Vatandaşa aile planlaması

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri, aile planlaması konusunda vatandaşları bilgilendirme eğitimleri başlattı. Tavşantepe, Kanlıbağ ve Gölcük sağlık istasyonlarında, çocuk konusunda bilinçlendirilen vatandaşlara, istenilen zamanda ve istenilen sayıda çocuk sahibi olmak gerektiği anlatıldı.

ÇOK DOĞUM TEHLİKELİ
Çalışanlarına ve vatandaşlara sağlık konusunda sürekli eğitim seminerleri veren Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bu kez aile planlamasını ele aldı. Aile planlaması konusundaki bilgilendirmeyi Sağlık Şube Müdürlüğü´nde görevli hemşireler Gülay Örcün ve Ülkü Filiz yaptı. Aile planlamasının istenilen zamanda ve istenilen sayıda çocuk sahibi olmak anlamına geldiğini söyleyen hemşire Gülay Örcün, “Her kadının istediği zamanda ve sayıda çocuk sahibi olması en doğal hakkıdır. Ancak kontrolsüz, birbirini takip eden doğumlar ve düşükler anne-çocuk sağlığını tehdit eder” dedi.

AMAÇ SAĞLIKLI ANNE VE ÇOCUK
Aile planlamasının ailelerdeki kişi sayısını sınırlama anlamına gelmediğini kaydeden hemşire Örcün, “Amaç anne ve bebeklerin sağlıklı olmasıdır. Çünkü iki yıldan az aralıklarla yapılan doğumlar, annenin vücut sağlığını önemli ölçüde bozmaktadır. Ayrıca sık aralıklarla doğan çocukların anne karnında gelişmeleri tam olmamaktadır” şeklinde konuştu. Ülkü Filiz ise aile planlaması yöntemleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Hemşire Ülkü Filiz, korunma yöntemlerinin bireye özgü olduğunu ifade etti. Aile planlaması eğitimine bayanlar oldukça ilgi gösterdi.