Körfez´in yeni kuğuları artık evinde

Kartepe ve Akçakoca isimli deniz otobüsleri, Büyükşehir´in deniz filosuna törenle katıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin Norveç ve Hong Kong`tan satın aldığı, Körfez`deki deniz ulaşımına hız, konfor ve güven kazandıracak olan iki yeni deniz otobüsü, bugün düzenlenen törenle filoya katıldı. 1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası`nın yıldönümünde gerçekleştirilen törene, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

ULAŞTIRMA BAKANI DA KATILDI
Marina`da düzenlenen ve 1 Mart faciasında hayatlarını kaybeden 500 kişiye adanan törene Bakan Yıldırım`ın yanı sıra, Kocaeli Valisi Erdal Ata, AK Parti Kocaeli Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergün, AK Parti İl Başkanı Fikri Işık, İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy, Büyükşehir Belediyesi üst düzey yöneticileri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli iştirak etti.

BAKANDAN TEŞEKKÜR
Törende konuşan Bakan Binali Yıldırım, denizlerin insanlığın en önemli kaynakları olduğunu belirterek, “Denizler doğal asfaltlardır. Yıllardır sırtımızı döndüğümüz bu doğal asfaltlardan yararlanmak zamanı geldi. Büyükşehir Belediyemize denizi ile halkını buluşturduğu için teşekkür ediyorum” dedi. Bakan Yıldırım, toplamda 4`e ulaşan deniz otobüsleriyle Kocaeli`nin Körfez`deki yerleşim yerlerine rahat ve güvenli ulaşımı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

“İVME KAZANDIRACAK”
AK Parti Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, “Kocaeli neden sanayi kentinin yanında bir turizm, sanat ve kültür kenti olmasın? Bunun için tüm kaynaklarımızı bir araya getirmeliyiz. Bu iş birliği tüm yerel yönetimlere iyi bir model olacaktır” derken, Kocaeli Valisi Erdal Ata da satın alınan deniz otobüslerinin Körfez`deki deniz ulaşımına büyük bir ivme kazandıracağını kaydetti.

“UCUZA ALDIK”
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da maliyetlerinin çok altında satın alınan ve teknik açıdan yüksek performansa sahip deniz otobüsleri sayesinde Körfez`deki deniz ulaşımına güven, konfor ve hızın kazandırıldığını kaydetti. Kataraman tipi olduğu için yeni gemilerin batma riskinin bulunmadığını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, toplu taşımda bozuk para dönemine son veren Kent Kart sisteminin kısa bir süre sonra deniz ulaşımında da kullanılacağını kaydetti.

“HİZMET ATAĞI SÜRECEK”
Kocaeli`nin değiştiğine vurgu yapan Başkan Karaosmanoğlu, “Kocaeli`ne hizmet atağımız sürecek. Kocaeli iyi olan her şeye layıktır. Bugün 1 Mart Vapur faciasının yıl dönümünde o acıyı tekrar yaşadık. Neden? İhmal, parasızlık ve teknik yoksunluktan. Ama bugün böyle acılar olmasın diye önlemlerini alıyoruz. Eğer o gün böyle bir gemimiz olsaydı 1 Mart acısını yaşamazdık” şeklinde konuştu.

DUYGULU SERAMONİ
Konuşmaların ardından Akçakoca ve Kartepe gemi kaptanlarına bayrak, flama ve Kur`an-ı Kerim teslim seramonisi gerçekleştirildi. Akçakoca gemisinin kaptanı Erdoğan Gülen emanetlerini Ulaştırma Bakanı Yıldırım`dan alırken, Kartepe gemisinin kaptanı Celal Turan Oğuz ise emanetlerini AK Parti Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün`den aldı.
İl Müftüsü Nedim Özkan`ın yaptığı duanın ardından iki yeni deniz otobüsü ilk seyri için hareket etti.

“FACİADAN DERS ALINMALI”
NTV`de yayınlanan “1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası” başlıklı belgeselin ardından kısa bir konuşma yapan Kocaeli İzmitliler Derneği Başkanı Ali Kanbak, faciayı Kocaeli ve İzmit`in yaşadığı en büyük felaketlerden biri olarak değerlendirdi, depremle birlikte bu faciadan ders alınması gerektiğini söyledi. Başkan Karaosmanoğlu ise “Kimin suçlu olduğu önemli değil. Bize düşen yeni bir facianın meydana gelmemesi için sorumluluklarımızı yerine getirmek, birey, toplum ve devlet olarak hazırlıklı olmaktır” dedi. 

DENİZE ÇELENK BIRAKTILAR
Yeni deniz otobüsleri ve deniz ulaşımının diğer gemileri, Plajyolu açıklarında bir süre demirledi. Bakan Yıldırım, Başkan Karaosmanoğlu, protokol üyeleri ve faciada yakınını kaybeden Kocaelililer, denize çelenk bıraktı. Büyükşehir Belediyesi`nin 4 deniz otobüsüne, itfaiye ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı Zodyaklarla bazı tekneler de eşlik etti.

İlave Haber Resimleri:

 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!