Bilim adamlarından ortak tavır

ABD ve İran`ın sosyal bilimcileri, terör konusunda aynı görüşü paylaştı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimciler Kongresi, yıllarca birbirleri ile zıt kutupları oluşturan, nükleer sılahlanma konusunda bir süreden beri gerginliği tırmandıran ABD ve İran bilim adamlarını terör konusunda aynı görüşte buluşturdu.

KONGREYE TERÖR DAMGASI
Geniş katılımlı Sosyal Bilimciler Kongresi´ne ev sahipliği yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bilim adamlarını Kartepe´de buluşturdu. Toplam 17 ülkeden 149 temsilcinin katıldığı kongreye terör konusu damgasını vurdu. Sosyal bilimciler, din, terör ve barış konularında görüşlerini açıklarken, bir çok konuda ortak görüşler vardı. Özellikle terör konusunda görüşlerin aynı doğrultuda olması, bütün ülke temsilcilerinin teröre ortak tavır ve bakış açısı göstermesi, kongrenin başarısı olarak yorumlandı.

ZIT KUTUPLARIN ORTAK GÖRÜŞÜ
Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin yaşadığı sorunları işleyen kongreyi Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İsrail İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, Genel Sekreter Münir Karaloğlu, Kongre Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Bekir Günay ve çok sayıda bilim adamı katıldı. Katılımcılar arasında yer alan Amerikalı bilim adamları Iowa State Üniversitesi Prof. Richard W.Mansbach, Swartmore Kolejden Prof. Raymond F. Hopkins ile İran İslami Azad Üniversitesi´nden Prof. Dr. Ali-Asgar Kazemi, terör konusunda görüş belirtti. Her iki ülkenin bilim adamları, farklı din ve kültürlerde farklı insanların bir arada yaşayabileceği görüşünü savundu. Sosyal bilimciler ülkelerinin yöneticilerine inat, “Bazı kimlikler birbirlerini tamamlar” ortak görüşünü savundu.

TERÖRİZME ÇÖZÜM BULUNAMADI
Terörizmin yeni boyutları konulu bir konuşma yapan İran İslami Azad Üniversitesi hocalarından Prof Dr. Ali Asghar Kazemi, 11 Eylül saldırısının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, gelişmiş ülkeler de dahil terörizme hala çözüm bulunamadığını söyledi. Prof. Dr. Ali Asghar Kazemi, konuşmasında medyaya da sert eleştiriler yöneltti. Prof. Dr. Kazemi, medyanın terörist eylemler sonucu ortaya çıkan şok edici görüntüleri yayınladığını, çok rahat bir şekilde kafası kesilen birinin görüntüsünü verebildiklerini kaydetti. Prof. Dr. Kazemi bu tip yayınların terörist grupların iştahını kabarttığını belirterek, “Terör her yerde terördür. Moskova, Madrid, Newyork, hiç fark etmez. Ayırım olmadan herkes öldürülebilir” şeklinde konuştu.

İNSANLAR KİMLİK KARGAŞASI YAŞIYOR
Devletin geleceği ve kimlik politikaları başlıklı bir konuşma yapan Iowa State Universitesi Siyasal Bilimler Bölümü ABD´li Prof Richard W.Mansbach da, insanların bir kimlik kargaşası içinde olduklarını belirterek, “Herbirimiz farklı insanlarız ama kimliklerimiz bizlere davranışlarımız konusunda bilgi veriyor. Kendimizi Türk, Müslüman, erkek, akademisyen hissedebiliriz. Bazı kimlikler çarpışır. Bazı kimlikler ise birbirini tamamlar. Farklı dilde farklı inançta insanlar bir arada olabilirler. Terör ise her yerde terördür. Onun dini, dili, ırkı, milliyeti, cinsiyeti olmaz” dedi.

SERGİ AÇILDI
Bu arada kongre öncesinde Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü´nün 19-20. Yüzyıl arasında belgelerle Osmanlı Türkistan ilişkileri konulu fermanlar sergisinin açılışı yapıldı. 21 Eylül tarihine kadar devam edecek uluslararası kongrede “Medeniyetler Çatışması ve İttifakı Arasında Orta Asya”, “Karabağ Sorunu”, “SSCB Sonrası Ekonomik Değişim ve Yoksulluk”, “Dinler ve Orta Asya”, “11 Eylül sonrası Orta Asya ve Terör”, “Değişim Sürecinde Orta Asya´da Eğitim”, “Orta Asya ve Büyük Güçler” gibi konular ele alınacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!