Ulaşımda hedef entegrasyon

“Kentsel Yapılaşma ve Ulaşım Sorunları” sempozyumu başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Genç Kocaelililer Derneği`nin ortaklaşa düzenlediği “Kocaeli Özelinde Büyükşehirlerin “Kentsel Yapılaşma ve Ulaşım Sorunları” konulu sempozyum, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Genç Kocaelililer Derneği´nin ortaklaşa düzenlediği “Kocaeli Özelinde Büyükşehirlerin “Kentsel Yapılaşma ve Ulaşım Sorunları” konulu sempozyum, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak çalışma ve hedeflerini anlattı.

GENİŞ KATILIM
Kocaeli´nin ulaşım ve trafik sorunlarının akademik ortamda masaya yatırıldığı sempozyumun açılışına, Kocaeli Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Ayberk, Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, Genç Kocaelililer Derneği Başkanı Zehra Kaya ve çok sayıda akademisyen katıldı.

“İPUÇLARI YAKALAYACAĞIZ”
Sempozyum açılışını, üniversite kanadının temsilcisi olan KOÜ´den Prof. Savaş Ayberk yaptı. Büyükşehir Belediyesinin yetkililerinin GKD ile birlikte teklifte bulundukları sempozyum önerisine çok sıcak yaklaştıklarını ifade eden Ayberk, sempozyumda ulaşım ve buna bağlı olarak çevre sorunlarını masaya yatıracaklarını, çözüm için ipuçları yakalayacaklarını belirtti.

BAŞKAN PROJELERİ ANLATTI
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, konuşmasında ağırlıklı olarak ulaşım ve trafikle ilgili proje ve çalışmaları aktardı. Büyükşehir´in ulaşım konusunu deniz ve kara olarak birlikte ele aldığını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, Ulaşım Master Planı hazırlanana kadar trafiği rahatlatacak bir dizi çalışma yapacaklarını söyledi. Bu çalışmaların esas itibariyle Master Plana zemin hazırlayacağını da kaydeden Karaosmanoğlu, ulaşım konusundaki çözüm önerilerini, kent içinden geçen D-100 ve D-130 karayollarının kent içi trafiği, kent kartın ulaşım ağı ve kara ulaşımının deniz ulaşımı ile entegrasyonu şeklinde özetledi.

“SORUNLAR YILLARDIR ÖTELENDİ”
Başkan Karaosmanoğlu, kentin ulaşım ve trafik sorunun yıllardır ötelendiğini de dikkat çekerek şunları söyledi: “Sorunlara müdahale edilmezse yumak olur. Biz ilin ulaşım konusundaki sıkıntılarını çözmek için çalışıyoruz. Hemzemin, tünel ve kavşaklarla trafiği rahatlatmayı hedefliyoruz. Kara ulaşımını deniz ulaşımı ile entegre ederek, kara ulaşımını rahatlatmayı planlıyoruz. Toplu taşıma önem veriyoruz. Kent Kart ile kent ulaşım ağının entegrasyonunu sağlayacağız. D-130 ve D-100 karayollarının da kent içi trafikle olan entegrasyonunu gerçekleştireceğiz.”

VALİ ATA RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ
Kocaeli Valisi Erdal Ata da rakamlarla Kocaeli´nin yaşadığı ulaşım sorununa örnekler verdi. D-100 ve D-130 karayollarından her gün 180 bin adet araç geçtiğine dikkat çeken Vali Ata, kent içi trafikte trafiğe tescilli araç sayısının her sene neredeyse yüzde 100 oranda artarak büyüdüğünü söyledi. Vali Ata, “Bu konuda tüm sorumluluğu Büyükşehir Belediyesi´ne yıkmak işin sadece kolaycılığına kaçmak olur. Bu konuda hepimize büyük görevler düşüyor. Kocaeli´ndeki ulaşım sorununa çözüm bulma konusunda yapacağımız mutlaka bir şeyler vardır” şeklinde konuştu.

EKİNCİ TARİFELERİ ÖVDÜ
Sempozyumun açılış bildirisini sunmak üzere kürsüye davet edilen Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci ise Büyükşehir Belediyesi´nin deniz ulaşımı konusunda aldığı ciddi mesafenin kendisini son derece mutlu ettiğini söyledi. Araçların kentlerin düşmanı olduğu yönündeki düşüncesini katılımcılarla paylaşan Ekinci, “Kocaeli´nde yapılan vapur ve deniz otobüslerinin tarifesini aldım. İnanın bu tarifeyi çiçek gibi saklayacağım. Körfezde deniz ulaşımının tarifeye bağlanması bana büyük heyecan verdi. Bunun İstanbul ile entegre olmasını diliyorum” dedi.

“DEMİRYOLU AŞILMALI”
Ekinci, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nun deniz ile kent arasında Çin Seddi´ne benzettiği demiryoluna da atıfta bulundu. Ekinci, “Başkana katılıyorum. Demiryolu biran evvel yer altına alınarak Karaosmanoğlu´nun dediği gibi sevdalılar birleştirilmeli” ifadesini kullandı. Ekinci sempozyuma eskiden tren yolunun geçtiği Yürüyüş Yoluna nostaljik tramvay konulması yönünde fikir bildirdi. Ekinci, “Bu son derece şık olur. Bir zamanlar buradan trenin geçtiği hatırlanır” dedi.
Ekinci´nin konuşmasının ardından sempozyuma katılanlar İzmit turu yapmak üzere Büyükşehir Belediyesi´nden ayrıldı. Katılımcılar bu turun ardından Deniz Ulaşım Müdürlüğüne bağlı vapurla bu defa da Körfez turu gerçekleştirdi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!