Köylülere tiyatro ziyafeti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, kurduğu “Tır Tiyatrosu” ile oyunlara başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, köylerde yaşayan ve çeşitli olanaksızlıklar nedeniyle tiyatroya gidemeyenler için kurduğu Tır Tiyatrosu ile oyunlara başladı.Türkiye`de ilk kez gerçekleştirilen Tır Tiyatrosu ile ilk oyun, Gebze`nin Balçık Köyü`nde gerçekleştirildi. Yaklaşık bin kişinin izlediği “Savaş Düşlerimi Çaldı” adlı oyun büyük beğeni topladı.

150 MİLYAR LİRAYA MAL OLDU
Sosyal belediyecilik hizmetlerini kırsal alanlara yaygınlaştırmak adına çalışmalarını yürüten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bir ilke imza attı. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ragıp Savaş`ın “Gezici Tır Tiyatrosu” projesi hayata geçirildi. Satın alınan tırın kasası, üzerinde yapılan çalışmalarla tiyatro sahnesine dönüştürüldü. Özellikle  köy ve beldelerde yaşayıp, çeşitli nedenlerle tiyatroya gidemeyenlerin ayağına tiyatroyu götürmek amacıyla hazırlanan Tır Tiyatrosu, 150 milyar liraya mal oldu. Tır Tiyatrosu`nda oyuncuların dışında 8 teknik personel görev yapıyor.

KÖYDE ÇOCUKLAR COŞTU
Kocaeli`nin köylerinde 30 Eylül tarihine kadar 28 ayrı yerde oyun sahneleyecek olan Tır Tiyatrosu, ilk oyunu için Gebze`nin Balçık Köyü`nde gerçekleştirildi. Pelitli ve Mollafenari köylerinden insanlarında otobüslerle getirildiği tiyatro gösterisi, Balçık İlköğretim Okulu`nun bahçesinde gerçekleştirildi. Çoğu çocuk yaklaşık bin kişinin izlediği oyun öncesi palyoçaların gösterileri büyük ilgi topladı. Çocuklar ve palyoçalar birlikte oyunlar oynayıp, neşeli dakikalar geçirdi.

ÖNCE SAĞLIK TARAMASI
Tiyatro gösterisi öncesinhde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından köylülere yönelik ücretsiz sağlık taraması yapıldı. Tören alanına gönderilen ambülans ve sağlık ekibi ile gerçekleştirilen sağlık taramasından sonra, sağlıklı beslenme ve temizlik gibi konularda vatandaşlara bilgi verildi. Ayrıca tören alanına gelenlere ücretsiz olarak çocuk dergisi ile birlikte plastik top dağıtıldı.

“AYAKLARINA GİDECEĞİZ”
İlk oyun olması nedeniyle düzenlenen törene katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, basın mensuplarının soruları cevapladı. Başkan Karaosmanoğlu, bu projeyle tiyatroyu bilmeyen, maddi imkansızlıkları nedeniyle tiyatroya gidemeyenleri tiyatro ile buluşturmayı hedeflediklerini ifade ederek, “Geçen yıl 15 bin çocuğumuzu tiyatroya taşıdık. Şimdi tiyatroyu köylümüzün ayağına götürüyoruz. Çünkü sanat toplumun can damarıdır. Köylerimizde yaşayanların sanatla tanışması, bilinçlenmesi, hayatın gerçeklerini sahneden görebilmesi çok önemli diye düşündük. Bunun için bir ilke imza attık ve mutluyuz” dedi.

“ÖNCE SU SONRA TİYATRO”
Balçık köyüne bundan bir ay önce su getirdiklerini de hatırlatan Karaosmanoğlu, “Bu köyde ne su vardı, ne sanat? Suyun olmadığı yerde hayatın da olmayacağını unutmayarak, Balçık`a önce su getirdik. Şimdi ise tiyatro ve sanat. Eğer su getirmeden önce tiyatro getirseydik, herhalde tiyatroluk bir konu olurduk” şeklinde konuştu. Karaosmanoğlu, öncelikli olarak kendi illerinde oyunlar sergileyecek olan Tır Tiyatrosu`nun gerekirse başka illerde turneye gönderilebileceğini söyledi.

BAŞKAN ÖNE OTURMADI
Başkan Karaosmanoğlu, açıklamaların ardından kendisi için ayrılan yerde oturmayarak, “Bizlerin koltuğuna geleceğimizin temsilcileri otursun” diyen Başkan Karaosmanoğlu, beraberindekiler ile birlikte arka sıraya geçti. Ön sıralara çocukların alındıktan sonra başlayan “Savaş Düşlerimi Çaldı” adlı oyunda, Şehier Tiyatroları Sanatçıları Nurcan Tural, Selda Serçin, Nuri Karadeniz, Serhat Güzel ve Fatma Yılmaz rol aldı. Yaklaşık 45 dakika süren ve savaşın çocuklar üzerindeki etkilerinin konu edildiği oyunda köylüler zaman zaman gülüp, zaman zaman hüzünlendi. Köyde yaşanan tiyatro ziyafeti büyük ilgi ile izlendi.

GEZİCİ ÇOCUK TİYATROSU
30 Eylül tarihine kadar 28 ayrı bölgede sahne alacak olan TIR Tiyatrosu`nun programı şöyle: 

TARİH                                    YER                                    SAAT

20 Ağustos Cumartesi             MAŞUKİYE (Kartepe)           17.00
21 Ağustos Pazar                  YALOVA (Altınova Şöleni)      19.00
22 Ağustos Pazartesi             İZMİT (Durhasan)                19.00
23 Ağustos Salı                    İZMİT (Şirinsulhiye)              19.00
24 Ağustos Çarşamba            YUVACIK (Fatih Mah.)           19.00
29 Ağustos Pazartesi             YUVACIK (Serdar Mah.)         19.00
30 Ağustos Salı                    KARAMÜRSEL (Ereğli)            19.00
31 Ağustos Çarşamba            KARAMÜRSEL (İhsaniye)        19.00
1 Eylül Perşembe                  KÖRFEZ (Çavuşlu)                19.00
5 Eylül Pazartesi                   KÖRFEZ (Sevindikli)              19.00
6 Eylül Salı                          KÖRFEZ (Alihocalar)              19.00
7 Eylül Çarşamba                  GÖLCÜK (İrşadiye)               19.00
8 Eylül Perşembe                  GÖLCÜK (Nüzhetiye)             19.00
12 Eylül Pazartesi                 GÖLCÜK (Hamidiye)              19.00
13 Eylül Salı                        GÖLCÜK (Lütfiye)                 19.00
14 Eylül Çarşamba                GÖLCÜK (Şirinköy)                19.00
15 Eylül Perşembe                KANDIRA (Çerçili)                 19.00
19 Eylül Pazartesi                 KANDIRA (Akçaova)              19.00
20 Eylül Salı                        KANDIRA (Çamkonak)            19.00
21 Eylül Çarşamba                KANDIRA (Karaağaç)             19.00
22 Eylül Perşembe                KANDIRA (Bağırganlı)             19.00
26 Eylül Pazartesi                 KANDIRA (Döngelli)               19.00
27 Eylül Salı                        KANDIRA (K.Araman)             19.00
28 Eylül Çarşamba                KANDIRA (Seyitaliler)            19.00
29 Eylül Perşembe                KANDIRA (K.Kaymaz)             19.00
 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!