Cengiz Topel için ilk somut adım

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Büyükşehir´in davetiyle havaalanını gezdi, detaylı inceleme yaptı

Kocaeli`nin atıl değerlerinden biri olan, yapımına başlandığı 1994 yılından bu yana sivil havacılığa bir türlü açılamayan Cengiz Topel Havaalanı`nın kaderi değişiyor. Yaptığı temaslarla konuyu sürekli Ankara gündeminde tutan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, hafta sonunda Ulaştırma Bakanlığı yetkililerini ağırladı. Havaalanında incelemelerde bulunan bakanlık yetkililerinin ilk izlenimleri, oldukça olumluydu.

HAVAALANINDA TEKNİK İNCELEME
Büyükşehir Belediyesi`nin öncülüğünde gerçekleştirilen teknik inceleme gezisine ilimizden, Kocaeli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Yahşi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Erkan Ayan, Deniz Hava Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Mert Yanık katıldı. Ulaştırma Bakanlığı`ndan ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava Alanları Daire Başkanı Cemil Acar, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü İşletmeler Daire Başkanı Fazlı Şal, Devlet Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Genel Müdürlüğü Hava Meydanları Daire Başkanı Süleyman Aksu`nun da bulunduğu 10 kişilik uzman heyet yer aldı. 

TÜM BİRİMLERİ GEZDİLER
Heyet ilk olarak havaalanının tüm birimlerini gezdi. Terminal binası, kazan dairesi, enerji ve lojistik üniteleri, güvenlik birimleri, apron ve taksirut unsurlarını inceleyen heyet, Deniz Hava Üs Komutanlığı tarafından yürütülen pist restorasyon inşaatı hakkında bilgi aldı. Kurmay Albay Yanık ise kule ve uçuş takip sistemleri hakkında heyete bilgi verdi.

BAKANLIK YETKİLİLERİ POZİTİF
Teknik heyetin ilk değerlendirmesi oldukça pozitifti. Pist restorasyon inşaatı tamamlandıktan sonra havaalanına 3C grubu (kapasitesi 100 yolcuyu aşmayan küçük tipteki) uçakların iniş yapabileceğinin ifade edilmesi, bazı iyileştirmelerle havaalanının büyük gövdeli uçaklara da (4D grubu) hizmet verebileceğinin vurgulanması bakanlık yetkililerini heyecanlandırdı. Daha önce kendilerine iletilen havaalanı ile ilgili bilgileri yerinde görme imkanı bulan yetkililer, yıllardır atıl vaziyette duran havaalanının bir şekilde ve bir an önce ülkeye kazandırılması fikrine sıcak baktıklarını ifade etti.

ULUSLAR ARASINA BİLE AÇILABİLİR
Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Valiliği`nin bu konuda gösterdikleri ısrarlı çabalardan duydukları memnuniyeti vurgulayan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava Alanları Daire Başkanı Cemil Acar, bu konudaki girişimlerin hiçbir bürokratik engele takılmasına izin vermeyeceklerini, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`ın da desteğiyle girişimleri büyük bir hızla sonuçlandıracaklarını dile getirdi. Acar, Cengiz Topel Havaalanı`nın küçük bir yatırımla yeni bir vizyona kavuşabileceğini, hatta uluslar arası trafiğe açılabileceğini anlattı.

RAPOR YAZACAKLAR
Cengiz Topel Havaalanı`nda yapılan teknik incelemenin bir sonraki adımını, raporların yazımı oluşturuyor. İncelemeye katılan ilgili tüm birimler, önümüzdeki günlerde görüşlerini içeren raporlarını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü`ne iletecek. Tüm raporların değerlendirilmesinden oluşacak rapor ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kocaeli Valisi Erdal Ata ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`na gönderilerek, izlenecek yol haritası belirlenecek.

360 BİN YOLCU/YIL KAPASİTELİ
Yaklaşık 3 km uzunluğunda piste ve yılda 360 bin yolcu kapasitesine sahip bulunan Cengiz Topel Havaalanı`nın yapımı 1994 yılında başladı. 1999 yılındaki depremde kısmen zarar gören, 2003 yılında DLH`den DHMİ`ye devredilen havaalanı, sivil işletmeciliğe bir türlü açılamadı. Yıllardır atıl durumda bulunması nedeniyle hırsızların adeta uğrak yeri haline gelen ve pek çok malzemesi çalınan havaalanı, daha çok basında bu özelliğiyle gündeme geliyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!