Umutlar şehitlikte göz yaşına döndü

Karamürselli Boşnaklar, akrabalarını Sırp katliamına kurban gidenlerin arasında buldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Bosna Hersek`den 123 yıl önce göç edip, Karamürsel İlçesi`ne yerleşen ve ekonomik nedenlerle baba topraklarını hiç göremeyen 15 kişilik bir grubu, atalarının doğduğu topraklara götürdü. Yaşayan yakınlarını bulma umuduyla gittikleri ata topraklarında akrabalarını Sırp katliamına kurban gidenler için yaptırılan Srebrenica Şehitliği`nde bulan Boşnaklar`ın umudu, yerini gözyaşına bıraktı.

KÖYDE HAYAL KIRIKLIĞI
Karamürsel`e bağlı Semetler ve Taşağıl köylerinde yaşayan 15 kişinin Bosna Hersek yolculuğu, büyük bir umutla başlamıştı. Hayatlarında ilk kez atalarının doğduğu toprakları görüp, yakınlarından birileri ile karşılaşma umudunu taşıyan Boşnaklar, ilk once dedelerinin yaşadıkları köyleri ziyaret etti. Ancak atalarına ait köylerin savaş döneminde Sırplar tarafından işgal edildiğini, şu an aynı köylernde Sırplar`ın yaşadığını öğrenen Boşnaklar hayal kırıklığı yaşadı. Dedelerine ait topraklarda Boşnaklar`ın bulunmadığını öğrenen Karamürselliler, Srebrenica`ya geçti.

UMUTLAR ŞEHİTLİKTE BİTTİ
Akrabalarını bulamayan Karamürselli Boşnaklar, yakınlarını bu kez şehitlikte aramaya karar verdi. Savaş döneminde Hollandalı BM Barış Gücü`nün, kendisine sığınan 5 bin savunmasız Müslüman`ı, esir durumda bulunan 14 Hollanda`lı askeri kurtarmak için Sırp güçlerine teslim edip 13 bin kişinin toplu katliamına göz yumduğu bölge olan Srebrenica`ya giden Boşnaklar`da hüzün hakimdi. Binlerce şehidin defnedildiği Srebrenica`daki manzarayı görünce göz yaşlarına hakim olamayan Karamürselliler, katliamın 10. yıl dönümünde DNA testi yapılmış 600 şehidin daha defnedildiği şehitliği karış karış gezerek yakınlarını aradı.

AKRABALAR ŞEHİTLİKTE BULUNDU
Bosna Hersek`e giden 15 kişilik ekip, Srebrenica Şehitliği`nde mezar taşlarına tek tek bakarak yakınlarını aramaya başladı. Hüzünlü görüntülere sahne olan bu arayış fazla uzun sürmedi. Nevzat ve Şükrü Akkanat şehitliği gezerken bir anda 21 yaşında Sırplar tarafından katledilen akrabaları Sadık Avdiç ile babası Hüseyin Avdiç`in mezarlarını bulunca, gözyaşına boğuldular. Nevzat ve Şükrü Akkanat, baba-oğul Avdiç`in kabri başında uzun süre gözyaşı döküp, dua etti. Gün boyu şehitlikte katliama kurban gitmiş yakınlarını arayan Boşnakların yaslı görüntüsü, heyette bulunanları da hüzne boğdu.

KATLİAMIN FOTOĞRAF SERGİSİ
Akrabalarının kabirlerini bulamayan köylüler ise, Birleşmiş Milletler`in devam eden DNA testini bekleyeceklerini söyledi. Katliamın üzerinden 10 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, gerek DNA testlerinin tamamlanmaması gerekse katliamın askeri ve siyasi suçlularının cezalandırılamaması, Boşnaklar`ın tepkisini çekiyor. Katliama ait dehşet verici işkence fotoğraflarının sergilendiği salon ise kafiledeki herkesin en çok duygulandığı yerlerden biri oldu.

DİĞER PROGRAM
Dört gün süren gezide Srebrenica`dan sonra Sarayevo, Travnik ve Mostar şehirlerine gidildi. Kafile, 439 yıl önce yapılan, savaş döneminde bir Hırvat topçusu tarafından yıkılan, tekrar Türk mühendisler tarafından yapılıp 23 Temmuz 2004`te açılan Mostar Köprüsü`nde her yıl düzenlenen Atlama Yarışması`nı da izledi.

GEZİYE KATILAN KARAMÜRSELLİLER
Büyükşehir Belediyesi`nin düzenlediği geziye katılan, 123 yıl önce Bosna`daki Stolas`a bağlı Korneic köyünden göç edip, Karamürsel`e bağlı Semetler ve Taşağıl köylerine yerleşen Boşnaklar`ın isimleri şöyle: Şükrü Akkanat, Nevzat Akkanat, Nazım Gümüşalan, Zaim Soyubelli, Fahrettin Özfidan, Şeref Yılmaz, Hüseyin Soyubelli, Galip Akkanat, Cavit Yılmaz, İbrahim Aslanpay, Emin Soygeniş, Muammer Yılmaz, Sabit Ekin, Sabri Yücebaş, Hüseyin Aygün.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!