Bilim merkezi dünyaya örnek olacak

Seka Park alanına kurulacak bilim merkezinin toplantısı yapıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Seka Park alanına TÜBİTAK ile ortaklaşa olarak kuracağı bilim merkezinin toplantısını yaptı. Toplantıda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye´de henüz bir benzeri olmayan bilim merkezinin ülkemize örnek olacağını söyledi.

PROJE GÖRÜŞÜLDÜ
Kurulacak olan bilim merkezinin detaylarını görüşmek üzere Seka Park Oteli´nde yapılan toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Münir Karaloğlu, Başkan Danışmanları Ömer Polat, Erkan Ayan, Genel Sekreter Yardımcıları Ersin Yazıcı, Mustafa Soydabaş, Mustafa Çöpoğlu, TÜBİTAK´ta görevli Amerikalı bilim adamları Wayne Labar, Ann Williams,  TÜBİTAK Bilim Merkezleri Koordinatörü Fulya Coşkun Yıkılgan, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Uzmanları Korkut Demirtaş, Müge Şener ile Büyükşehir Bilim Merkezi Proje Sorumlusu Ali Ant katıldı. Toplantıda bilim adamları, düşündükleri proje hakkında geniş bir bilgi verdi.

ÖRNEK PROJE
Toplantıda bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, bilim merkezinin ülkemize yabancı bir konu olduğunu anlattı. Türkiye´de ilklere öncülük yaptıklarını hatırlatan Karaosmanoğlu, “Hedefimiz Avrupa´da en iyi yerde olmak. Türkiye´de gençleri ve araştırmacıların ufkunu açacak bir bilim merkezi olacak. Türkiye´de bilim adına yenilik olacağından başlangıçta biraz tereddüt ediyoruz. Çok değişik insanların fikirlerine müracaat ediyoruz. Herkesin görüşünü almamız, kurulacak olan bilim merkezinin her kesime hizmet etmesini sağlayacak. Bunlar bize yeni bir ufuk, yeni bir yol haritası verecek” dedi.

TÜRKİYE´NİN UFKU AÇILACAK
SEKA alanında Almanların yaptığı ilk kağıt fabrikası olan çelik yapılı binaların bu proje için kullanılacağını belirten Başkan Karaosmanoğlu, “bu proje için üç büyük binamız mevcut. Yükseklik olarak yeterli. Kocaeli için, Türkiye için ufuk açacak cazibe merkezi halini alacak. SEKA tarihi sanayi merkezinden, bilim merkezine dönüştürülerek, geçmişimize de sahip çıkacağız. Bu sayede Türkiye´nin bilim alanında ufku genişlemiş ve açılmış olacaktır” diye konuştu.

2 YILDA TAMAMLANACAK
Daha sonra bilim merkezinin nasıl oluşturacağı konularındaki projeler görüşüldü. Kurulacak bilim merkezinde, bilimsel çalışma ortamları, çeşitli bilim aktivitelerinin gerçekleştirileceği bölümler ve çok amaçlı konferans salonlarının yapılması hedefleniyor. Amerikalı bilim adamı Wayne Labar, New York´da bulunan bilim merkezi hakkında bilgi verirken, Seka Park´ın alan konusunda çok daha uygun olduğunu, yapılacak merkezin çok daha geniş kapsamlı olacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK´ın ortak yürüttükleri çalışmanın 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. 

DİĞERLERİNDEN FARKI
Bilim merkezinin dünyadaki diğer örneklerinden farkı, müzeler gibi sadece bir kez ziyaret edilen değil, kendini geliştirmek isteyen gençlerin sürekli uğrak yeri olarak kullanmaları olacak. Gençlerin boş zamanlarını değerlendirmek için kullanacağı bilim merkezi, bu sayede gençliği bilimle buluşturacak. Bilim merkezi sayesinde gençlerde merak duygusunu geliştirmek amaçlanıyor. Bilimle beraber teknoloji de burada ziyaretçilere gösterilip, tanıtılacak. Bilim merkezinde ayrıca ziyaretçilerin sorularını cevaplayacak, meraklarını giderecek olan genç bilim adamları görevlendirilecek.

İÇİNDE NELER VAR
Toplantıda bilim adamları projeleri ile ilgili bilgi verdi. Kurulacak bilim merkezinin içinde açık hava bilim parkı, doğa bahçesi, kağıt müzesi, sanayi müzesi, bilim tarih müzesi, bilim ve teknoloji bölümü, deprem simülatörü, uzay araçları, uçak simülatörü, simülasyon bölümü, icatlar bölümü, 3-D sinema salonu, uzayın dev bir kubbede yatarak izleneceği planeteryum, gözlem evi, dev bir akvaryum, bilim atölyesi, çocuklara yönelik zeka geliştirici oyuncaklarla dolu çocuk bölümü, konferans bölümü ve derslikler, bilim kütüphanesi, bilgi kafe gibi bölümler olması hedefleniyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!