Büyükşehir Konservatuvarı’nda Orff-Schulwerk Yaklaşımı

Büyükşehir sanat eğitiminde dünyaca ünlü besteci ve orkestra şefi Carl Orff’un Orff-Schulwerk Yaklaşımını belediye konservatuvarında uyguluyor

Büyükşehir Konservatuvarı’nda Orff-Schulwerk Yaklaşımı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde faaliyet gösteren ve geleceğin sanatçılarının yetiştiği belediye konservatuvarındaki eğitime verdiği önemi sürdürüyor. Büyükşehir bu kapsamda dünyaca ünlü besteci ve orkestra şefi Carl Orff’un ortaya koyduğu Orff-Schulwerk yöntemini belediye konservatuvarında uygulayarak, genç sanatçı adaylarının sanatsal gelişimine katkı sunuyor.

TEK YEREL YÖNETİM

Orff-Schulwerk Yaklaşımı, bireyin sahip olduğu tüm ifade alanlarını sanatsal estetik çerçevesinde ele alarak, müzik ve hareket aracılığı ile çocukların içindeki sanatçıya ulaşmayı amaçlıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu son derece önemli yaklaşımı konservatuvar eğitimi içinde uygulayan tek yerel yönetim olarak dikkat çekiyor. Yaklaşım oyun ve eğitimi bir arada şekillendiriyor. Oynayarak ve eğlenerek öğrenilen bilgilerin kalıcı olması öğrencilerin gelecekteki sanatsal duruşları açısından da önem taşıyor.

 

KONSERVATUVAR ÖĞRENCİLERİNE ÖZEL

Eğitimden Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Çocuk Korusu’nun 7-14 yaş arasındaki öğrencileri faydalanıyor. Eğitimler, Türkiye’de Orff-Schulwerk Yaklaşımı konusunda donanımlı isimlerden biri olan ve aynı zamanda Konservatuvar eğitmenlerinden Orff Enstitüsü Mezunu Sıtkı Sencer Özbay tarafından veriliyor. Derslerde, çocuklar Orff çalgılarını kullanarak müzikal oyunlar oynuyor, çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu sayede çocukların müzikal ifade alanlarının da gelişmesi hedefleniyor.

 

ORFF-SCHULWERK YAKLAŞIMI NEDİR?

Orff-Schulwerk Yaklaşımı, Carl Orff ve Gunild Keetman’ın geliştirdiği bir yaklaşım olarak önümüze çıkıyor. Bu yaklaşım insanın sahip olduğu müzik, dil ve hareket alanlarını merkeze alarak, bireyin tecrübe ederek üretmesine ve her insanın içinde var olan sanatçıyı bulmaya odaklanıyor. Söz konusu yaklaşım aynı zamanda, çocuğun doğasındaki oyunu da esas alıyor. Oyunla öğrenilen bilgilerin unutulmadığından hareket eden yaklaşım bu sayede genç yeteneklerin keşfini de sağlıyor. Orff-Schulwerk Yaklaşımıyla çalışan çocuklarda kendini farklı alanlarla ifade edebilme kabiliyeti, sosyal çalışma bilinci, yaratıcılık ve özgüven gibi davranışların olumlu şekilde geliştiği görülüyor.

 

İLGİLİ
HİZMET

Konservatuar

Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı özel yetenek sınavı ile alınan öğrencilere akademik temel sanat eğitimi veren bir eğitim merkezidir

Konservatuar

Kocaeli’nin kültür – sanat hayatına kaliteli ve özgün projeleriyle hizmet eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan Konservatuvar,  akademik bir sanat eğitimi anlayışıyla 7 bölüm 29 branş ve 8 koro ile vatandaşlarımıza, yarı zamanlı eğitim- öğretim sistemi ile hizmet vermektedir. Bu sanat eğitimi anlayışında Müzik, Geleneksel Sanatlar, Güzel Sanatlar ve Bale dallarında eğitim verilmektedir.

Başvuru için yaş aralığı 5-55 arasıdır.

Her yıl Ağustos ayının 2. haftası www.kocaeli.bel.tr adresinden online başvuru yapılır. Başvuru yaptıktan sonra sistem adaya sınav gün, saat ve yerini verir. Sınavlar Eylül ayının ilk hafta sonu gerçekleşir.

Konservatuvar - Leyla Atakakan Kültür Merkezi - Fuar İçi

Geleneksel ve Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi - Seka Park Bilim Merkezi yanı

Süleyman Demirel Kültür Merkezi Bale Salonu - Yahya Kaptan

Konservatuvar Leyla Atakan Kültür Merkezi, Seka Park Geleneksel Sanatlar ve Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi ile Süleyman Demirel Kültür Merkezi eğitim merkezlerimize toplu taşıma olarak otobüs ve tramvay ile ulaşılabilir.

  • Konservatuvar sınavları başvuru ve sınavları ne zaman?

Başvurular her yıl Ağustos ayının 2. Haftası  ( 10 gün süre ile online olarak alınır)

Sınavlar  Eylül ayının ilk haftasonu ( 2 gün devam eder)

 

  • Herkes her branşa başvurabilir ve eğitim alabilir mi?

Hayır. Her branşın kendi içinde bir yaş aralığı vardır. Buna uygun olmak temel şarttır. Örneğin Piyano: 7-8, Bale 5-7, Bağlama 10-30, K.Gitar 9-13 gibi.

 

  • Sınavına gireceğimiz branşın enstrümanını çalmamız gerekiyor mu?

Hayır.  Müzik bölümleri sadece duyum sınavı içermektedir.

0262 322 18 74

Bizi;
sosyal medyada takip edin!