Son sözü deprem haritası söyleyecek

Kocaeli`nin sismik tehlike haritasını çıkarmak üzere TÜBİTAK MAM ile yürütülen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde TÜBİTAK MAM ile yaklaşık bir yıldır yürüttüğü proje ve çalışmaları kamuoyu ile paylaştı. Gerçekleştirilecek proje sonucunda, Türkiye´de ilk kez bir ilin zemin sınıf haritası çıkarılmış olacak.

ZEMİN SINIF HARİTASI
Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, TÜBİTAK MAM Yer ve Uzay Araştırmaları yetkilisi Doç. Dr. Serdar Özalaybey, Kocaeli İli İçin Zemin Sınıflandırması ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi´nde varılan nokta hakkında bilgi verdi. Projenin üç yıllık bir dönemi kapsadığını söyleyen Doç. Özalaybey, “Harita basit anlamıyla deprem sırasında Kocaeli´nde ne olur, tehlikeli yerler nereler, bunu gösterecek. Böylece yaşam alanlarımızı nereye yapmamız gerektiğini bileceğiz. Coğrafyayı kullanan her kesim, bu haritaya göre hareket edecek” dedi.

“30 METREYE İNDİK”
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İllyas Şeker, İmar Daire Başkanı Gökmen Mengüç ve Büyükşehir Belediyesi üst düzey yöneticilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Özalaybey, söz konusu harita ile Kocaeli´nde hangi noktaların tehlikelili olduğunu görebileceklerini ifade etti. Doç. Dr. Serdar Özalaybey, bugüne kadar yapılan sismik sondajların sığ kaldığına da dikkat çekerek, “Sondajlar en fazla 3-4 metre ile sınırlı kalıyor. Proje kapsamında yapılan çalışmalarda 30 metreye kadar inildi” şeklinde konuştu.

“TEHLİKE BURADA” DİYECEK
Üç yıl sürecek olan çalışmalar, Kocaeli´nin tamamındaki tehlikeli sismik noktaların belirlenmesini hedefliyor. Tehlikenin nerede olduğunu bildiren haritanın elde edilmesi, yapısal iyileştirmenin de bir anlamda kılavuzu olacak. Harita ile Kocaeli´nin yeni yapılaşma alanları ortaya çıkarılacak. Proje ayrıca Büyükşehir Belediyesi´nin AFKOM Projesi´ne altlık bilgi oluşturacak.

HERKES YARARLANABİLECEK
Projeye göre Kocaeli 8 alt bölgeye ayrıldı. İlk olarak İzmit merkezde sürdürülen çalışmalar, yaklaşık 8 aydır devam ediyor. Projeden elde edilecek sonuçlar diğer alanlara ışık tutacak. Örneğin Kocaeli´ni etkileyebilecek olası İstanbul depremi gibi durumlarda büyük sanayi yapıları, barajlar, elektrik ve doğalgaz santralleri ve yerleşim alanları kendileri ile ilgili yapısal iyileştirmelerini daha net yapabilecek, önlemlerini daha önceden alacak. İmar planları ve güvenli yapılaşma alanları da yine bu haritaya bakılarak düzenlenebilecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!