Tabela kirliliğine son

İlan ve reklam tabelaları, Kocaeli sınırları içinde artık gelişi güzel asılamayacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, gelişi güzel tabela asma dönemine son vermeye hazırlanıyor. Bu amaçla oluşturulan Reklam, İlan ve Tanıtım Yönetmeliği önümüzdeki ay yapılacak meclis toplantısında görüşülecek. Yönetmeliğin kabul edilmesi halinde her türlü tabela, bez afiş, pankart ve ilanın bir standardı olacak.

YASAL BOŞLUK DOLUYOR
Halen Mimarlar Odası Kocaeli, Kocaeli Sanayi Odası, İzmit Ticaret Odası ve ilçe belediyelerinden görüşlerin alındığı yaklaşık 35 maddelik yönetmeliğin amacı, tabelaları görüntü kirliliği değil, estetik vesilesi haline getirmek. Yönetmeliğin en önemli faydası ise, bu konudaki yasal boşluğu dolduruyor olması. Büyükşehir Belediyesi daha önce de reklam ve ilan tabelalarından gelir alıyor, ancak estetik konusu boşlukta kalıyordu.

STANDARDI OLACAK
Önümüzdeki dönemde ise 14 metreyi aşan tüm cadde ve sokaklar ile Büyükşehir`in görev ve yetki alanına giren tüm meydan, park ve bölgelerde her türlü reklam tabelası belli bir standarda tabi olacak. Renk, büyüklük, dikilecek yükseklik, içerik, ışıklandırma, dizayn, şehir görünümü ve trafik sirkülasyonuna etkileri dikkate alınarak ilan ve reklam tabelalarına onay verilecek. Büyükşehir`den izin alamayan tabelasını dikemeyecek.

MECLİSTE GÖRÜŞÜLECEK
İzin konusu vatandaş için ekstra bir prosedür oluşturmayacak. İlan ve tabela vergisini ödemek amacıyla zaten belediyeye gelen vatandaşlar, izin konusunda da gerekli işlemlerini takip edebilecek. Yeni uygulama mevcut prosedürleri düzenli hale getirecek.
İstanbul, Ankara, Adana ve Konya gibi Büyükşehirlerde uygulanmakta olan yönetmeliğe son şeklini, halen görüşülmekte olduğu Hukuk Komisyonu verecek. Yönetmelik 14 Şubat Cuma günü ise mecliste ele alınacak.

TÜM REKLAMLAR
İlan ve reklam tabelaları konusunda ise bir sınırlama yok. Özel yönetmeliği bulunan araç giydirme ve bilboard dışındaki tüm ilanlar, bu yönetmeliğin müdahalesi kapsamında bulunuyor: Bina dış cepheleri, teras ve çatılar, sanayi tesisleri, inşaatlar, arsalar, açık alanlı tesisler, meydan park gibi kamu ortak kullanım alanları, yaya ve taşıt alt ve üst geçitleri, elektrik direkleri, yollar, kaldırımlar, refüjler.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!