Kocaeli´ne yeni atık imha tesisi

Büyükşehir Belediyesi, yeni bir tesis kurmak için bütün teknolojileri inceliyor

Çevre konusunda oldukça duyarlı hareket eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kente yeni bir atık imha tesisi kurmak için dünyada kullanılan sistemleri inceliyor. Son olarak Fransa ve Almanya´da kullanılan tesisleri inceleyen heyet, Kocaeli´ne döndü. Tesisin, para harcanmadan kentimize kazandırılması hedefleniyor.

ÜÇ TESİS İNCELENDİ
Atık imha tesisi konusunda dünyadaki gelişmiş teknolojileri 6 aydan beri takibe alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, daha önce Japonya da kurulu bacasız plazma sistemi olarak adlandırılan sistemi incelemişti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu, İZAYDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Şeker, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Polat ve Genel Müdürü Recep Bilal Şengün´den oluşan heyet, Fransa ve Almanya´da bulunan tesisleri inceleme gezisini tamamladı.

MALİYETSİZ YAPILACAK
Heyet önce Fransa´nın Bordo kentinde, orman içinde kurulmuş olan plazma ve gazifikasyon teknoloji ile endüstriyel atık imhası tesislerini gezdi. Yetkililerden tesisler konusunda detaylı bilgi alan heyet, daha sonra Almanya´ya geçti. Dortmund´a bağlı Bramsche´de bulunan endüstriyel atık ayrıştırma ve geri kazanım tesisleri ile Heerstrasse kentinde bulunan endüstriyel atıklardan alternatif yakıt üreten tesisleri gezen heyet, sistemin nasıl işlediğini, çevreye zarar verip vermediğini araştırdı. Büyükşehir Belediyesi heyeti, Dusseldorf kentinde gazifikasyon teknolojisini uygulayan işletmecilerle de bir araya geldi. Görüşmede, tesislerin kentimize maliyet getirmeden, yap işlet devret modeli ile kurulması konuları ele alındı.

 

ŞİRKETLERE DAVET
Görüşmeler ve incelemeler sırasında heyet üyeleri, evsel, endüstriyel ve tıbbi atıkların imha edilmesi, geri dönüşümü, enerji ve alternatif yakıt üretimi konusunda detaylı çalışmalar yaptı. Yoğun ve yorucu görüşmelerin ardından tesis yetkilileri Kocaeli´ne davet edildi. Sanayi bölgelerinde yapılacak inceleme ve arazilerin gezilmesinin ardından, tesislerin kurulması konusu yeniden görüşülecek. Kentimize kazandırılması düşünülen tesisin, atık imhası sırasında çevreye zarar verip vermediği konusu üzerinde detaylı inceleme ve araştırmalar sürdürülüyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!