Sapanca, Yuvacık´a bağlanıyor

Büyükşehir,Sapanca Gölü ile Yuvacık Barajı arasındaki su hattı yapımına başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin susuz kalma ihtimalini ortadan kaldırmak için Sapanca Gölü´nden, Yuvacık Barajı Arıtma Tesisleri´ne içme suyu hattı bağlantı çalışmalarına başladı. Temel atma töreninde, yetersiz kalan Yuvacık Barajı´nın sıcak yaz aylarında açığının bu yolla kapatılacağı belirtildi.

20 KİLOMETRELİK HAT
Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Sapanca Gölü´nden Yuvacık Barajı Arıtma Tesisleri´ne kadar yapılacak 20 kilometrelik su hattı için temel atma töreni düzenledi. Sapanca Gölü kenarında düzenlenen törene Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergün, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcısı Yusuf Odabaş, belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

SUSUZLUĞA ÇARE OLACAK
Törenin açış konuşmasını yapan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, yapılacak olan çalışmalar konusunda teknik bilgiler verdi. Bayram, 20 kilometrelik hattın 200 günde tamamlanacağını belirterek, ayrıca Balaban´da 2 bin metreküp kapasiteli depo inşa edileceğini dile getirdi. Kurak geçen sezonlarda özellikle bu hat sayesinde Sapanca Gölü´nden alınacak olan suyun direk arıtma tesislerine bağlanarak, kentin ihtiyacı karşılanacak. Yapılan çalışma, susuzluğa en acil çözüm olarak gösterildi.

2 BARAJ YAPILACAK
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yaptığı konuşmada bu hattın acil çözüm olduğunu söyledi. Kocaeli halkına susuzluk yaşatmamak için 2 baraj daha yapacaklarını anlatan Karaosmanoğlu, kentin gelecekte susuz kalmaması için her tedbirin alındığını anlattı. Yeşil alanların arıtılmış suyla sulandığı iddialarını yalanlayan Karaosmanoğlu, “Biz suyun değerini ve kıymetini çok iyi biliyoruz. Çünkü biz hatalı yapılan Yuvacık Barajı yüzünden hem susuz kalıyoruz, hem de her ay 17-18 milyon YTL borç ödüyoruz. Parasını ödüyoruz, suyu alamıyoruz. Bu kenti ve geleceğini Yuvacık Barajı´na gömenler, çimleri bu suyla suladığımız yalanını uyduruyor. Sulama, tamamen kaynak suları ile yapılıyor. Yoksa bu kadar pahalı suyla sulama yapma lüksümüz yok. Yine de biz bahane üretmiyoruz. Hem barajın borcunu ödüyoruz, hem de susuzluğun kesin çözümünü üretiyoruz” dedi.

DÜNYANIN SORUNU
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, su sorununun bütün dünyanın ortak sorunu olduğunu anlattı. Büyükşehir Belediyesinin elini çabuk tutarak tedbir almasını taktirle karşıladıklarını anlatan Ergün, “Büyükşehir en kısa sürede barajları da inşa edecektir. Bu kentin su sorunu tamamen ortadan kalkacaktır. Bu çalışma temposu, bu inanç ve azimle başarılmayacak iş yoktur” şeklinde konuştu.

DOĞAL HAYAT KORUNMALI
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe´de  yaptığı konuşmada, doğal kaynakların iyi korunması gerektiğini söyledi. Göreve geldiği günden beri bunun mücadelesini verdiğini anlatan Pepe, “Hovardaca kullanılan doğal kaynaklar, yok olup gitti. Şimdi bütün dünya kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Bugün yaşanan iklim değişikliği, bilinçsizliğin, doğal kaynakların yok edilmesinin sonucudur. Kocaeli, yıllarca şansızlık yaşamış, bedelini ağır ödemiş bir kenttir. Bugün bu çilelerden kurtulmaya başlamıştır” diye konuştu. Konuşmaların ardından törenle Sapanca Gölü ile Yuvacık Barajı arasındaki 20 kilometrelik içme suyu hattının temeli atıldı.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!