“Kimse mağdur olmayacak”

Başkan Vekili İlyas Şeker Topçular, Cedit ve Erenler´de yapılacak kamulaştırmaya açıklık getirdi

Kocaeli Büyükşehir Belediye tarafından sürdürülen Kentsel Dönüşüm Projesi için Erenler ve Cedit mahallelerinde yapılacak kamulaştırma, Büyükşehir Meclisi`nin gündemine geldi. Muhalefetin soru önergesine açıklık getiren Başkan Vekili İlyas Şeker, bölgede evi veya arsası kamulaştırılacak olan hiç kimsenin mağdur edilmeyeceğini anlattı.

TEK TEK GÖRÜŞÜLÜYOR
Meclis toplantısına başkanlık eden İlyas Şeker konunun saptırılmaması gerektiğini söyledi. Görüşülen kişiler hakkında bilgi veren Şeker, “Projemizin tamamında yer alan 296 adet parsel, 264 kişiye ait. Burada 142 bina, 274 daire var. Parsel ve bina sahiplerinden 251 kişiye ulaştık. Ulaşamadığımız 13 kişiyle temas kurmaya çalışıyoruz. Ulaştığımız insanlardan 199 kişiye teklifimizi ilettik. Teklifimizi sunduğumuz kişilerden 155 kişi daire, 14 kişi para, 5 kişi ise arsasına karşılık arsa istiyor. 25 kişi ise kamulaştırma olayına olumsuz yaklaştı. Yani büyük çoğunluk kamulaştırmaya karşı değil. Zaten projemiz bu kent insanının, onların yararına” dedi.

PROJE HERKESİN YARARINA
Mahalle halkının yerel medyada kamulaştırmaya tepki gösterdiği şeklindeki haberleri okuduğunu belirten İlyas Şeker, “Hikmet Erenkaya bile yaptığı açıklamada projenin doğru bir proje olduğunu ve karşı çıkılmaması gerektiğini belirtmiş. Ancak halkın ikna edilmesi gerektiğini vurgulamış. Biz, hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu, proje kapsamında kimsenin mağdur edilmemesi konusunda ısrarlı. Kamulaştırmada sıkıntı kesinlikle yoktur. Kimsenin evini veya arsasını zorla elinden alacak değiliz. Birebir insanlarla görüşüp, pazarlık yapıyoruz. Herkesin hakkı kuruşuna kadar ödenecektir” şeklinde konuştu.

MECLİSTEN KINAMA VE BAŞSAĞLIĞI
Öte yandan Başkan Vekili Şeker, Köseköy Belediye Başkanı Habib Sarman`a geçtiğimiz günlerde yapılan silahlı saldırıyı kınadıklarını belirterek, “Böyle bir saldırıyı kimsenin tasvip etmesi beklenemez. Arkadaşımıza yapılan saldırıyı oybirliği ile kınıyoruz” dedi. Meclis ayrıca geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz basın yayın görevlisi Ferruh Ataman`ı da unutmayarak ailesine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı diledi.

FABRİKALAR ZEHİRLİYOR
170 adet gündem maddesini görüşen Büyükşehir Meclisi, İzmit`in doğusunda bulunan Akarca-Kurudere-Bıçkıdere-Kilez derelerinde Uzunçiftlik ve Köseköy çevresinde hava kirliliği ile ilgili Çevre ve Sağlık Komsiyonu`nun raporunu da ele aldı. Komisyonun bu bölgedeki fabrikaların çevreye büyük zarar verdiği yönündeki raporunu dinleyen meclis, oy birliği ile Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı`na gerekli önlemleri alması için yetki verdi.
Büyükşehir Meclisi otobüs, minibüs, ve taksilerden alınan taşıma ruhsat harçlarının yüksek bulunması nedeniyle gündeme gelen konuyu da görüştü. Meclis üyeleri taşıma ruhsat harçlarında üçte bir oranında indirime gidilmesine oy birliği ile karar verdi.

ZEHİR İLE TOPYEKÜN MÜCADELE
Uyuşturucu ile Mücadele Rehabilitasyon Merkezi kurulması ile ilgili maddenin görüşülmesi sırasında ise konuyla ilgili çalışma yapan komisyonun başkan yardımcısı Ali Haymanalı söz aldı. Komisyonun ciddi bir şekilde çalışmasına devam ettiğini ve geçen ay içinde emniyet, milli eğitim, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı yaptıklarını belirterek, “Bu iş ciddi. Herkesin taşın altına elini değil gövdesini koymasını istiyoruz. Bu zehirden, bu illetten çocuklarımızı ancak böyle kurtarabiliriz” dedi. Haymanalı merkez ile ilgili nihai kararlarını gelecek ayki meclise sunacaklarını söyledi.

MUHALEFETİN SORULARI
Maddelerin görüşülmesinin ardından Başkan Vekili Şeker muhalefet partilerinden gelen çeşitli sorulara da cevap verdi.
CHP`li Nejat Çakır, Büyükşehir Belediyesi`nin karla mücadeledeki çalışmalarını takdirle karşıladıklarını, ancak özellikle Kartepe yolundaki çalışmasında bölgeye fazla ekipman gönderdiğini gündeme getirdi. Çakır, “Kartepe`de yapılan çalışmaları gözlerimle gördüm. Büyükşehir ekipleri bir dakika bile yolun kapanmasına izin vermedi. Ama buraya 5 trilyonluk yatırım yapan işletmeci bu yolu da kendi temizlemeli. Eğer bu olmazsa Büyükşehir verdiği hizmeti işletmeciye yansıtmalı. Buradaki ekipman Umuttepe`ye kaydırılmalı” dedi.
Başkan Vekil Şeker ise, “Bakın siz bunları söylüyorsunuz. Oysa Büyükşehir Belediyesi`nin Kartepe yolunu hiç açamadığı yönünde basında haberler çıktı. Umuttepe yolu ise karla mücadele sırasında hiçbir zaman kapalı olmadı. Ekiplerimiz bu yolun açık tutulması için aralıksız çalıştı. Hepsini kutluyorum” dedi.

RAYLI SİSTEM BİR DÜŞÜNCE
İlyas Şeker, Yürüyüş Yolu`na hafif raylı sistem yapılacağı yönünde basında çıkan yazılarla ilgili soruya karşılık olarak da, “Bu sadece bir görüş. Şu anda ortada bu konuyla ilgili bir çalışma yok” dedi. Şeker, Çakır`ın “Yönetiminiz otel işletmeyeceğini beyan ederek Altınnal Otel`i şatışa sundu. Ancak hemen ardından Seka Park Otel`i açtı. Bana soruyorlar, bunun alkol satışı ile ilgili bir ilgisi var mı diye” şeklindeki sorusuna karşılık olarak da, “Bakın, biz dediğiniz gibi otel işletmeyeceğiz dedik ve sözümüzü tuttuk. Seka Park Otel ise misafir olarak kullanılıyordu. Şu anda işletiyoruz. Ama ileride devredip buranın da özelleşmesini sağlayabiliriz” yanıtını verdi.

ALİKAHYA`DAKİ İMAR SORUNU
Nejat Çakır son olarak, “Yuvam Akarca`da İmar Skandalı” başlığıyla basına yansıyan konuyu tekrar gündeme getirdi. Geçen mecliste Büyükşehir Belediyesi`nin konuyu ile ilgili Alikahya Belediyesi`ne bölgedeki imar durumu ile ilgili bir yazı yazacağını ve ilgili belediyeden bilgi isteneceğini hatırlattı. Çakır, “Bu yazı geldi mi? Geldi ise meclisi bilgilendirir misin?” dedi.
Vekil Şeker de, “Burada 7 kat konusu doğru yansıtılmıyor. Kot ve çatı arası verildiği için haberi yazan gazeteci arkadaşımız, bu yasal katları da dahil etmiş. Böylece kat sayısı 7`ye çıkmış. Burası bilindiği gibi 5 kat ruhsatlı. 5 kat ruhsatını bir önceki yönetim veriyor. Alikahya Belediyesi yaptığı ruhsat uygulamasını bir önceki dönemdeki imar planına göre yapmış. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor” dedi.
Büyükşehir Meclisi mart ayı olağan toplantısını 16 Mart Perşembe saat 15.30`da gerçekleştirecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!