Sosyal Bilimciler Buluştu

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 17 ülkeden 149 akademisyenin bir araya geldiği 1. Uluslar arası Sosyal Bilimciler Kongresi dün ortak dil vurgusu ile start aldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin düzenlediği ve dört gün sürecek olan 1. Uluslar arası Sosyal Bilimciler Kongresi dün Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu´nda start aldı. 17 ülkeden 149 akademisyenin buluştuğu dev akademik arenaya üst düzey bürokratlar, diplomatlar ve çok sayıda konuk katıldı. Vali Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nun başı çektiği konuk listesinde 15. Tümen Komutanlığı´nı temsilen Kurmay Albay Şemsettin Akpınar, Makedonya´nın Ankara Büyükelçisi Melpomeni Korneti ve büyükelçilik birinci sekreteri Nane Culer, İsrail´in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Saray ile çok sayıda konuk yer aldı.

ORTAK DİL DAMGASINI VURDU
Büyükşehir Belediyesi, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Kocaeli Üniversitesi ve TÜBİTAK´ın ortaklaşa düzenlendiği uluslar arası kongrenin ilk gününe Orta Asya ülkeleri arasında yıllardır ciddi bir problem olan ortak dil konusu damgasını vurdu. Açılış konuşmacılarından olan Başkan Karaosmanoğlu´ndan, Vali Ata´ya, ve çok sayıda yabancı akademisyene kadar birçok katılımcı orta asya´da yaşayan milletlerin ortak dil konusunda bugüne kadar istenilen düzeyde bir çalışma gerçekleştiremediklerini ifade etti. Vali Ata, “Bugün burada simultane tercüme olmadan birbirimizi anlayabilmeliydik. Umud ediyorum, kongrenin ortak dil çalışma sürecine de olumlu katkı versin” şeklinde konuştu.  Orta Asya´yı medeniyetlerin doğduğu yer olarak gösteren Vali Ata, “Bu topraklar, Alparslan´ların, Hoca Ahmet Yesevi´lerin, Mevlana´ların yaşadığı yerlerdir. Onların torunları olarak bu topraklardaki sorunlara eğilmek ve çözüm bulmak bizlerin boyun borcudur” dedi.

O KRİSTAL YENİDEN BİRARAYA GELECEK
Başkan Karaosmanoğlu´ da yaptığı konuşmada, SSCB´nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden ülkelerin özellikle ekonomik bağımsızlıklarını oluşturmaları anlamında ciddi sıkıntılar çektiğini söyledi. Başkan Karaosmanoğlu, “Orta Asya Türk Cumhuriyetleri´nde yaşayan kardeşlerimizin sorunlarının çözülmesinde bu kurultay iyi bir fırsattır. Burada sorunları akademik ortamda masaya yatırarak çözüm önerileri üreteceğiz” dedi.

Başkan Karaosmanoğlu, kongrenin medeniyetler ittifakına büyük katkısı olduğunu belirterek, 142 akademisyenin katıldığı kongrenin dünya barışına katkı sunacağını inandığını kaydetti. Orta Asya Türk Cumhuriyeti devletlerini kırılmış ve orta dökülmüş kristal parçalarına benzeten Başkan Karaosmanoğlu, “Ancak ben inanıyorum ki böylesine güçlü akademik platformlarla bu kristal yeniden bir araya gelecek ve yeni bir dünya düzeni şekillenecek” dedi.  Başkan Karaosmanoğlu, böylesine büyük bir kongrenin medeniyetlerin geçiş noktası olan Kocaeli´nde yapılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

 

“KONGRE MÜKEMMEL BİR FIRSAT”
Konuşmaların ardından Kırgızistan, Azerbaycan, Amerika Birleşik Devletleri, Başkurdistan, Kazakistan ve Gürcistan´dan kongreye katılan akademisyenlerin yaptığı onur konuşmalarına geçildi.

Kırgız Devlet Akademisi Rektörü Prof. Dr. Sharshenaliev Asanbek kongre´yi “mükemmel bir fırsat olarak” değerlendirdi.

ABD´Lİ AKADEMİSYENİN TÜRKİYE YORUMU
Onur konuşmacılarından Iowa Devlet Üniversitesi Siyaset Bölümü öğretim görevlisi ABD´li Richard  Mansbach ise, Türkiye ile yaptığı değerlendirmelerle dikkati çekti.  Prof. Dr. Mansbach, Türkiye´nin tarih, coğrafya ve kültür açısında medeniyetlerin kavşak noktası olduğunu belirterek, “İslamla Hıristiyanlığın, modernite ile laikliğin, küreselleşme ile yerelleşmenin dengesi bu topraklarda çok iyi kurulmuş. Ancak Türkiye coğrafi bakımdan kritik bir noktada. Türkiye dostlarına karşı dürüst ve açıktır. Ancak ne yazık ki, tehlikeli bir komşu bütünü içinde yaşıyor. Bu da Türkiye´nin stratejik ve jeopolitik önemini her zaman gündemde tutuyor” dedi.

İLK BİLDİRGE SUNULDU
Kongrenin ilk bilgirgesi ise Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Saray tarafından okundu. Saray kongreye “Türk Dünyası´nın Türkiye için Sosyo-Ekonomik Kültürel ve Siyasi Yönden Önemi” konulu bir bildirge sundu. Prof. Dr Saray, Türk Dünyası ile yürütülen çalışmaların asla olduğu yerde bırakılmaması gerektiğini belirterek, “Bu kongreden çıkacak kararları önemsiyoruz ve devamını diliyoruz. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri´nde yaşanan sorunların çözümü için kongre ciddi açılımlar yaratacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar kongrenin devam edeceği Kartepe Gren Park Otel´e hareket etti.

149 akademisyenin bildirgeleriyle yön vereceği uluslar arası kongre 21 Eylül tarihine kadar sürecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!