“Önümüzdeki Çin Seddi´ni kaldırın”

Başkan Karaosmanoğlu Demiryolunu incelemek üzere gelen Ulaştırma Bakanlığı heyeti ile görüştü.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nun İzmit halkını denizle buluşturma çabası, Ulaştırma Bakanlığı`nı harekete geçirdi. İzmit merkezden geçen demiryolunu incelemek üzere dün Kocaeli`ne gelen Devlet Demir Yolları Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın başkanlığındaki heyet ile görüşen Karaosmanoğlu, “Bizi bu Çin Seddi`nden kurtarın” dedi.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
İzmit merkezden geçen demiryolu`nun Köseköy-Eskişehir arasında yapılacak olan hızlı tren yolu projesi kapsamına alınarak, şehir merkezi ile deniz arasında set oluşturmasını önlemek amacıyla sürdürülen temaslar Ulaştırma Bakanlığı`nı harekete geçirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu geçen hafta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile yaptığı görüşme sonrası, DDY tarafından özel bir ekip kuruldu. DDY Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın başkanlığındaki heyet, önce Genel Sekreter Münir Karaloğlu ile bir görüşme yaptı. DDY Yol Daire Başkanı Ferhat Demirtaş, İzmit 1. Bölge Müdürü Tuncay Gürdal ve İzmit Gar Müdürü Hüseyin Dağ, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile görüştü.

BAŞKAN, VATANDAŞIN TERCÜMANI OLDU
DDY heyeti ile bir süre sohbet eden Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, şehir merkezindeki en büyük sorunlarının kendilerini deniz ile ayıran demir yolu olduğunu söyledi. Kocaeli`nin Körfez etrafında kurulmuş bir kent olduğunu hatırlatan Karaosmanoğlu, “Biz bu kenti deniz yolu aracılığı ile bir araya getirdik. Deniz otobüsleri, vapur seferleri başlattık ve yolcu bekleme salonları ile iskeleler kurduk. Hem karayolunun yükünü hafiflettik, hem insanımıza daha ekonomik, daha rahat ve güvenli bir hizmet sunduk. Fakat demiryolu İzmit merkez ile deniz arasında set oluşturmuş durumda. Vatandaş bu yüzden denizle dargın ve verilen hizmetlerden yoksun yaşıyor. Önümüzdeki bu Çin Seddi`ni kaldırın. Buna bir çözüm bulun. İzmit halkı denizle buluşmak, rahatlamak, denizle barışmak istiyor. Bu Çin Seddi önümüzde olduğu sürece denizle dargın olacağız” şeklinde konuştu.

İNCELEMELER SÜRECEK
Olumlu geçen görüşme sonrası, Devlet Demir Yolları Genel Müdür Yardımcısı Apaydın ve beraberindeki heyet, Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Adnan Bilgiç`ten proje hakkında bilgi aldı. Demiryolunun geçiş güzergahında incelemelerde bulunacak olan heyet, farklı projeler üzerindeki incelemelerini sürdürecek.

ÜÇ PROJE ÜZERİNDE DURULUYOR
Çalışmalarında Bakanlık heyetine Büyükşehir Belediyesi uzmanları da eşlik ediyor. Heyet üç proje üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıracak. Birinci projede demir yolunun İzmit merkezinde 2 kilometrelik mesafede tünel geçişe alınması. Bu projenin teknik ve ekonomik boyutları araştırılıp, olup olamayacağı karara bağlanacak. İkinci proje eski demiryolunun altından yapılması planlanan metro geçişi sistemi. Çok amaçlı düşünülen bu sistemde, yeraltından geçmesi hedeflenen demiryolundan, yüzeye çıkışlar planlanıyor. Bu projenin de teknik ve ekonomik boyutu araştırılacak. Üçüncü proje ise mevcut demiryolunun ses yalıtımına alındıktan sonra, üzerinden ve altından yaya ile araç geçiş yollarının yapımı araştırılacak. Yapılması düşünülen viyadüklerle İzmit denize ulaşabilecek.
Heyetin üç proje için hazırlayacağı rapor ve alternatif raporlar Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`a sunulacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!