Rustaveli´de Tartuffe büyüsü

Büyükşehir Şehir Tiyatroları, Moliere´nin ünlü eserini Tiflis´in ünlü tiyatro salonunda sahneledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, sezonun iddialı oyunları arasında yer alan Fransız yazar Moliere`nin ünlü eseri Tartuffe`u, bu kez Gürcistan`da sahneledi. Ülkenin en büyük devlet tiyatrosu Rustavelli`nin muhteşem salonunda ‘perde` diyen Büyükşehirli oyuncular, iki ülkenin birbirine daha da yakınlaşması konusunda önemli bir adım atmış oldu.

RUSTAVELİ`NİN MUHTEŞEM MİMARİSİ
Gürcistan`ın 12. yüzyılda yaşayan ünlü şairlerinden Rustaveli adına 1890`lı yıllarda inşa edilen ve mimarisi ile insanı adeta büyüleyen tiyatro salonunu, başta bu ülkedeki Türkler olmak üzere, öğrenciler ve sanatseverler doldurdu. Oyunu izleyenler arasında ise, Gürcistan`ın Türkiye Büyükelçisi Ertan Tezgör ile Türk Gürcü İş Adamları Derneği Başkanı Kemal Yıldırım da vardı. 

“TARİHİ BİR SAYFA AÇIYORUZ”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ragıp Savaş ve Rustaveli Devlet Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Prof. Robert Sturua, oyundan önce seyircileri birlikte selamladı. İlk sözü alan Ragıp Savaş, Rustaveli Tiyatrosu ile karşılıklı oyunların sahnelenmesi amacıyla bir protokol imzaladıklarını hatırlattı ve “Bugün Türk ve Gürcü tiyatrosu adına tarihi bir sayfa açıyoruz. Önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sonra Rustaveli Tiyatrosu, ardından da siz değerli tiyatro izleyenlerine, bu sayfanın oluşumuna yaptığınız katkıdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Sturua, ise Kocaelili misafirlerini Tiflis`te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, önümüzdeki dönemde kültürel ilişkilere ağırlık vermek istediklerinin altını çizdi.

 

“GÜÇLÜ” SUNUM
Ardından Kocaeli Şehir Tiyatroları`nın güçlü sunumuyla sahnelenmeye başlayan iki perdelik oyun, 850 kişilik salonu dolduran Gürcü ve Türk sanatseverler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Rustaveli`nin büyüsü altında “perde” diyen Şehir Tiyatroları oyuncuları ise yine oldukça yüksek bir performans sergiledi. Oyun sonrasında tiyatrocularımız ayakta alkışlanırken, özellikle Türkler Tiflis`te bir oyun sahnelenmesinden duydukları sevinci aktardı.

 

GÜRCÜ YÖNETMEN
Tiyatro severlerin büyük beğenisini kazanan oyunun yönetmenliğini Rustaveli Tiyatrosu`ndan Gürcü yönetmen Prof. George Antadze yaptı. Oyunda Engin Benli, Zeliha Çetinkaya, Aydın Sigalı, Zuhal Gencer, Tarık Keskiner, Ahmet Yaşar Özveri, M. Eylem Tanrıver, Emir Özbek Yıldız ve Burcu Güner rol aldı. Oyunun dekor ve kostüm tasarımı Dimitri Antadze, ışık tasarımı ise Yaşar Demirkıran`a ait.

OYUNUN KONUSU
Yazıldığı dönemde Moliere`nin başına önemli dertler açan Tartuffe`un konusu din ve dini alet eden fırsat düşkünleri. Oyun, dinine son derece bağlı Orgon`un kendisini sofu olarak tanıtan Tartuffe`u evine almasıyla başlıyor. Aslında tam zıt bir karakterde olan Tartuffe`nin amacı, Orgon`un malını, mülkünü, kızını ve hatta karısını elinden almaktır. Olayların farkına varamayan Orgon`un gözünü, evin sivri dilli hizmetçisi Dorine açar. Ve oyuna getirmek isteyen Tartuffe oyuna gelerek amacına ulaşamaz.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!