın küçük ve büyükbaş hayvan atıklarının bu tesislerde işleneceğini belirten Doç. Dr. Kaya, bu hayvanlardan yıllık 10 bin ton ham madde kullanımı yapılacağını ifade etti. Tesislerin yılda 2 milyon KW saat enerji üretimi yapacağını söyleyen Kaya, bu enerjinin SEDAŞ´a satılabileceğini dile getirdi. 36 ayda tamamlanması hedeflenen tesisin, 5 milyon 721 bin YTL´ye mal olacağını söyleyen Kaya, bu paranın yarısının AR-GE için kullanılacağını, diğer yarısının ise tesisin oluşumunda harcanacağını anlattı.

KALİTELİ GÜBRE
Biyogaz tesislerinde üretime tabi tutulan hayvansal atıkların gübre özelliğini kaybetmediği, aksine daha kaliteli gübre elde edildiği belirtildi. Elde edilen enerji tipinin ise çevreye, insana, ağaca, kuşa zarar vermediği, aksine gübrenin içindeki metan gazının kullanılması ile mevcut gübrenin zarar verici özelliğinin tamamen giderildiği anlatıldı. Kurulacak olan tesisin yeri henüz belirlenmezken, soruları cevaplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, üretilecek olan enerjiyi belediyenin kendi tesislerinde kullanabileceklerini dile getirdi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!