SEKA´da Macar Kralı´na anıt mezar

Macar Kralı Tökeli İmre´nin SEKA arazisinde olduğu iddia edilen mezarı için anıt yaptırılacak

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nu makamında ziyaret eden Macaristan`ın İstanbul Başkonsolosu Gabriella Zimboras, 300 yıl önce İzmit`le yaşadığı belirtilen ve mezarının SEKA arazisinde olduğu ileri sürülen Macar Kralı Tökeli İmre için anıt mezar yapılmasını istedi. Talebi kabul eden Başkan Karaosmanoğlu, dünya barışı için tarihteki milli kahramanlara her zaman saygı duymak gerektiğini söyledi.

MEZARI SEKA ARAZİSİNDE
Yaklaşık 300 yıl önce İzmit`te yaşadığı belirtilen ve halen mezarı SEKA arazisi içinde bulunduğu ifade edilen Macar Kralı Tökeli İmre`ye anıt mezar yapılması için Kocaeli`ne gelen Macaristan Başkonsolosu Gabriella Zimboras, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nu makamında ziyaret etti. Ziyareti sırasında talebini dile getiren Zimboras, “Osmanlı döneminden beri her konuda Türklerin yardımlarını gördük ve minnettarız. Yaklaşık 300 yıl önce Macar Kralı Tökeli İmre İzmit`te yaşamış ve SEKA arazisi üzerinde mezarı var. 13 Eylül`de Türk ve Macar dostluk derneklerinden oluşan heyet ilinize gelip incelemelerde bulunacak. Burada anı tabelası ve müze yapmak için desteğinizi bekliyoruz” talebinde bulundu.

BAŞKAN`DAN DESTEK SÖZÜ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, iki ülke arasında tarihe dayanan dostluklar olduğunu ifade etti. Karaosmanoğlu, “Dünya barışı için geçmiş yıllarda ülkelerin milli kahramanlarına saygı göstermek zorundayız. Bir de Macaristan ile geçmişe dayalı çok büyük dostluk bağlarımız var. Seve seve yardıma hazırız” dedi.

İTFAİYE OYUNLARINA DAVET
Başkan Karaosmanoğlu, görüşme sırasında Macaristan`ı 28 Eylül tarihinde Kocaeli`nde yapılacak olan İtfaiye Olimpiyatları`na davet etti. Konuşmasında iki ülkenin ticari ve dostluk bağlarına değinen Karaosmanoğlu, “Kocaeli Türkiye`nin en önemli sanayi kenti. Türkiye`de üretilen ürünlerin % 25`i bu kente. Sanayiye doymuş. Sanayinin getirdiği çevre sorunlarını iyileştirmek için projelerimiz var. Bunlarla birlikte turizme yönelik yatırımlara daha da ağırlık veriyoruz. Bir tarafta Karadeniz, diğer tarafta Marmara Denizi ve tepelerde yayla turizmi var. İklim ve çevresiyle harika bir bölge. Çevreye yönelik iyileştirmeler yapıldığında Dünyanın en cazip merkezi olacağız” diyerek, Macaristan halkını Kocaeli`ni gezip görmelerini istedi.

Öte yandan Başkan Karaosmanoğlu, Başkonsolos Gabriella Zimboras`a Kocaeli`nin sembolleri olan İzmit Pişmaniyesi ile saat kulesi maketini erini hediye etti. Başkonsolos Zimboras da Başkan Karaosmanoğlu`na iki ülkenin tarihi dostluğunu anlatan bir kitap verdi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!