Sirmen´in iftirası Takvim Gazetesi´ni mahkûm etti

Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen´in, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu´na attığı “prefabrik konut” iftirası Takvim Gazetesi´ni 10 bin YTL´lik para cezasına mahkûm etti. Gazete, 8 Kasım 2006 tarihli sayısında Kocaeli Milletvekili´nin iddiası üzerine ve araştırma yapmadan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu´nun İzmit´teki bir prefabrik konutu Rize´deki yayla evine götürdüğünü yazmıştı.

10 BİN YTL PARA CEZASI
Her satırı iftira ve mesnetsiz iddialarla dolu yayın üzerine hakkını mahkeme yoluyla arayan Karaloğlu; kişilik haklarına saldıran Takvim Gazetesi aleyhine tazminat davası açtı. Kasım ayında açılan dava önceki gün karara bağlandı. Kocaeli 4. Asliye Hukuk Mahkemesi´nde görülen davada Takvim Gazetesi asılsız iddiada bulunmaktan 10 bin YTL para cezasına çarptırıldı.

GAZETECİLİK KURALLARI HİÇE SAYILDI
Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen´in asılsız bir iddiası daha yüce yargıdan döndü. Sirmen´in asılsız suçlamalarına Takvim Gazetesi sahip çıkmış ve olayı gerçek gibi göstererek yalana ortak olmuştu. Gazete, böylece en önemli gazetecilik kuralı olan double check (çift kontrol) mekanizmasını hiçe saymıştı.

ÇAMUR AT İZİ KALSIN
Genel Sekreter Karaloğlu, haberin yayınlanmasının hemen ardından kamuoyuna bir duyuruda bulunarak iftira atan gazete ve Sirmen´i iddialarını ispatlamaya davet etmişti. Ancak çamur at izi kalsın zihniyetindeki her iki taraf çağrı karşısında sessiz kalmıştı. Yüce Yargı´nın önceki gün aldığı kararla da iddiaların asılsız olduğu ve iftiradan öteye geçemediği bir kez daha kanıtlandı.

PREFABRİK OLAYININ ASLI
Habere konu olan Rize´deki prefabrik yapının ise Seka ile hiçbir şekilde ilgisi bulunmuyor. Genel Sekreter Karaloğlu söz konusu yapıyı Düzce iline bağlı Çilimli İlçe Kaymakamlığı´ndan her vatandaş gibi ücret ödeyerek satın aldı. Sadece Sirmen´in iftiralarını dikkate alan ve konu üzerinde en küçük bir araştırma dahi yapmayan Takvim Gazetesi basın ahlak ve ilkelerini çiğneyerek yalan haber yapmıştı.
Diğer taraftan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Karaloğlu, kendisine iftiralarda bulunan Kocaeli Milletvekili Sirmen hakkında açtığı 50 bin YTL´lik tazminat davası da sürüyor.