Saban, ‘’Romandan tiyatroya uyarlanan eserler artıyor’’

Tarih: 5 Mayıs, 2019

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 11.’sini düzenlediği Kitap Fuarı’nda sevenleriyle buluşan tiyatro oyuncuları Nedim Saban, Celile Toyon ve Korel Cezayirli, “Romandan Tiyatroya” konulu söyleşi gerçekleştirdi. Tiyatro sahnelerinin tozunu yutan oyuncular, tecrübelerini aktarırken vatandaşlar da keyifli dakikalar geçirdi. Konuşmalarına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başlayan oyuncular, “Böyle büyük ve etkileyici bir kitap fuarını ilk kez gördük. Gerçekten de çalışılmış bir iş olduğunu görmek bizleri çok sevindirdi” dedi. İlk konuşmayı yapan Saban, “Romandan tiyatroya uyarlanan eserler gün geçtikçe artıyor” dedi.

“TİYATRO SAHNESİNDE ROMANI BİREBİR YANSITMAK ÇOK ZORDUR”
Uluslararası Fuar Merkezi Yahya Kaptan Konferans Salonu’nda konuşan Nedim Saban, Celile Toyon ve Korel Cezayirli, romandan tiyatroya uyarlanan eserlerden bahsetti. İlk konuşmayı yapan Nedim Saban, “Romandan filmlere konu olmuş birçok eserimiz var. Romandan tiyatroya da aktarılan çok eserimiz var. Romanları tekrar ve tekrar okuma şansınız oluyor ama tiyatroda böyle bir şansınız yok. Tiyatroda romanın anlatıcısı çok önemlidir ve anlatılan romanın nasıl izleyenlere aktarılacağı da çok önemlidir. Roman adaptasyonu yaptığımda genelde seyircinin seçimini yapmasını sağlamayı seçiyorum. Ama tiyatro, romanı birebir yansıtmak zorunda değildir. Çünkü birebir yansıtmak gerçekten çok zor bir iştir” şeklinde konuştu.

“SÜPER İYİ GÜNLER” OYUNUMUZU MUTLAKA GÖRMELİSİNİZ
Daha sonra konuşan Celile Toyon ise “Romanlarla buluşmam 60’lı yıllara kadar gider. Hayal dünyamın gelişmesine ve benim bu dünyada yalnız olmadığımı gösteren yardımcım oldu. Daha sonra bende okuduğum romanların karakterleri oldum tiyatro sahnelerinde. 72. Koğuş’ta oynadım ve tüm Anadolu’da oynamış olmanın gururunu hala yaşıyorum. Şimdi ise ’Süper İyi Günler’’ adlı oyunumuzu oynuyoruz, gidip izlemenizi tavsiye ederim. Nedim Saban, bu oyun için çok uğraştı ve gerçekten çok güzel işler çıkardı” diye konuştu.

ROMAN BİREYSEL, TİYATRO KİTLESELDİR
Son olarak konuşan Korel Cezayirli, “Roman ve tiyatro, her ikisi de yazım sanatı ama belirgin ortak yanları olduğu gibi farklı noktaları da var. Tiyatro bir konuşma üstüne kurulmuştur ve kitleseldir. Ama roman bir hayal dünyasından çıkmış ve tek bir kişiye hitap eder. Tiyatro yazarının elinde yalnızca karakterleri vardır ve bunları konuşturur. Romanda kişinin kendi hayal dünyasına bırakılmış karakterler vardır. Bireysellik-kitlesellik farklılıkları ile tiyatroda karakterleri konuşturmak ve romanda kişinin hayalinde konuşan karakterler ikisini birbirinden ayıran temel farklılıklardır. Bu yüzden romanı tiyatro oyununa çevirmek hiç de kolay değildir. Bence romanların olağanüstü dünyası tiyatroda aynı keyfi vererek tekrarlanmasıdır” ifadelerini kullandı.