Büyükşehir´in çilesi bitmiyor

Geçmiş borçlar sabitleştirildi, sırada vadesi gelmemiş borçlar var

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin, önceki dönemden kalan ve kentin 100 yıllık geleceğini ipotek altına alan 5 katrilyon 222 trilyon liralık borcu yeniden yapılandırılarak, 3 katrilyon 567 trilyon liraya düşürüldü. Bu rakam sabitleştirilirken, üzerine faiz yükü gelmeyecek. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, çilenin büyük kısmından kurtulduklarını belirtirken, henüz vadesi gelmediği için kapsam dışı kalan yaklaşık 2 katrilyon liralık borç ise Belediye`nin belini bükmeye devam edecek.

YASAL DÜZENLEME
Türkiye`de bulunan bütün belediyelerin Hazine`ye olan toplam borcunun yarısından fazla borca sahip olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, eski dönemden kalan borçlar yüzünden önünü göremez hale gelmişti. Borçların üzerine her ay gelirlerden kesilen taksitten daha yüksek faiz gelmesi, borçların ödemekle bitmeyeceği anlamını taşıyordu. Çıkarılan 5216 Büyükşehirler Kanunu ve alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile belediyelerin borçları 31.12.2004 tarihi itibarı ile yeniden yapılandırıldı. Yasal düzenleme en çok Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin işine yaradı.

41 TRİLYONLUK FAİZDEN KURTULDUK
Yasa gereği Hazine ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan görüşmelerde borçların yeniden yapılandırılması karara imzalandı. Büyükşehir Belediyesi, Hazine`ye olan borçlarının üzerine her ay eklenen 41 trilyon liralık faizden bu antlaşma ile kurtulmuş oldu. Yapılan yeni düzenlemede ana borç dışındaki faiz borçları Tefe üzerinden hesaplanarak yüzde 50 aşağı çekildi. Bu hesaplama ile Büyükşehir Belediyesi`nin 31.12.2004 tarihi itibarı ile Hazine`ye olan toplam 5 katrilyon 222 trilyon liralık borcu, 3 katrilyon 567 trilyon liraya indirildi. Her geçen gün büyüyen bu borç, kontrol altına alınmış oldu.

FAİZ GELMEYECEK
Borçların yeniden yapılandırılmasında Uzlaşma Komisyonu, Hazine Müsteşarlığı, İller Bankası, Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, DPT Müsteşarlığı, SSK temsilcilerinden oluştu. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Münir Karaloğlu ve İştirakler Daire Başkanı Kemal Altunel katıldı. Yapılan düzenleme ile Büyükşehir Belediyesi önünü görmeye başladı.

SIRADA 2 KATRİLYON BORÇ VAR
Vadesi gelen ve üzerine faiz eklenen borçlar konusuna yasa ile bir nebze olsun çözüm bulunmasına karşın, yasa önceki yönetimin yaptığı ve henüz vadesi gelmeyen borçları kapsamıyor. Büyükşehir Belediyesi`ni vadesi henüz gelmemiş, 2014 yılına kadar ödenmesi gereken dış kaynaklı yaklaşık 2 katrilyon liralık borç yükü bekliyor. Sabitleştirilen borçlarla bir nebze olsun nefes alan Büyükşehir Belediyesi`ni, gelecekte kendisini bekleyen bu borç yükü nedeniyle yine çileli günler bekliyor. Vadesi gelmemiş borçlar gelecek faizlerden etkilenecek. Bu borçlara 1 katrilyon 600 trilyon lirası Yuvacık Barajı`ndan kaynaklanıyor. Diğer kısmı ise İzgaz ve İzaydaş firmalarının borçları olarak biliniyor.
 
“ÇİLE BİTMİYOR”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, borçların yeniden yapılandırılmasını değerlendirirken, dondurulan borçlara, gelecekteki borçlar yüzünden sevinemediklerini söyledi. Karaosmanoğlu, “Maalesef gelecek 100 yılımızın ne olacağını bile göremiyorduk. Önümüz karanlık ve uçurumdu. Her geçen gün borçlarımız artıyor, faiz oranları ile kapatılmaz bir rakama doğru gidiyordu. Ödediğimiz taksitten çok, borcumuzun üzerine faiz ekleniyordu. Bu haliyle ödeyerek bu borcu kapatmamız mümkün değildi. Artık önümüzü görmeye başladık bile diyemiyoruz. Çünkü bu borcu dondurarak kentimizin 100 yıllık gelecekteki ipoteğini 70-80 yıla indirebildik. Fakat vadesi gelmemiş borçlar, hala önümüzde dağ gibi duruyor. Kısaca çilemiz henüz bitmedi” dedi.

İŞTE SABİTLEŞEN BORÇLAR
Büyükşehir Belediyesi`nin 31.12.2004 tarihi itibarı ile 4 katrilyon 607 trilyon 366 milyar lira olan borcu, 3 katrilyon 119 trilyon 255 milyar liraya, İSU`nun 105 trilyon 491 milyar lira olan borcu, 91 trilyon 733 milyar liraya, İZGAZ`ın 492 trilyon 677 milyar liralık borcu 345 trilyon 101 milyar liraya, İZAYDAŞ`ın 10 trilyon 222 milyar liralık borcu, 6 trilyon 855 milyar liraya, Antikkapı`nın 1 trilyon 841 milyar liralık borcu, 1 trilyon 420 milyar liraya, Altınnal`ın 1 trilyon 950 milyar liralık borcu, 1 trilyon 484 milyar liraya, Kent Konut İnşaat`ın 771 milyar liralık borcu, 531 milyar liraya, Kent Sigorta`nın 417 milyar liralık borcu 298 milyar liraya, Belde A.Ş`nin 1 trilyon 356 milyar liralık borcu, 1 trilyon 43 milyar liraya indirilerek, sabitleştirildi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!