Türk Dünyası Masaya Yatırıldı

Büyükşehir Belediyesi bir ilki daha gerçekleştirdi ve Türk Dünyası Sosyologları 1. Kurultayı başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi uluslar arası platformda bir ilke daha imza attı. Türk Dünyası Sosyologlar 1. Kurultayı Kocaeli`nde başladı. Kurultaya Türkiye`nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan`dan yaklaşık 80 sosyolog katıldı.

BAŞBAKAN`DAN KUTLAMA
Büyükşehir Belediyesi`nin Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirdiği Türk Dünyası Sosyologlar Kurultayı iki gün sürecek. Türk dünyası ülkelerinden önde gelen sosyologların katıldığı Kurultay`a bir mesaj gönderen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, böyle bir etkinlik nedeniyle ülkemize gelen sosyologlara teşekkür edip, başarılar diledi.

“DAĞILMIŞ KRİSTALİ TOPLAYACAĞIZ”
İstanbul ve Hacettepe üniversitelerinden akademik temsilcilerin de hazır bulunduğu kurultayda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kurultayın amacını Türk Dünyası`nın içinde bulunduğu sorunlar ve koşulları akademik bir ortamda değerlendirmek olarak özetledi. Türk Dünyası`nı etrafa dağılmış kristale benzeten Başkan Karaosmanoğlu, “Ancak ümidimiz odur ki, bu kristal parçaları en kısa zamanda derlenip toparlanacak.  Ondan temiz ve her yanıyla göz kamaştırıcı yeni bir dünya meydana gelecektir. Bu neticenin alınabilmesi için, bizler de üzerimize düşeni yapıyoruz” dedi. Başkan Karaosmanoğlu, konuşmasında, “Halklarımıza ektin ve kaliteli hizmet sunmak için Avrupa Birliği örneğinde olduğu gibi Türk dünyasında da toplumsal projelerin finansal olarak desteklenmesi için ortak bir fon oluşturmalıyız” dedi.

ARTIK BİR OLMA ZAMANI
Yıllarca Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile bütünleşmeyi beklediklerini kaydeden Başbakan Karaosmanoğlu, “Bugün ayrım yapmadan, alt-üst kimlik problemleri yapmadan eskiden beri gönül bağımız olan sizlerle bütünleşme sürecine mutlaka girmeliyiz” çağrısında bulundu. Başkan Karaosmanoğlu, kurultayın organizasyonunda kendilerine destek veren Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İstanbul Üniversitesi`ne teşekkür etti.

TEK MİLLETE TEK DİL
Öte yandan kurultayın açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı Dr. Turan Yazgan, 250 milyonluk bir potansiyele sahip olan Türk Dünyası`nın bu büyük gücü yeterince kullanamadığını söyledi. Türk Dünyası`nın her şeyden önce küreselleşmeye karşı dilde bir birliktelik sağlaması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Yazgan, “Bu birlikteliği dilde oluşturursak, bunu fikri ve iktisadi birliktelikler izler ve o zaman kimse bu büyük güç karşısında duramaz. Bugün horlanan, sömürülen Türk Dünyası bu birliktelik sayesinde gücünü tüm dünyaya gösterir” dedi. Türk Dünyası`na çağrıda bulunan Yazgan, “Gelin bir alfabede buluşalım. Tabi ki Özbek, Kırgız, Azeri Türkçeleri olacak. Ancak Türkiye`de yazılmış bir kitap artık Yakut  Türkleri tarafından da okunabilsin” şeklinde konuştu.

BAŞKAN`A KIRGIZ ÇAPAN`I
Konuşmaların ardından oturuma kısa bir ara verildi. Meclis fuayesindeki çay molasında Başkan Karaosmanoğlu, kurultaya katılan tüm akademisyenlerin yanına giderek, katılım ve katkılarından dolayı teşekkür etti. Başkan Karaosmanoğlu`na ayrıca kurultaya katılan Kırgız delegasyonu tarafından Kırgızistan`ın milli kıyafeti olan, önemli kişilere giydirilen “Çapan” da giydirildi.
Pazar gününe kadar devam edecek olan kurultayda “Küreselleşme ve Milli Sorunlar, Türk Dünyası ve Sosyoloji, Türk Dünyası ve Sosyal-Ekonomik Yapı Değişiklikleri” başlıklarında çeşitli konular ele alınacak. Kurultay Pazar günü Tespit ve Teklifler bölümüyle sona erecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!