Sigara ile savaşa devam

Büyükşehir gençleri sigara ve zararlarından korumak için okullara yönelik başlattığı eğitim yürüyüşünü sürdürüyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gençlere sigaranın zararlarını anlatmaya devam ediyor. Kocaeli genelindeki okulları programına alan Büyükşehir, eğitim yılının sonuna kadar başlattığı mücadeleyi sürdürecek. Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı´na bağlı sağlık ekipleri bu çerçevede geçtiğimiz hafta AKV Anadolu Lisesi ile İhsaniye Anadolu Lisesi´nin konuğu oldu. Sinevizyon eşliğinde gerçekleştirilen eğitimde sigaranın içindeki zararlı maddeler sıralanarak bu maddelerin insan vücuduna yaptığı tahribatlar konusunda bilgi verildi. Her iki okulda verilen eğitime Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz da katılarak gençleri sigaradan uzak durmaları konusunda uyardı.

SİGARA ÖLÜM DEMEK
Dr. Poyraz dünya sağlık örgütü istatistiklerine göre en çok rastlanan ve en çok ölüme yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanserinin aldığını kaydetti. Türkiye´de her yıl 30 ile 40 bin kişide akciğer kanseri görüldüğünü belirten Dr. Poyraz, “Bu hastalığa en çok sigara içenler yakalanıyor. Her sigara yaşamı 7 dakika kısaltıyor. Bunlar alt alta konduğunda sonuç ölüm demek, sevdiklerimizden manasız bir şekilde erken ayrılmak demek” şeklinde konuştu.

4 BİNDEN FAZLA ZARARLI MADDE
Gençleri sigara tehlikesine karşı uyaran Dr. Poyraz, “Sigaranın içinde karbon monoksiz, nikotin ve katran gibi 4 binden fazla zararlı madde var. Ayrıca sigaranın ana maddesi olan tütünde de birçok zararlı madde bulunuyor. Tütün yetiştirilirken haşere ve böcekten korunması için böcek zehri kullanılır. Sigara içen biri aynı zamanda bu böcek ilacını da içine çekmiş oluyor” dedi.

TEK BİR FAYDASI YOK
Dr. Poyraz, sigara içmenin yasaklanmasının bir anlamı olmadığını da kaydederek, “bir şeyi yasaklarsanız o daha da ilgi çeker. Özellikle gençlik yıllarında getirilen yasaklar o yasağa karşı kişiyi daha da iter. Sigara yasak olduğu için değil gerçekten sağlığa zararlı olduğu için içilmemeli. Tek bir faydası dahi olmayan bu belaya asla yaklaşmamak lazım” dedi.

Dr. Poyraz son olarak, sigara içmek kadar sigara içilen ortamda bulunmanın da tehlikeli olduğunu ve pasif içiciliğe karşı da savaş vermek gerektiğini söyledi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!