“Hırsız hırsızdır, partilisi olmaz”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, Yuvacık Barajı konusunda Meclis üyelerini bilgilendirdi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisinin dün yapılan Aralık ayı olağan toplantısında, üyeler Yuvacık Barajı konusunda bilgilendirildi. Baraja bugüne kadar 1.5 milyar dolar ödediklerini, 2014 yılının sonuna kadar, su alınsa da, alınmasa da ayda 15 milyon YTL ödeyeceklerini belirten Başkan Karaosmanoğlu, “Türkiye´de hırsızlık yapmak için üçlü saç ayağı gerekir. Siyasetçi, bürokrat ve iş adamı” dedi.

İSU GENEL MÜDÜRÜ BİLGİLENDİRDİ
Toplam 196 gündem maddesi ile toplanan Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi, gündem dışı olan Yuvacık Barajı´na öncelik verdi. Toplantıya davet edilen İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, baraj hakkında ve susuzluk konusunda üyeleri bilgilendirdi. Thames Water Şirketi ile 3 ay önce su konusunda görüşme yaptıklarını anlatan Bayram, “Bize barajda sularının olduğunu, 142 milyon metreküp su verebilecekleri söylediler. Oysa 112 milyon metreküp su aldık ve barajda su bitti. İTÜ´ye yaptırdığımız çalışmada barajdan ancak 120 milyon metreküp su verilebileceğini öğrendik. İlimizin günlük su ihtiyacı 350 bin metreküp, Şu an üçte ikisini verebiliyoruz. 8 saat su verip, kesinti yapıyoruz. En çok etkilenen yerler Körfez ve Derince. Bu ilçelerde depolar küçük” dedi. Gökçedere ve İSKİ´den su aldıklarını, 6 ayrı kaynak suyunu devreye soktuklarını, bu suları tahlil edip, klorladıktan sonra tesisata kattıklarını belirten Bayram, eskiden yüzde 67.5 olan su kaçağının, yapılan çalışma ile yüzde 45.5´e kadar indirildiğini söyledi. İlhan Bayram, 2007 yılı içinde Sapanca Gölü´nden 20 kilometrelik hat ile baraja su takviye edeceklerini, uzun vadede ise yeni bir baraj yapılması gerektiğini söyledi.

“SU ÜZERİNEe SİYASET YAPMAM”
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´da yaşanan su krizine ve baraj konusundaki gelişmeleri anlattı. Suyun değerinin para ile ölçülemeyeceğini anlatan Karaosmanoğlu, “Gökçedere Barajı´nın suyunu Yalova´ya bağladık, tek kuruş konuşmadık. İstanbul´dan su aldık, tek kuruş konuşmadık. Eğer suyum varsa isteyen kim olursa olsun tek kuruş konuşmadan veririm. Çünkü ben su üzerine siyaset yapmam. Suya değer biçmem. Sadece imaliyetin değeri olur. Biz burada suya verilen parayı değil, işletmesine ödenen haksız parayı konuşuyoruz” şeklinde konuştu.

“HER TARAFI KARA”
Geçici bir su krizi yaşandığını belirten Karaosmanoğlu, insanların evinde suyun akıp akmadığı ile olayı değerlendirdiğini, oysa arkasındaki nedenleri herkesin bilmesi gerektiğini ifade etti. Yaşanan felaketin bin nasihattan daha değerli olduğunun altını çizen Karaosmanoğlu, “Bunca işi başımıza açıyor, attığı imza ile olmayan suya para ödüyoruz, İstanbul´dan su almaya kalkınca siyasi olarak onu karalamak için bunu yaptığımızı söylüyor. Adama sorarlar, senin neyini karalayayım? Senin zaten her tarafın kara. Kara olmayan yer mi kalmış sende? Biz gerçekleri anlatıyoruz. Vatandaşa dürüst davranıp, kimin ne yaptığını söylüyoruz” sözleriyle karalama iddalarını yanıtladı.

“İÇİM SIZLIYOR”
Başkan Karaosmanoğlu, şirketle yapılan sözleşme gereği, su verilse de verilmese de her ay 15 milyon YTL faturaya imza attığını, imza atarken içinin sızladığını söyledi. Thames Water şirketi ile toplantı yaptıklarını hatırlatan Karaosmanoğlu, “Ben olsaydım bu sözleşmeye imza attıramazdınız dedim. Meğer adamlar tam 5 yıl bu sözleşmeyi hazırlamak için uğraşmış. Çünkü hiçbir yaptırım maddesi yok. İşçinin grevini bile mücbir sebebe dayandırmışlar. Tek yapacakları iş, baraja gelen suyu arıtıp vermek, karşılığında 15 milyon YTL almak. Yazıktır, günahtır, vicdanınız sızlamıyor mu dedim. Ama çok rahatlar. Sapanca´dan yapılacak hattın 20 milyon YTL olacağını, bunu karşılamalarını istedim. Sözleşmede böyle bir madde yok diye kabul etmedilir. Elim titreyerek, içim sızlayarak faturaları paraf ediyorum, bunları millete anlatmayalım mı” diyerek tepki gösterdi.

CHP´Lİ ÜYELER RAHATSIZ
Başkan Karaosmanoğlu, baraja imza atanların gelişen olaylar karşısında dengesinin bozulduğunu, siyaset yaparkan insanların dini duyguları ile alay edildiğini belirterek, siyaseti seviyeli düzeyde yapmak gerektiğini vurguladı. Kişilerle değil, olaylarla uğraştıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, yanlış yapanların cezasını vermek gerektiğini söyledi. CHP grubu adına söz alan Nejat Çakır, sürekli bu olayla karşılaştıklarını, rahatsız olduklarını, gerekiyorsa dokunulmazlığın kaldırılıp, Sefa Sirmen´in yargılanması için işlemin yapılmasını istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu ise, “Bakın olaya karışanların hepsi 6´şar yıl ceza aldı. Karar usülden bozuldu, yeniden yargılanacaklar. Madem Sirmen yaptığı sözleşme ile gurur duyuyor, niye istifa edip, yargıya gitmiyor? Niye gidip aklanmıyor? Gelin siz de içinizde Sirmen´i sorgulayın. Paraların nereye gittiğini sorun” sözleriyle CHP´lilere çağrıda bulundu.

HIRSIZLIK ÇARKI
İzmit Büyükşehir Belediyesi döneminde İller Bankası´ndan gelen payın kişi başına düşen oran açısından 10 kat daha fazla olduğunu hatırlatan Karaosmanoğlu, o dönem bütün belediyelerin yaptığı centilmenlik anlaşmasını, para uğruna Sefa Sirmen´in bozduğunu, kendisi paraya doyarken, ilçe ile belde belediyelerinin büyük çile çektiğini hatırlattı. Konuşmasında bazı kişilerin Atatürk ve Cumhuriyet´i, bazılarının ise dini siyasi oyunlara alet edip, istismar ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı, bunu yapanlara tepki gösterdi. Karaosmanoğlu, Türkiye´de hırsızlık yapmanın kolay olduğunun altını çizerek, “Bakın bunun için üçlü saç ayağı gerekir. Siyasetçi, bürokrat ve iş adamı. Sonra terazisini bulmak çok kolay. Gelin partilerimizde terazisi düzgün insanlar görev verelim. Terazisi düzgün, dürüst insanlara sahip çıkmazsak, ülkeyi altımızdan alırlar. Hazine´yi soyanlar hırsızdır. Hırsızın partilisi, partisizi olmaz. Hırsız hırsızdır” dedi.

102 MADDE GÖRÜŞÜLDÜ
Yuvacık Barajı´nın görüşülmesinden sonra toplam 196 gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Görüşmelerin uzaması sonucu 102 madde görüşülüp, karara bağlandıktan sonra, kalan 94 maddenin görüşülmesi için toplantı 19 Aralık tarihine ertelendi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!