Büyükşehirler tarımın geleceğini konuşmak için Kocaeli’de buluştu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı, 30 büyükşehir belediyesini ortak hedef ve projeler için bir araya getirdi

Büyükşehirler tarımın geleceğini konuşmak için Kocaeli’de buluştu

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (Agricities) tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı başladı. 30 büyükşehir belediyesinin katılımıyla düzenlenen çalıştay, bilgi paylaşımı ve ortak projeler konusunda işbirliği geliştirilmesini amaçlıyor.

KATILIM YOĞUN OLDU
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Tahir Büyükakın, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Tarımsal Kalkınma Delege Bakanı Clementine Antoinette Ananga Messine, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Yunus Emre Kurt, il belediye başkanları, büyükşehir tarım daire başkanları, ilçe belediye başkanları, yabancı bakan ve belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda çiftçi katıldı. Tarımın geleceğinin konuşulduğu programı çok sayıda basın mensubu da takip etti.

MERKEZİ HÜKÜMET VE YEREL YÖNETİMLER BİRLİKTE ÇALIŞMALI
Tarım çalıştayının önemine vurgu yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Çok özlemini duyduğumuz, çok istifade edeceğimiz etkinlikler. Merkezi hükümetin aldığı kararların yerelden destek görmesi, birlikte yönetilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde en ideal çalışmalar bile kadük kalabilmektedir. Bütün emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum” dedi.

ARZ GÜVENLİĞİ ZORUNLULUĞU
Tarımın stratejik bir sektör olduğunu söyleyen Kirişçi, “Arz güvenliğini sağlamak zorunluluğumuz var. Bunun için de ya üreteceksiniz ya da üretenden alacaksınız. Ülkeler artık kendine yeterliliğin hesabını yapmaya başladı. Türkiye olarak biz de bu konuda çalışma yapmak durumunda idik. Hamdolsun atılması gereken adımlar zamanında atıldı” dedi. 

TARIM MEVZUATI
Tarım konusunda mevzuatın önemine değinen Kirişçi, “2006 yılına kadar tarım kanunu yoktu. Şimdi tohumculuk kanunu var. Mevzuat çok önemli. 12 tane temel kanunu çıkardık. Gerekli müdahaleleri yapacak irademiz var. 20 yılda 65 milyonluk nüfusumuz 84 milyona çıktı. 15 milyon olan turist sayımız 50 milyona yükseldi. Tüm bu artışlar olurken refah seviyemiz de yükseldi” şeklinde konuştu.

KIRSALA HASSASİYET GÖSTERMELİYİZ
Ürün çeşitliliğine gidilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Kirişçi, “Topraklarımızı korumamız, suyumuzu tasarruflu kullanmamız ve aynı zamanda teknolojiyi üretime eklemlememiz gerekiyor. Tarım, suyun üçte ikisini kullanan bir sektör. Tıbbi aromatik bitkiler gibi stratejik ürünlere yönelmeliyiz ama ana ürünleri de göz ardı etmemeliyiz. Kırsala her zamankinden daha fazla hassasiyet gösterelim. Kentten kırsala geri dönüş başladı. Örnek bir kırsal köy oluşturma çabasındayız.  Köylerin yaşam merkezleri, sosyal alanları olmalı” ifadelerini kullandı.

KÜRESEL GIDA ADALETSİZLİĞİ
Küresel adaletsizliğe de vurgu yapan Bakan Kirişçi, “Biliyorsunuz Türkiye’nin girişimiyle oluşturulan tahıl koridoruyla 433 gemi ile 10 milyon ton tahıl taşındı. Ancak bu tahılın yüzde 95’i en az ihtiyacı olan gelişmiş ülkelere gitti. Ancak yüzde 5’i ihtiyacı olan ülkelere gitti” dedi.

TARIM ARAZİLERİ TEHDİT ALTINDA
Tarım arazilerinin yapılaşma tehdidi altında olduğunu söyleyen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise “Pandemi ile birlikte yeni bir sorunla karşılaştık. Yoğun bir şekilde tarım arazilerinde yapılaşmaya başlandı. Mutlaka tarım alanlarını korumalıyız. Büyükşehir Belediyelerinin tarımsal konulardaki faaliyetleri son derece önemli. Kocaeli’de de Büyükşehir Belediyemiz örnek çalışmalar yapıyor. Başkan Tahir Büyükakın’ı bu konudaki çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYUYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptığı konuşmada, “Zengin ve fakir ülkeler arasındaki uçurumun giderek arttığı dünyamızda gıda güvenliğinin sağlanması için çalışmalıyız. Türkiye, son yıllarda tarımsal anlamda büyük başarılara imza attı. Kamu ya da özel sektör olsun herkes elini taşın altına atmış durumda” dedi. Başkan Altay, “Yaptığımız iyi uygulamaları paylaşmak için buradayız. Sürdürülebilir tarımın, gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu buluşmanın farklı bir pencere açacağına inanıyorum.  Ev sahibi Kocaeli Büyükşehir Belediyemize, Başkan Tahir Büyükakın’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“KONUŞMAYI BIRAKIP İCRAATE GEÇMELİYİZ”
Programın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Tahir Büyükakın, konuşmayı bırakıp icraat yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Gıda güvenliği konusunda tehlikeye dikkat çeken Başkan Büyükakın, “Konuşmayı bırakıp icraat yapmamız gerektiği ifade edilir oldu. Konunun ciddiyetinin farkındayız. Biz uzunca süredir bunun farkında olan belediyeler olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“828 MİLYON İNSAN YATAĞA AÇ GİRİYOR”
Başkan Büyükakın, “Dünya genelinde 828 milyon insan gece yataklarına aç giriyor. Gıda güvenliği sorunu yaşayan insan sayısı 2019’da 135 milyon iken bugün maalesef 345 milyona ulaştı. Gıda güvenliği konusu son yıllarda büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor. İklim krizi gibi konular daha çok dillendirilmeye başlandı. Bu konunun sadece birkaç akademisyenin kaygısı olmadığı gün geçtikçe ortaya daha çok çıkmaya başladı” şeklinde konuştu.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ”
Başkan Büyükakın, “Burada ‘ne yapabiliriz’ diye konuşmak için toplanmadık. Hali hazırda sahada var olan çalışmaları anlatmak için buradayız. Herkes deneyimlerini paylaşacak. İyi uygulama örnekleri paylaşılacak. Tedbir almamız ve ulusal strateji belirlememiz gerektiği için buradayız. Tarım Bakanlığımızın belirlediği politikalar konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Belediye başkanları olarak bu konuyu önemsiyoruz, durumun farkındayız. Tarım politikalarını illerimizde hayata geçirmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!