Orhan Mahallesi´nde çifte kazanç

Birinci derecede SİT alanı olan bölgede evlere çivi çakmak bile yasak

Türkiye´nin en büyük antik tiyatrosunun bulunduğu belirlenen İzmit´in Orhan Mahallesi, birinci derecede SİT alanı ilan edildi. Antik tiyatroyu ortaya çıkarmak için mahallede başlatılması planlanan kazı çalışmaları için istimlak işlemleri sürüyor. Çalışmaları değerlendiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, evlere çivi bile çakmanın yasak olduğu mahallede, insanların mağduriyetlerini gidermeye çalıştıklarını söyledi.

ORTAK ÇALIŞMA
Türkiye´nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan İzmit´in Orhan Mahallesi´nde, 25 bin kişi kapasiteli bir antik tiyatro olduğunun belirlenmesi üzerine harekete geçen Kültür Bakanlığı, bölgeyi birinci derecede SİT alanı ilan etti. Kentin tarihi değerlerine sahip çıkmak adına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Vallik ve  Özel İdare Müdürlüğü ile Saraybahçe Belediyesi ortak bir çalışma başlattı. Evlere çivi bile çakmanın yasaklandığı mahallede sürdürülen istimlak çalışmaları hakkında Vali Gökhan Sözer´e dün bir brifing verildi.

HERKES MAĞDUR
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, brifing sonrası basın mensuplarına yapılan çalışmaları değerlendirdi. SİT alanı olması nedeniyle mahalle halkının evlerine çivi bile çakmasının yasak olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, hem tarihi değerlere sahip çıkmaya çalıştıklarını, hem de mahalle halkının mağduriyetini gidermeyi amaçladıklarını ifade etti. Kimseyi mağdur etmeyeceklerini belirten Karaosmanoğlu, “Bu çalışma öyle veya böyle yapılacaktır. Yerel yönetim olarak istimlak çalışmasını bizim yapmamız, bölgede yaşayan insanların mağdireyetini önlemek içindir. Biz herkesin hakkını vereceğiz” dedi.

OSMANLI ESERLERİDE VAR
Bölgede tarihi eserleri ortaya çıkarıp, restorasyon çalışması başlatacaklarını ifade eden Karaosmanoğlu, antik eserleri ortaya çıkarmanın insanlıkg örevi olduğunu söyledi. İlk planda 40-50 civarında evin istimlak edileceğini ifade eden Karaosmanoğlu “Bakanlık ile ortak bir çalışma yaparak, evleri istimlak edilenleri konut sahibi yapmak için uğraşıyoruz. Belirlenen rakamlar herkes için geçerli olacaktır” şeklinde konuştu.

BÜYÜK KAZANÇ OLACAK
Dünyadaki bir çok ülkenin tarihi eserleri ortaya çıkararak, iyi bir gelir elde ettiğini belirten Karaosmanoğlu, “Özellikle Avrupa ülkelirinde tarihi eserlere çok büyük önem veriliyor. İspanya´da Edülüs Emevi Devleti döneminden kalma eserlerv ar. İnsanlar bunları görmek için İspanya´ya akın ediyor. Elhamra Sarayı´nı gezmek için 4 saat kuyrukta bekledik. İspanya´nın gelirinin yüzde 70´i turizmden. İlimizde biz de bunun için çaba gösteriyoruz. Yaptığımız bu çalışma sayesinde hem mahalle halkının kiremitini bile değiştirmelerinin yasak olduğu evlerine karşılık ev vereceğiz, hem tarihi eserlere sahip çıkarak, kentimizin gelirini artıracağız. Her yönüyle kazanç olacak” sözleriyle, herkesin bu çalışmaya destek olmasını istedi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!