Süt yardımı Türkiye´ye model oluyor

Büyükşehir Belediyesi´nin örnek uygulaması, hükümetin gündeminde

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin yaklaşık 4 ay önce uygulamaya başladığı “Annelere Süt Yardımı Projesi” Türkiye´ye örnek olmaya hazırlanıyor. İlimizde uygulanan sistemle ilgili bir süredir bilgi alan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, konu ile ilgili bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarının kabul edilmesi halinde, önümüzdeki yıldan itibaren annelere süt parası ödenmeye başlanacak.

HÜKÜMET KANUN ÇIKARIYOR

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu´nda görüşülen yasa tasarısının “İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde sağlanan haklar” başlıklı 16. maddesi, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilmesini öngörüyor. Ödenek, doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, asgarî ücretin üçte biri tutarında belirlenecek. Şu an için 177 YTL´ye tekabül eden bu ücret, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı´nın yasalaşması halinde, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren doğum yapan her anneye ödenmeye başlanacak. Türkiye´de böylece belki de ilk kez bir yerel yönetimin uyguladığı proje model olarak tüm yurda yayılacak.

SEMPOZYUMUN ARDINDAN

Söz konusu yasa tasarısı Büyükşehir Belediyesi´nin dört ay önce başlattığı ve büyük bir başarı ile devam ettirdiği “Annelere Süt Yardımı Projesi” nden yola çıkılarak hazırlandı.

Bilindiği gibi Büyükşehir Belediyesi, geçen yılın haziran ayında “Yoksulluk ve Yoksulluğun Çocuklar Üzerine Etkisi” sempozyumunu gerçekleştirmiş ve bu sempozyumdan söz konusu proje doğmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nun, “Kocaeli sınırında aç ve açık kalmayacak” şeklindeki sözlerine kendine hedef belirleyen belediye yetkilileri, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kocaeli Valiliği´nin de desteğini alarak sempozyumun hemen ardından çalışmalarına başladı. Büyükşehir Belediyesi kısa bir süre sonra da proje ortaklarıyla protokol imzaladı.

2 BİN 800 ANNEYE SÜT VERİLDİ

Dört aydır özellikle sağlık ocağında görev yapan ebe hemşirelerin büyük özveri ve katkılarıyla devam eden proje sayesinde, aralık ayından bugüne kadar 2 bin 800 anneye süt yardımında bulunuldu. Gebeliğin 7. ayında başlanan süt yardımı doğuma kadar sürüyor. Doğum sonrasında da yine üç ay devam ettirilen yardım sayesinde anneler sağlık ocaklarındaki rutin kontrollerine de düzenli olarak gitmiş oluyor.

HERŞEY YOLUNDA MI?

Öte yandan projeye büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, hafta içinde proje ile ilgili olarak “Her şey Yolunda mı?” toplantısı düzenledi. Meclis Salonu´nda projenin mimarı Dr. İbrahim Kahraman´ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi´nin proje ortaklarından İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve 50´ye yakın ebe hemşire katıldı. Büyükşehir Belediyesi´ni Genel Sekreter Yardımcısı Gülser Ustaoğlu´nun temsil ettiği toplantıda, proje lokomotifi olan ebe hemşireler, uygulama ile ilgili görüşlerini ortaya koydu.

“DÜZENLİ GELİYORLAR”

Projenin başladığı ilk ay sorunlar yaşandığını ifade eden ebe hemşiler ancak daha sonra her şeyin düzene girdiğini ifade etti. Ebe hemşiler “Bu bizim için harika bir uygulama oldu. Eskiden sağlık ocağına gelmeyen gebeler süt yardımı ile düzenli olarak gelmeye başladı. Bu sadece bir süt dağıtımı işi değil. Aynı zamanda sistemli bir kontrol mekanizması” yorumunu yaptı. Ebe hemşireler gebelik kontrollerinin yanı sıra aşı takvimine de daha çok uyulmaya başlandığını söyledi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!