“Hürriyetimizi kaybedelim ama dilimizi kaybetmeyelim”

Şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler, Bekirpaşa`da “Dil ve Din” konusunu anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ramazan Geceleri, önceki akşam 3 farklı bölgede 3 farklı programla devam etti. Değirmendere´de TIR Tiyatrosu, İzmit Halk Eğitim Merkezi Sahnesinde kukla, mehteran ve semazen gösterileri, Bekirpaşa Kültür ve Sağlık Merkezinde ise Yavuz Bülent Bakiler´in konferansı vardı.

İSRAİL ÖRNEĞİ
Dil üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan, Kültür Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcılarından, şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler, Bekirpaşa´da “Dil ve Din” konusunu masaya yatırdı. Önce dil üzerine görüşlerini dile getiren Bakiler, “Bir millet hürriyetini kaybedebilir. Ama hiçbir şekilde dilini kaybetmemeli. Milletler kaybettikleri hürriyeti, dili kaybetmedikleri için yeniden kazanabilir. İsrail bu konuya en iyi örnektir. Dil ve dinlerini kaybetmedikleri için 2 bin yıldır olmayan hürriyetlerini bir devlet kurarak kazandılar” şeklinde konuştu.

“DİL, DİNDEN DAHA MÜHİM”
“Dil olmasa dini anlatmamız da mümkün değildir” diyen Bakiler, bu konuda yaya kaldığımızı şu ifadelerle anlattı: “Bu ülkede Türk ve Müslüman olmanın özelliği kitap okumamaktır. Üniversite mezunlarının yüzde 30´undan fazlası da, ders kitabı dışında herhangi bir kitaba el sürmemektedir. Üniversite okuyan gençlerin, ilkokul ve lisede yıllarca gördükleri dil dersini üniversitelerde de tekrar almaları çok yanlış ve acıdır.

“EVLERİMİZ KÜTÜPHANESİZ”
Türkiye´de 65 bin kişiye 1 kütüphane, 95 kişiye ise 1 kahvehane düşüyor. Kütüphaneler boş, kahveler ağzına kadar dolu. Ne yazık ki evlerimiz kitapsız ve kütüphanesiz. Bu memlekette elbette bir şey olmaz. Yapılacak şey milleti okumakla barıştırmaktır. Batı´da kitap, bir insanın ihtiyaç listesinde 12. sırada. Türkiye´de ise 128. sırada. Sanki bu milletin dini kitabı olan Kur´an, oku değil de okuma ile başlıyor.”

ALEVİ-SÜNNİ TARTIŞMASI
Daha sonra din konusuna değinen Yavuz Bülent Bakiler, ülkemizde din birliği sağlanamamasını eleştirdi. Yer yer yaşanan Alevi-Sünni gerginliğinin nedenleri hakkında dinleyenleri bilgilendiren Bakiler, konunun temelinde “cehalet” bulunduğunu söyledi. Bakiler, “Din birliği sağlanamıyor. Çünkü korkunç bir düşmanlık oluşturulmuş. Anlatılmaz bir yobazlık ve cehalet hakim. Böyle olunca hep aynı konuları konuşuyoruz ve hiçbir zaman mesafe kat edemiyoruz” ifadelerini kullandı.

KİTABINI İMZALADI
Yaklaşık iki saat süren konferansın ardından, konuşmaları büyük bir dikkatle takip eden Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, Bakiler´e plaket, Suadiye Belediye Başkanı Şükrü Karabalık ile Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Konservatuar Şube Müdür Nebi Güdük ise birer demet çiçek takdim etti. Bakiler daha sonra “Gidenlerin Ardından” adlı kitabını imzaladı.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!