Thököly Imre´ye anlamlı tören

Macar kralı Thököly Imre ölümünün 302. yılında anıt mezarı başında anıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Macar Kralı Thököly Imre´nin ölümünün 302. yıldönümü nedeniyle Seka arazisi içindeki anıt mozole başında bir anma töreni düzenledi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen törene Macaristan Büyükelçilik düzeyinde katıldı. Macaristan böylece Kral Thököly ve Macar tarihine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi´ne en üst düzeyde teşekkür etmiş oldu. Macar Büyükelçi anma töreni sırasında duygularını Türkçe olarak ifade etti. Büyükelçi İstvan Szabo, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin Kral Thököly´e verdiği değer sayesinde ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlendiğini kaydetti.

MAKAMA ZİYARET
Anıt mozole başında düzenlenen törene Kocaeli Valisi Gökhan Sözen, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Macaristan´ın Ankara Büyükelçisi İstvan Szabo ve eşi, İstanbul Başkonsolosu Maria Szekely, Ticari Ateşe Jozsef Kovacs, İzmit Thököly İmre Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Mustafa Çöpoğlu ve Ersin Yazıcı, Başkan Danışmanı Erkan Ayan, Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zamburkan,Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç, Kocaeli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Yahşi ve Karatepe Köyü Muhtarı Mustafa Kılıç katıldı. Tören Başkan Karaosmanoğlu´nun mozoleye çelenk bırakması ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başladı.

SAYGIYLA ANIYORUZ
Törende ilk konuşmayı İzmit Thököly Imre Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal yaptı. 1699 yılında Osmanlı tarafından İzmit´e yerleştirilen Macar Kralı Thököly Imre´yi  ölümünün 302. yıldönümünde saygıyla andıklarını söyleyen Baykal, Kral Thököly´e verdiği önem nedeniyle Büyükşehir Belediyesi´ne teşekkür etti.

BAYAN KONSOLOS´TAN TEŞEKKÜR
Daha sonra söz alan Başkonsolos Maria Szekely de “Büyükşehir Belediyesi´nin Macarlar için çok önemli bir yeri olan Thököly Imre´ ye sahip çıkması hepimizi çok mutlu etmiştir. Bu sayede aramızdaki dostluk kuvvetlenmiştir” dedi.

İLİŞKİLER DAHA DA GÜÇLENECEK
Törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise Kral Thököly Imre´ye sahip çıkılarak Türk ve Macar halkları arasındaki dostluk köprüsünün daha da sağlamlaştırıldığını ifade etti. Başkan Karaosmanoğlu, “Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde Thököly Imre köprü olmuştur. İki ülke arasındaki ticari, sanayi, kültürel ve ekonomik ilişkiler daha da güçlenerek devam edecektir” dedi.

BÜYÜKELÇİ TÜRKÇE KONUŞTU
Başkan Karaosmanoğlu´nun ardından kürsüye Macaristan´ın Ankara Büyükelçisi İstvan Szabo geldi. Büyükelçinin konuşmasını Türkçe yapması törene katılanlar tarafından büyük ilgi gördü. Büyükelçi Szabo Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin Kral Thököly´e verdiği değer sayesinde ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlendiğini belirtti. Büyükelçi Szabo, “Dostluğumuz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin tarihimizde önemli bir yeri olan Kral Thököly´e sahip çıkması ile daha da anlam kazanmıştır. Bu yakınlaşmanın ikili ilişkilerimizi daha da ileriye götüreceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

SEKA PARK´I GEZDİRDİ
Törenin ardından Başkan Karaosmanoğlu, Macaristan Büyükelçisi İstvan Szabo ve beraberindeki heyete Seka Park alanını gezdirdi. Uçurtma Tepesi´ne çıkan Büyükelçi Szabo, “Büyükşehir Belediyesi buraya mükemmel bir park yapmış. Kocaeli´ne böyle önemli bir alan kazandırdığı için Başkan Karaosmanoğlu´nu tebrik ediyorum” dedi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!