Kamuoyuna Duyuru

Kamuoyuna Duyuru
Konu : Yoksullara gıda yardımı

Türkiye´de yerel yönetim anlayışı, tıpkı gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi giderek değişmektedir. “İnşaata hizmet” dönemini tamamlayan gelişmiş ülkelerdeki yerel yönetimler, “insana hizmet” dönemine geçiş yapmıştır.

Yerel yönetimlerde sessiz devrim niteliği taşıyan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası, yerel ve yerinde hizmet anlayışı ile birlikte, sosyal belediyeciliği görev haline getirmiştir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentimizde hem yıllar önce yapılması gereken fakat kimsenin cesaret edemediği yatırımlara el atmış, hem de sosyal belediyecilik alanında çalışmalara hız vermiştir.

Sosyal belediyecilik adına hayata geçirilen bir çok proje, bugün ülkemizde örnek olarak gösterilmektedir. Yoksula, öksüze, engelliye, yatalak hastalara, hükümlülere, sokakta kalan kimsesizlere sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, giderek büyümekte olan sosyal bir yarayı tedavi etmiştir. Evde Bakım Hizmeti, Hayat Umuttur, Anne Adaylarına Süt Yardımı, KO-MEK, Barınma Evi, Sevgi Mağazası, Üniversite Öğrencisine Burs, Yoksula Gıda Yardımı, bu amaçla hayata geçirilen projelerden sadece bir kaçıdır.

Büyükşehir Belediyesi yoksula, öksüze ve kimsesize sahip çıkarken, sadece insanları düşünmüş, bundan hiçbir zaman siyasi rant, siyasi menfaat elde etmeyi düşünmemiştir. Hatta bu çalışmaların ve yardımların bazıları, ilçe ve belde belediyeler aracılığı ile yapılmış, Büyükşehir Belediyesi adı telaffuz bile edilmemiştir.

Büyükşehir Belediyesi olarak geçen yıl dar gelirli insanlarımıza yılda 30 bin paket gıda yardımı yapılmıştır. Yönetimimiz, yapılan yardımın yılda toplu olarak bir defada yapılmasının yanlış olduğuna karar vererek, yardımı yılın belli dönemlerine yayma uygulamasını geçen yıl başlatmıştır. Bu sayede insanların ihtiyaçlarının daha geniş zaman kapsamlı olarak giderilmesinin yararlı olacağı düşünülmüştür.

Yılın belli zamanlarına yayılması düşünülen gıda yardım paketinin 2007 yılındaki uygulamasına başlanması için 5 bin gıda paketinin alımı, yaklaşık 4 ay önce konuşulup, karara bağlanmıştır. Alınan bu karar, 21.05 2007 yılında yani yine seçim kararından çok önce resmi yazışma ile belirlenmiş, olay ihale aşamasına getirilmiştir. Seçim kararından önce uygulamasına başlanan gıda alım kararının siyasi rantla yakından uzaktan ilgisi yoktur. Üstelik alınacak olan 5 bin gıda paketlerinin ihalesi henüz yapılmamış, bu nedenle ne zaman dağıtılacağı ise tarih olarak kesinlik kazanmamıştır.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak, evinde akşam pişirecek yemeği bulunmayan, Çözüm Masası´na müracaat ederek, çocuklarının aç olduğunu söyleyen, kısaca karnını doyuramayan acil durumdaki insanlar için her ay belli miktarda gıda paketi yardım yapılmaktadır. Bu uygulama yaklaşık 6-7 aydan beri devam etmektedir. Seçimle yakından uzaktan ilgisi yoktur.

Bir de gıda yardımlarımız, Verem Savaş Dispanserliği ile yaptığımız protokol gereği, her ay tedavi gören 130 verem hastasına yapılmaktadır. Gıda paketleri, beslenmelerine katkıda bulunduğumuz hastalarımızın evlerine teslim edilmektedir.

Sosyal belediyecilik anlayışımız gereği, dar gelirli insanlarımıza gıda yardım paketi dağıtımı, ülkemizde seçim kararı alınmadan çok önce başladığımız ve sürekli hale getirdiğimiz bir uygulamadır.

Bu yardımlardan yararlanacak olan insanlardan yoksulluk il muhabiri istenmektedir. Ayrıca Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü uzmanları, yardımdan yararlanmak isteyen aileleri incelemekte ve onay vermektedir.

Gıda yardım paketlerimiz içinde 2.5 kilo pirinç, bir kilo kırmızı mercimek, 1 kilo yeşil mercimek, bir kilo nohut, bir kilo kuru fasulye, bir kilo bulgur, 4 paket makarna, 5 kilo beyaz un, 2 litre ayçiçek yağı, 2 kilo zeytin, 750 gram tuz, 2 kilo toz şeker, 1 kilo kesme şeker, 1 kilo siyah çay bulunmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi