Doğalgazda “Fransız” oyunu

Kocaeli´nde 93-98 yılları arasında doğalgaz hattı gitmeyen yerlere 2.5 trilyon liralık sayaç takılmış

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZGAZ`ın 1993-98 yılları arasında doğalgazın kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla anlaştığı Fransız firmasının, doğalgaz hattı gitmeyen evlere bile çifter çifter sayaç taktığı ortaya çıktı. İZGAZ yönetimi yaklaşık 10 yıl önce takılan sayaçları tek tek sökerken, olayda 2.5 trilyon liralık bir vurgun gerçekleştiği belirlendi.

TRİLYONLAR KAYIP
İzmit genelinde eski yönetim tarafından 550 kilometrelik doğalgaz boru hattı döşenip, 90 bin abone gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi`ne 500 trilyon lira maliyeti olan çalışmada yapılan israf tepkilere neden oldu. Özellikle yeni yönetimle birlikte 650 kilometrelik boru hattının sadece 40 trilyon liraya ihale edilmesi, 125 bin abone gerçekleştirilmesi, yaşanan israfın büyüklüğünü gözler önüne sermeye yetti. Kayıp trilyonların akibeti yapılan çalışmalarla yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

İHTİYACIN 10 KATI SAYAÇ
Yönetim değişikliği ile birlikte yürütülen çalışmalar, özellikle İZGAZ`da yaşanan vurgunu gözler önüne sermeye yetti. Gebze ve Karamürsel dışında Kocaeli`nin tamamına doğalgaz hizmeti götüren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı İZGAZ A.Ş.`de 23 Agustosta konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Sayaç vurgunu hakkında bilgi veren Genel Müdür İmad Erdoğan, Kocaeli`ne doğalgazın geldiği ve kullanılmaya başlandığı yıllarda ihtiyacın 10 katı sayaç takıldığını söyledi. Erdoğan, “Her eve, her yere gereksiz olarak sayaç takılmış. Bugüne kadar bu sayaçlar hiç kullanılmamış. Hat gitmemiş, vatandaş istememiş, ama onlar yinede sayaçları takmışlar. Faturaları şişirmek için bazı yerlere çifter çifter sayaç takıldığını gördük” dedi.

KURUMA MALİYETİ 2.5 TRİLYON
Bu sayaçların kuruma maliyetinin toplamda 1.5 milyon Avro (2.5 trilyon lira) olduğunu söyleyen Erdoğan, il genelini 27 bölgeye ayırdıklarını, 2 bölgedeki çalışmaların ise tamamlandığını ifade etti. 3-4 aylık bir süre zarfında atıl durumdaki tüm sayaçları sökeceklerini dile getiren Erdoğan, “10 yıldır hiç kullanılmayan sayaçların içi paslanmış, bazılarına ise zarar verilmiş. Ancak biz tüm sayaçları söktükten sonra tamire alıyoruz. Bakımını gerçekleştirdikten sonra ise yeni bölgelerde kullanmaya başlıyoruz” şeklinde konuştu.

BAKIM YAPILIP KULLANILIYOR
Kullanılmayan sayaçlarda fire oranının yüzde 25 dolayında olduğunu, bu sayaçları tamir edemediklerini kaydeden Erdoğan, doğalgaz sektöründe malzemelerin büyük çoğunluğunun yurt dışından geldiğini, bu nedenle geri kazanım çalışmasının önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, tamir çalışması nedeniyle kurumun 2.5 trilyonluk malzemeyi ithal etmeyerek kara geçtiğini hatırlattı.

ÖNCE SAYACI TAKMIŞLAR
Normalde önce çelik, ardından polietilen hatların, daha sonra da servis kutularının takıldığını anlatan Erdoğan, sayaç takma işleminin ise en son yapılması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, bu nedenle takılan sayaçların bağlantılarının yapılmadığını, kimi sayaçların ise yerine göre çok büyük ölçülerde kullanıldığını kaydetti. Erdoğan, 2 bölgedeki çalışmalarda, 342 adet sayaç, 707 adet regülatör, 343 adet servis kutusu ile birlikte 10`u aşkın bağlantı ekipmanı kalemini atıl durumdan kurtardıklarını ifade etti.

YÜZDE 50`Sİ TAMAM
Genel müdür Erdoğan ayrıca, geçmiş dönemde 350 kilometre PE ve 40 kilometre çelik borunun 500 trilyon liraya ve 5 yılda yapıldığını, kendi dönemlerinde ise 600 kilometre PE ve 60 kilometre çelik boruyu hem 40 trilyona hem de 6 ayda yaptırdıklarını aktardı. Erdoğan son olarak, 2005 yılı yatırım programlarının yüzde 50`sini tamamladıklarını söyledi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!