Çağdaş kente çağdaş kart

Ulaşımda Kent Kart dönemi başlıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli`ndeki toplu taşım hizmeti veren araçlarda Kent Kart sistemine geçiyor. 15 Ocak itibariyle ilk olarak belediye otobüslerinde başlatılacak olan sistem, 2006 yılının ikinci yarısından sonra tüm toplu taşım araçlarında kullanılmaya başlanacak.

PARASIZ SEYAHAT
Türkiye`de İzmir, Bursa, Adana ve Manisa`da, dünyada ise sadece 40 kentte uygulanan Kent Kart`ın kullanımı son derece basit. Kartını, toplu taşım içindeki validatöre (okuyucuya) gösteren vatandaş para ya da bilet kullanmadan ücretini ödemiş oluyor. İlk etapta toplu taşım araçlarında kullanılacak olan Kent Kart, daha sonra deniz otobüsleri, gemiler ve fuar girişinde de geçerli olacak.

KREDİ KARTI GİBİ
Cüzdanda taşınabilen ve kredi kartı büyüklüğünde olan Kent Kart, bundan böyle Kocaelililerin vazgeçilmezleri arasında yer alacak. Aynı zamanda bir elektronik cüzdan olan Kent Kart`a şehrin çeşitli merkezlerinde yer alan yükleme noktalarından istenilen miktarda para yüklenerek seyahat ve alışveriş yapılabilecek. Bu sayede yolcuların bilet, bozuk para ya da banknot taşımalarına gerek kalmayacak. Şehrin muhtelif yerlerindeki yükleme noktalarından karta öğrenci ya da tam dolumu yapılabilecek.

OKUYUCUYA GÖSTERİLİYOR
Kartın en önemli özelliklerinden biri de aynı kartla birden fazla kişinin seyahat edebilmesi. Kent Kart sahibi vatandaşlar bindikleri toplu taşım aracının içindeki kart okuyucuya kartlarını okutacak. Okuyucu cihaz yolculuk ücretini o anda karttan düşecek. Okuma işlemi sırasında karttan düşen ve kalan miktar cihaz üzerinde görülebilecek. İki kişilik bilet için kart iki kez okutturulacak. Aynı kart cihaz önünde uzun süre tutulsa bile tek gösterim olduğu sürece vatandaştan tek kişilik biniş ücreti alacak.

YIĞILMALAR ENGELLENECEK
Kart, yaygınlaşmasıyla birlikte aynı zamanda kentin ulaşım sorununa da katkı sağlayacak. Otomasyon merkezi hangi aracın hangi güzergahta olduğunu tespit edecek. Bu tespitlerle şehrin trafik haritası oluşturulmasına imkan sağlanırken, hangi saatlerde şehrin hangi bölgesinde yığılma veya boşluk olduğu da kısa sürede öğrenilerek duruma müdahale edilebilecek.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kent Kart konusunda bilgi veren yetkililer kartların son derece hassas olduğuna dikkat çekerek, okuyucuya gösterme sırasında dahi kartın kılıfından çıkarılmamasını öneriyor. Kartın elektronik cüzdan özelliğine dikkat çeken yetkililer, Kent Kart kullanıcılarını kartlarını kaybetmemeleri yönünde uyarıyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!