Yıldız Sunta´ya mühür bugün

Büyükşehir Belediyesi çevreye zarar veren tesislere taviz vermiyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Uzunçiftlik Beşevler Sanayi Bölgesi´nde bulunan ve çevreye verdiği zarar nedeniyle daha önce bir çok kez uyardığı Yıldız Sunta Fabrikası´nı bugün  mühürlüyor. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile Ruhsat Şube Müdürlüğü´ne bağlı bir ekip saat 10.00´da fabrikaya giderek mühürleme işlemini gerçekleştirecek.

TEDBİRLER ALININCAYA KADAR
Fabrika gerekli tedbirleri alıncaya kadar üretim yapamayacak. Koşulları yerine getirdiğini beyan etmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi ekipleri fabrikaya giderek yeniden atıklardan örnekler alacak ve inceleyecek. Laboratuar sonuçlarının ve diğer şartların yerine getirilmesi durumunda fabrikadaki mühür kaldırılacak.

BÜYÜKŞEHİR´DEN YAKIN MARKAJ
Emisyon ve atık su yönünden çevreye yıllardır zarar veren Yıldız Sunta Fabrikası, son iki yıldır Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yakın markaja alındı. Özellikle İSU ekipleri sık sık fabrikada denetimlerde bulunarak atık su örnekleri almış ve bunları laboratuarlarında tahlil ettirdi. Alınan her su örneğinde atık su içindeki KOI ile AKM ve pH parametrelerinin deşarj limitlerinin üzerinde olduğu tespit edildi.

DEĞERLER HEP YÜKSEK ÇIKTI
Büyükşehir Belediyesi bu zaman içinde fabrikayı sözlü olarak bir çok kez uyardı. Sözlü uyarılara cevap vermeyen fabrika yönetimine ilk yazılı uyarı ise geçtiğimiz şubat ayında yapıldı ve gerekli önlemlerin alınması istendi. Bu arada İtfaiye Daire Başkanlığı da fabrikada yangın önleme tedbirlerinin alınmadığını tespit etti. Aynı yazıda fabrika yöneticileri, en kısa süre içinde insan sağlığı için gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıldı.

SON UYARI
Uyarılara adeta kulak tıkayan Yıldız Sunta Fabrikası, 24 Mayıs ve 5 Temmuz tarihlerinde Gayrı Sıhhi Müesseseleri İnceleme Kurulu kararı ile atık su deşarj ve emisyon limitleri ile yangın emniyet raporlarını alması konusunda yeniden uyarıldı, ancak bu kez iki aylık süre verildi.

DEĞİŞMEYEN TABLO
Bu sürenin sonunda da tablo değişmedi. Fabrikanın toplum ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilemeye devam etmesinden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Encümeni, 19 Eylül tarihli toplantısında, fabrikayı üretimini durdurması için mühürleme kararı aldı.

PAKMAYA DA MÜHÜRLENMİŞTİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kısa bir süre önce ilimizin en eski ve köklü tesislerinden Pakmaya´yı da mühürleyerek çevre konusundaki hassasiyetini, çevreye kirletenlere hiçbir şekilde taviz vermediğini gözler önüne sermişti. Pakmaya, İzmit´e pis koku vermesi ve hemen yanından geçen dereyi kirletmesi nedeniyle arıtma tesisi faaliyete geçene kadar kapatılmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, özellikle Dilovası bölgesindeki sanayicilere yaptığı uyarılar ile yine çevreyi yıllarca kirleten Kor Kimya´nın kapatılması ve yıkılması, konuya gösterilen ciddiyetin bir göstergesi olarak nitelendiriliyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!