Zehirli atıklardan nihayet kurtulduk

Tam 22 yıldır ilimizde bulunan dünyanın en zehirli atıkları Almanya`ya gönderildi

Kocaeli´nin başına bela olan tam ve 22 yıldan beri ilimizde canlı sağlığını tehdit eden dünyanın en zehirli atığı BHC´den nihayet kurtulduk. Merkim Firması tesislerinde bulunan zehirli atıklar, imha edilmek üzere Almanya´ya gönderildi.

SEVİNÇ YARATTI
Dünyanın en tehlikeli zehirli atığı olarak bilinen ve 22 yıldan beri Merkim Firması´nın tesislerinde bulunan BHC´nin gönderilmesi için Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe 4 yıl uğraş verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nun da göreve geldiği günden beri kurtulmak için çaba gösterdiği zehirli atıklar, nihayet gönderildi. Yaklaşık 2 milyon Euro harcama yapılarak, Almanya´da imha edilecek olan zehirlerin nakliyesi çalışmasını İZAYDAŞ ekibi yaptı. Derince Limanı´ndan zehirli atıkların gönderilmesinde hazır bulunan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Vali Gökhan Sözer, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, büyük bir seviç yaşadı.

SORUNLAR BİRİKTİRİLMİŞ
Zehirli atıkların gönderilmesi sırasında bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sorunların yıllardan beri biriktiğini, gelen yöneticilerin çözüm üretmediği için Kocaeli´nin bugün büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı. Karaosmanoğlu, “Plansız ve programsız yapılaşmaya müsaade edildiğinden şehir sıkışmış, yeşil alanlar yok denecek kadar azalmıştı. Atıklar denize, dağlara, tepelere boşaltılır olmuştu. Bazı işler başlanmış ama bitirilmemiş. Çok şükür bu problemler için çözümler ürettik ve üretiyoruz. Kocaeli´de 4 bin kilometrelik altyapı ağı oluşturduk.  Şehrin havasını, suyunu, denizini, toprağını temizliyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri ile daha yaşanabilir bir şehir oluşturuyoruz. Yarım kalmış işlerden biri de bu zehirlerdi. Çözümü için emeği geçen başta Bakanımız Sayın Pepe olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

UĞURSUZ MİSAFİR GİTTİ
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye´de 4,5 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde 40 yılda yapılamayanların yapıldığını anlattı. Osman Pepe, göreve geldiği günden beri çevre konularından taviz vermediğini, ülkenin ve dünyanın geleceğinin çevre konularına duyarlı projelere bağlı olduğunu belirterek, “Bakın burada dünyanın en tehlikeli zehirleri 22 yıldır hem insanımızı, hem doğayı tehdit ediyordu. Bugüne kadar kimse bu zehirleri göndermeyi başaramadı. Ama nihayet o uğursuz misafirden 4 yıllık çaba sonrası kurtulduk. Zehirlerin Almanya´ya gönderilmesi için yaklaşık 2 milyon EURO harcanacak. Bu parayı Kocaeli Sanayi Odası ile Koruma Tarım´ın sahibi İbrahim Aracı karşılayacak.

 

 

 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!