Mart Meclisi´nden tarihi karar

BHC zehri, İZAYDAŞ tarafından bertaraf edilecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, mart ayı olağan meclis toplantısını dün gerçekleştirdi. Başkan Karaosmanoğlu idaresinde bir araya gelen meclisin ele aldığı en önemli konu, yıllardır Derince`deki depolarda bekleyen BHC zehri oldu. Raporunu açıklayan Çevre Komisyonu, BHC atıklarının İZAYDAŞ tarafından bertaraf edilmesine oy birliği ile karar verdi.

VATANDAŞ MÜLK SAHİBİ OLSUN
173 maddenin görüşüldüğü mecliste konuşulan ilk konu, Belsa Plaza İş Merkezi`ndeki belediyeye ait dükkanların satışıydı. Maddenin görüşülmesi sırasında söz alan Başkan Karaosmanoğlu, belediyelerin mülk sahibi olarak kiracı bulundurmalarını kişisel anlamda yanlış bulduğunu belirterek, “Belediye neden mülk sahibi olsun? Bırakalım vatandaş mülk sahibi olsun. Sovyet Birliği bile bugün artık bunu yapıyor. Artık krediler düştü. Bu satış vatandaşın lehinedir. Ben kiracılarla görüştüm. ‘Zaman verin, alalım` dediler” şeklinde konuştu. Dükkan sahiplerinin ilk etapta tedirgin olmalarını doğal karşıladığını söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Bu iş bugünden yarına hemen olup bitecek değil. 2005 yılında İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu`nun bir raporu var. ‘Belediyelerin ihtiyaç fazlası varsa mülklerini de satabilir` diyor. Bizim bu dükkanlara bugün de, bundan sonra da ihtiyacımız yok. Vatandaşın olsun istiyoruz” dedi.

PARA BULMALARI İÇİN SÜRE
Başkan Karaosmanoğlu, CHP`li meclis üyesi Hüseyin Acurman`ın, “Şimdi satmayacaksak neden karar alıyoruz? Eğer satacaksak ihaleye çıkmamız gerekir” şeklindeki sözlerine de cevap verdi. Meclisten alınacak kararın vatandaşa bir hazırlık süresi tanıma anlamına geleceğini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Tabii ki satışı İhale Kanunu`na göre yapacağız. Encümen zamanı gelince ihalesini gerçekleştirecek. Ancak bu karar oradaki kiracılara ‘Hazırlanın` anlamı taşıyor. Esnafımıza kredi, para bulması için bir süre vermiş oluyoruz” dedi.

GÜVENLİK VE TEMİZLİK GİDERLERİ
Acurman`ın “İhalesi yapılırsa ihaleyi alan kişi kiracıyı hemen çıkarır” açıklaması üzerine de Başkan Karaosmanoğlu, bunun hukuki takvime göre en az iki yıllık bir süreci bulacağını söyledi. Karaosmanoğlu, “Herkes rahat olsun. Bu dükkanlar hemen yarın satılmıyor. Amacımız mağdur etmek değil, vatandaşı mülk sahibi yapmaktır. Popülist yaklaşımları bir kenara bırakalım” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili söz alan Başkan Vekili İlyas Şeker de, Büyükşehir Belediyesi olarak Belsa Plaza İş Merkezi`nden istifade edilmediğini, buna karşın 2005 yılında 390 milyon YTL`lik güvenlik ve temizlik giderlerinin içinde olduğu katkı payı sağladıklarını söyledi. Konuşmaların ardından meclis dükkanların satış işlemine oy birliği ile karar verdi.

BHC ZEHİRİ İÇİN UMUT
Öte yandan Büyükşehir Meclisi, Derince ilçesinde kurulu bulunan Koruma Tarım A.Ş. firmasına ait BHC adlı kimyasal maddesi ile ilgili de tarihi bir karar aldı. Çevre Komisyonu`nun konuyla ilgili yaptığı araştırmayı dinleyen meclis, yıllardır insan sağlığını tehdit eden BHC atıklarının İZAYDAŞ`ta mono depolama yöntemiyle bertaraf edilmesine oy birliği ile karar verdi. Meclis ayrıca, bertarafın maliyeti konusunda ise Büyükşehir Belediyesi`nin yanı sıra Kocaeli Sanayi Odası ve Çevre Bakanlığı ile mutabık kalınacak şekilde hareket edilmesini kararlaştırdı.
Çevre Komisyonu Başkanı Cemil Kavurt ve ekibine teşekkür eden Başkan Karaosmanoğlu, “Biz sorumlu bir meclisiz. 20 yıldır orada duran bu canavarı artık ortadan kaldıralım” dedi.

GAZANFER BİLGE BULVARI
Bu arada Büyükşehir Meclisi, Eski Gölcük Yolu`ndan KOÜ Umuttepe Kampusü`ne kadar uzanacak 30 metrelik dev bulvara, Gazanfer Bilge Bulvarı adının verilmesi ile ilgili maddeyi ele aldı. Maddenin oy birliği ile kabul edilmesi öncesinde konuşan Başkan Karaosmanoğlu, “Gazanfer Bilge, birçok kez Türkiye Cumhuriyeti`nin adını, bayrağını, marşını yurt dışında ayakta dinletmiş, alkışlatmış bir büyüğümüzdür. Buraya onun adının verilmesini kendisine de ilettim. Şu anda çok rahatsız. Bu bir vefa borcudur” dedi. Maddenin görüşülmesi sırasında meclis sıralarından “Sizin de isminizi koyalım” şeklindeki sözler üzerine Başkan Karaosmanoğlu, “Benim adımı en küçük sokağa bile veremezsiniz. Bunu teklif bile etmeyin. Yassak” ifadesini kullandı.

ÖZÜRLÜ KARTI YETERLİ OLACAK
Gündemin en önemli maddeleri arasında yer alan Uyuşturucu ile Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi konusu detaylı şekilde görüşülmek üzere yeniden komisyona gönderilirken, ücretsiz ve indirimli kartlar ile ilgili Hukuk Komisyonu`nun raporu oy birliği ile kabul edildi. Karara göre, daha önce özürlü oranına göre verilen indirimli kart dönemi sona erdi. Bundan böyle Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından “Özürlü” kimliği olan her vatandaş sakatlık oranına bakılmaksızın ulaşım hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.
Başkan Karaosmanoğlu yer yer yaşanan özürlülere hakaret edilmesi konusunda ise belediye başkanlarına “Bu işin takipçisi olun” mesajını verdi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!