ABD ve İsrail´e suçlama

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Sosyal Bilimciler Kongresi`nde Orta Asya ve terör konuları görüşüldü

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin TİKA ve TÜBİTAK´ın desteği, Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile ilimizde yapılan 1. Uluslararası Sosyal Bilimciler Kongresi´nin 2. gününde, Orta Asya ve terör konuları vardı. Dünyanın jandarmalığına soyunan Amerika ise adeta yaylım ateşine tutuldu.

JAPON BİLİM ADAMINDAN İLGİNÇ BENZETME
Dünya barışı için çok büyük önem taşıyan kongrede ”SSCB sonrası Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde Sosyal, Siyasal ve Ekonomik Değişim” her yönüyle bilim adamları tarafından masaya yatırılıyor. “Sosyal Bilimin Formula 1´i” olarak adlandırılan  kongrede ABD ile İranlı bilim adamlarının terörizm konusunda ortak tavır sergilemesi ise dikkat çekiyor. Kongrenin ikinci gününde konuşan Japon bilim adamı Prof. Dr. Modjtaba Sadria, “Orta Asya hep cazibe merkezi olarak görülmüştür. Bu nedenle de herkes Orta Asya´yı nesnelleştirme peşinde koşmaktadır. Özne olarak görülmüyor. Orta Asya insanını özne olarak görmeye başladığımızda sorunların çözüleceğine inanıyorum” dedi.

ABD VE İSRAİLE SUÇLAMA
“Uluslararası Terörizm ve Meşru Müdafaa Hakkı” konusunda konuşan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çakır, teröre karşı kuvvet kullanımını Birleşmiş Milletlerin 51. maddesinin düzenlediğini belirterek, “Yasa sadece saldırı karşısında meşru müdafaayı hukuki buluyor. Ancak, ABD ve İsrail bu hukukun dışına çıkarak, Irak´a kimyasal silah var diye saldırıyor. Afganistan´a meşru müdafaa dedi saldırdı, yüzlerce insan öldürdü. Hukuk, herkese göre aynı olmalı. Amerika´ya, İsrail´e farklı, Türkiye, Irak´a, Afganistan´a farklı olmamalı. Birleşmiş Milletler bu durumlara ne ölçüde müdahale ederse dünya da o ölçüde rahatlar” şeklinde konuştu.

ORTA ASYA´DA BÜYÜK OYUN
“Soğuk Savaş Sonrası Orta Asya ve Kafkaslarda Ortaya Çıkan Yeni Riskler ve Değişen Güvenlik Anlayışı” konusunda görüşlerini açıklayan KOÜ Araştırma Görevlisi Pınar Özden, “Orta Asya ile ilgili oynanan oyunun arkasında kesintisiz enerji var. Deyim yerinde ise gerçekten büyük oyun. Orta Asya Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını elde etmeleri ardından Büyük Oyun da yeni boyut kazandı. Soğuk savaş sonrası ABD tek gerçek küresel oyuncu olarak merkezi konumda olup, ekonomik, bilimsel, teknolojik, askeri ve kültür alanlarında üstünlüğünü korumaktadır. Bu gücü ile de Dünya Jandarmalığı rolü üstlenirken yeni bir rakibin doğuşunu engelleme stratejilerini sürdürüyor. 11 Eylül sonrasında ABD ile Rusya´nın buzun üstünde dans ettiklerini görülmesi ardından balayı sona erdi. ABD için küresel ödül Avrasya´dır” iddiasında bulundu..

3.GÜN YOĞUN
SSCB Sonrası Orta Asya ve Türk Cumhuriyetlerinde Sosyal, Siyasal ve Ekonomik Değişim Kongresi 3. gününde Çin´in Orta Asya´daki Statejik Hedefleri, Orta Asya Cumhuriyetlerinin Siyasal Dönüşüm Sürecinde Rusya Faktörü,Küreselleşme Sürecinde Yoksulluğun Kadınlaştırılması,  Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde Türkiye´nin yeri, Karabağ Sorunu, Küreselleşmede Kültür Değerlerinin korunması gibi konularda bilim adamları fikirlerini ve tespitlerini açıklayacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!