Kaçak binalar uydudan yakalanıyor

Kocaeli`de kaçak binalar için kurulan uydu takip sistemi ile bir yılda bin 310 bina belirlendi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, il genelinde kaçak yapılaşma, sahil ve orman yağması gibi konuları önlemek için kurduğu Kocaeli Uydu Takip Sistemi (KUTAS) aracılığı, kentin her köşesini denetim altına aldı. Yapılan uydu takibi ile bir yıl içinde kaçak olma ihtimali olan bin 310 yeni bina belirlendi. KUTAS ile belirlenen binaların durumu hakkında ilgili belediyelerden resmi yazı ile bilgi istendi.

FOTOĞRAFLAR DELİL
Kentin her köşesini uyduda kurduğu sistemle takibe alan Büyükşehir Belediyesi, 44 belediye, 500 mahalle, ormanlık alanlar ve sahil bantlarını sürekli gözetliyor. Kurulan KUTAS sayesinde 6 aylık zaman dilimleri halinde bütün binaların fotoğrafları çekilerek, hem yeni binaların varlığı belirleniyor, hem de mevcut binalardaki değişiklikler takip ediliyor. Sistem, 2006 yılı içinde uydu aracılığı ile binaların fotoğrafları iki kez çekildi. Çekimlerde, yeni yapıldığı belirlenen bin 310 bina hakkında sınırları içinde bulunduğu belediyelerden bilgi istendi.

YAĞMAYA GEÇİT YOK
Uydu takip sistemi ile özellikle hazine ve orman arazileri detaylı olarak inceleniyor. Sistemin bilgisayar kayıtlarına yüklenen hazine, orman arazileri ile sahip bantları, çekilen fotoğraflarla kontrol altında tutuluyor. KUTAS´ın devreye sokulması, özellikle hazine arazilerine göz koyan yağmacıları caydırıcı unsur oldu. Vatandaşların “İzleniyorum” duygusuna kapılarak, hazine ve orman arazilerinden uzak durduğu belirlendi. Uydudan belirlenen ve kaçak olma ihtimali olabilecek bin 310 binanın hazine veya orman arazilerinde olmaması, sistemin caydırıcılığını önemini gösterdi.

2 YIL HAPİS CEZASI
Hazine ve orman arazilerine yapılacak binalar anında yıktırılacak ve izin veren belediyeler hakkında yasal işlem yaptırılacak. Hazine ve orman arazilerine kaçak bina dikenler ile onlara izin veren belediye başkanları hakkında yasa 2 yıl hapis cezası öngörüyor. Sürekli uydudan izlenmek ve hapis cezası, ilçe ve belde belediyelerini de bu konuda daha duyarlı hale getirdi. Denetimler daha sık yapılmaya başlandı.

SİSTEMİN İHALESİ YAPILDI
Sistemden büyük fayda gören Büyükşehir Belediyesi, KUTAS projesinden önümüzdeki yıl da yararlanmak için hazırlıklarına başladı. Sistemin ihalesi yapıldı. Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve 3 bin 505 kilometrekare alanı kapsayan ihaleye, sadece İnta Uzay Sistemleri İletişim A.Ş. firması katılarak, 322 bin dolar teklifi verdi. Komisyon firmanın teklifini onaylamasının ardından il genelindeki 300 bin binanın fotoğraflı denetimi yapılacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!