Pakmaya kapatılıyor

Büyükşehir Belediyesi, pis koku yayan fabrikayı 3 Temmuz tarihinde mühürleyecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit`in doğu kesimini etkisi altında bırakan pis koku yaydığı ve atıklarını Kilez Deresi`ne bırakarak kirliliğe yol açtığı için birkaç kez uyardığı Pakmaya Fabrikası`nı kapatıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit´in doğu kesimini etkisi altında bırakan pis koku yaydığı ve atıklarını Kilez Deresi´ne bırakarak kirliliğe yol açtığı için birkaç kez uyardığı Pakmaya Fabrikası´nı kapatıyor. Büyükşehir Belediyesi, kapatma kararını 3 Temmuz 2006 Pazartesi günü saat 09.30´da uygulayacak.

KAPISINA MÜHÜR VURULACAK
Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılında kapama kararı aldığı Pakmaya Fabrikası´nı, mahkeme süreci ve arıtma tesisi sözü nedeniyle kapayamamıştı. Verdiği sözü yerine getirmeyen Pakmaya Fabrikası´nı kapama kararı alan ve bu kararı yetkililere yazılı olarak dün tebliğ eden Büyükşehir Belediyesi, 10 günlük hazırlık süresi tanıdı. Gerekli önlemler alınmaması halinde Pakmaya Fabrikası´nın kapısına 3 Temmuz tarihinde mühür vurulucak.

3 MİLYON YTL CEZA
Yaz sezonu nedeniyle bölgeye yoğun bir pis koku yayan ve Kilez Deresi´ne atıklarını arıtmadan veren Pakmaya´ya bu güne kadar İSU tarafından 3 milyon ytl ceza kesildi. Para cezalarının tamamı tahsil edilmesine rağmen, hiçbir önlem almayan Pakmaya Fabrikası, çevreye koku yaymayı sürdürdü. Arıtma tesisini hizmete sokmayan fabrika 3 Temmuz tarihinden sonra çevreye koku yayamayacak. Şarteller kapatılarak, makinelerin çalışmasına izin verilmeyecek.

KARAR 2004 YILINDA ALINMIŞTI
Koku ve atıkları ile çevre kirliliğine neden olduğu için, Köseköy mevkiinde D-100 Karayolu kenarında bulunan Pakmaya Fabrikası hakkında 2004 yılında kapama kararı alınmıştı. İSU´nun Atıksular Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği´nin 26 ve Gayrı Sıhhi Müesseseler İnceleme Kurulu´nun 24. maddesinin ihlal edildiği gerekçe gösterilerek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gayrı Sıhhi Müesseseler İnceleme Kurulu, 08.12.2004 tarihinde fabrikanın kapatılmasını kararlaştırmıştı.

LİMİTLERİN ÇOK ÜZERİNDE
Fabrikada sürekli ölçüm yaptıran Büyükşehir Belediyesi, o tarihlerde şirketin dereye ve Kullar Arıtma Tesisi´ne direk verdiği atık sularda kirletici parametrelerin, normal değerlerin üzerinde olduğunu tespit etti. Pakmaya´nın neden olduğu yoğun kirlilikten 42 Evler Atık Su Arıtma Tesisi´nin de etkilendiği, tesisin limitlerin çok üzerinde atık su deşarjı yaptığı belirtilmiş ve karar kamuoyuna da açıklanmıştı.

İDARE MAHKEMESİNDEN RED
Ancak bu kararın hemen ardından Kocaeli İdare Mahkemesine başvuran şirket yetkilileri, yürütmeyi durdurma başvurusu yaparak zaman kazanmaya çalıştı. Mahkemenin 7 Nisan tarihinde aldığı bu karara Büyükşehir yetkilileri de itiraz edilince, yürütmeyi durdurma kararı 15 Ağustos 2005 tarihinde iptal edildi. Pakmaya bu kez Sakarya Bölge İdare Mahkemesine başvurdu. Ancak Bölge İdare Mahkemesi de Pakmaya´nın yürütmeyi durdurma kararını 17 Kasım 2005 tarihinde reddetti.

ARITMA TESİSİ BİTİRİLEMEDİ
Hukuki sürecin aleyhinde gerçekleştiğinin farkına varan Pakmaya, kamuoyunun da baskısıyla bu süre zarfında yeni bir arıtma tesisi için hazırlıklara başladı. Yaklaşık 12 milyon Avro´ya, ihtiyaç duyulan Buharlaşma Ünitesini kurmak için inşaat çalışmalarına start veren şirket, tesisin 2006 yılı mart ayında tamamlanacağını açıklamıştı. Ancak inşaat tüm hızıyla devam etmesine rağmen, söz konusu tarihte tesis hizmete alınamadı. Bu nedenle fabrika için daha önce alınan kapatma kararı uygulamaya konuldu.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!