“Peygamber postacı değildir”

Prof. Salim Öğüt, modern dini düşüncenin zaaflarını anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 3. Ramazan Geceleri kapsamında düzenlenen konferanslar dizisinde, cuma akşamı Prof. Dr. Salim Öğüt konuk oldu. İzmit Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen “Modern Dini Düşüncenin Zaafları” başlıklı konferansında Öğüt, İslam dininin modernite anlamında aşındırılmaya çalışıldığını söyledi.

“DİNİ MAGAZİNLEŞTİRİYORLAR”
Çorum´da bulunan Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapan Öğüt, dinin aşındırılmaya çalışılması konusunda meslektaşlarını da eleştirdi. Kimi ilahiyatçıların buna zemin hatırladığını ifade eden Öğüt, “Bir bilim adamına yakışmayan tarzda, magazinleştirilmiş, sulandırılmış açıklamalar yapıyorlar” değerlendirmesini yaptı.

“DİYET MAKSADIYLA ORUÇ OLMAZ”
Öğüt sözlerini şöyle sürdürdü: “Önce amaç bakımından sulandırıyorlar. Bireysel olarak, ‘Dindar olursanız, bunalımdan kurtulursunuz, intihar etmezsiniz. O yüzden korkmayın´ diyorlar. Toplumsal olarak da ‘Milli birlik ve bütünlük ancak bu sayede sağlanır´ diyorlar. Benim bunlara bir itirazım yok. Ama şunu unutmamak gerekir ki, bu amaçlarla yapılan ibadetler din olmaz. Maksat Allah´ın rızasını kazanmak olmalıdır. Yoksa psikolojik terapi veya birlik değil. Bu düşüncelerin amacı, dini bir araç haline getirmektir. Bir başka örnek vereyim. Bir insan sadece diyet maksadıyla oruç tutarsa, tuttuğu oruç olmaz. Oruç tutup formda kalıyorsa, o ise ibadetin bir faydasıdır.”

PEYGAMBERSİZ DİN
Modern dini düşüncenin kaynak konusunda da yanlış yolda olduğunu dile getiren Öğüt, “Dinin birinci kaynağı Kur´an, ikinci kaynağı sünnet, üçüncü kaynağı ise ulemanın 1400 yıllık içtihadıdır. Modern dini düşünceye sahip kişiler ise, peygamberi ‘postacı´ yerine koymakta, ulemayı yok saymaktadır. Peygamberin olmadığı bir din olmaz, ayakta kalamaz” şeklinde konuştu.

“HADİS DEĞİL SOSYOLOJİYLE İLGİLENİYORLAR”
Prof. Öğüt, modern dini söylemde Kur´an ve sünnet merkezli din anlayışının kenara itildiğini, sosyal bilimlere daha çok değer verildiğini belirterek, “Hadise itibar etmek yerine sosyoloji, psikoloji, felsefe ve antropoloji ile daha çok ilgileniyorlar. Halbuki, Kur´an ve sünnet akıldan bile önce gelir. Çünkü sınırlı da olsa dinin bazı emirleri akılla anlaşılamaz. Örnek abdest alırken ayağa giyilen mesh´in üstünü sıvazlarız. Mantık olarak altını sıvazlamak gerekmez mi? Çünkü yere temas eden, kirlenen, pislenen bölüm altı değil mi?” ifadesini kullandı.

“DİNİ YONTUYORLAR”
Öğüt konuşmasını şöyle tamamladı: “Doğru bir din anlayışına ulaşmak istiyorsak, modern anlayışlardan uzaklaşmamız gerekiyor. Çünkü modern anlayışlar, dini yontarak modern hayata adapte etmeyi hedefliyor.” Konferansın sonunda ise Prof. Dr. Salim Öğüt´e, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Dr. Yusuf Genç bir demet çiçek, Kültür, Sanat ve Konservatuar Şube Müdürü Nebi Güdük ise İzmit Saat Kulesinin maketini takdim etti.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!