Kocaeli, dünyaya öncülük yapıyor

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, sürücüsüz raylı taşıma sistemi Seka Park`a kuruluyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada dünyaya öncülük yapacak olan sürücüsüz ve yüksekten toplu taşıma sistemini Seka Park´ta hayata geçiriyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Tabosan Şirketi tarafından yapılacak olan sistem, toplu taşımada dünyada en gelişmiş sistem olarak adlandırılıyor.

UZAY DOLMUŞU GİBİ
Tüm dünya toplu taşımaya modern ve köklü bir çözüm arayışlarını sürdürürken, Avusturya´nın Turıyenna Üniversitesi Öğretim Üyesi Aleksandr Lachner ilginç bir buluş geliştirdi. Sürücüsü olmayan, yerden yüksekteki raylar üzerinde hareket eden, elektrikle çalışan bu sistem, hem çevre kirliliği yaratmayacak, hem de toplu taşımaya köklü çözüm getirecek. Binen yolcunun araç içindeki düğmeye basması ile hareket eden ve 8 kişilik vagonlardan oluşan monoray sistemi, bilim kurgu filmlerindeki uzay dolmuşlarını andırıyor. 5 koltuktan oluşan toplu taşıma sisteminin bütünü tam otomatik olarak düzenleniyor.

SEKARAY KURULUYOR
Dünyada henüz yaygınlaşmamış raylı sistem, Tabosan Şirketi tarafından Seka Park içinde 2 kilometrelik bir alan içinde yapılıyor. Sistemin tanıtım toplantısı Seka Park Uçurtma Tepesi´nde gerçekleştirildi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Başkan Vekili İlyas Şeker, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, İzmit Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Zeytinci, Tobasan Yönetim Kurulu Başkanı Engin Gökmen, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

 

TEK KURUŞ ÖDENMEYECEK
Toplu taşıma sisteminde tam güvenli olarak gösterilen raylı sistem, 2 yılda tamamlanacak. Seka Park´ta kurulacak olan Sekaray, tamamen tanıtım amacı taşıyor. Şirket tarafından kurulacak olan Sekaray, bu sistemi kurmak isteyenlere örnek teşkil edecek. Sistemin, özellikle toplu taşıma sıkıntısı yaşayan kentler tarafından tercih edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Sekaray için Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tek kuruş para harcanmayacak.

TARİHE İMZA ATIYORUZ
Tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bilim ışığını her zaman kendilerine rehber edindiklerini belirterek, bu proje ile tarihi bir dönem başlattıklarını anlattı. Başkan Karaosmanoğlu, “Bu sistem tamamen yerli olarak üretilecek. Çok kısa sürede bu sistem illere yaygınlaşacak. Toplu taşımada modern bir çözüm olacak. Günümüzde uçak dolmuşlar bile sefere başlamış, uzaya ziyaret akını başlatılmıştır. Bu sistem sayesinde, insanlar elektrikle kullanılan bu araca binip, düğmeye basarak, sürücü kullanmadan yolculuk yapacaktır. Bu sistem için cebimizden tek kuruş para harcamayacağız” dedi.

BÜYÜKŞEHİR´E TEŞEKKÜR
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, projeye destek verdiklerini, kentin bu sistem ile bütün dünyaya öncü olacağını dile getirdi. Kanbak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´ni böyle bir projeye destek verdiği için kutladı. Tabosan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Engin Gökmen, yaptığı konuşmada bu sistemi Kocaeli gibi sanayinin kalbi bir kente kurmaktan ötürü mutlu olduklarını belirtti. Gökmen, kendilerine bu fırsatı tanıyan Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu´na teşekkür etti.

TOPLU TAŞIMAYA ÇÖZÜM
Projenin mimarı olan Aleksandr Lachner, bu proje ile toplu taşımaya köklü çözüm getirileceğini anlattı. Çevreye duyarlı, maliyeti düşük, hiçbir riski bulunmayan bu sistemin dünyada bir ilk olduğunu belirten Lachner, havadan yapılan bu alışım sayesinde dar sokaklara bile girilebileceğini anlattı. Sistemin yaygınlaşması sayesinde ulaşım sorununun çözümleneceğini belirten Avusturyalı bilim adamı, Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapmaktan memnun olduğunu dile getirdi.

AÇILIŞI YAPILDI
Tanıtım töreninin ardından Seka Park içinde kurulan örnek Sekaray basın mensuplarına tanıtıldı. Yerden yaklaşık 20 metre yükseklikte kurulan çift taraflı raylar üzerinde hareket eden vagonlar, uzay aracı benzerliği taşıyor.  Vagonların belli aralıklarla peş peşe eklenmesi ile birlikte, taşınan yolcu kapasitesi artırılabiliyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!